سه‌شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۶
وجود نام فرماندهان مانع از ساخت سریال «درد» شد

حمید آخوندی، تهیه کننده فیلم و سریال در مراسم رونمایی از کتاب «درد» به کارشکنی‌های بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: وجود نام برخی فرماندهان اصلی در فیلمنامه مانع از ساخته شدن این سریال 26 قسمتی شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، آیین رونمایی از رمان «درد» نوشته صادق کرمیار، با حضور محمد حسنی، مدیر عامل بنیاد ادبیات داستانی، حمید آخوندی، محمد مهین خاکی، حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی و نویسنده کتاب عصر روز گذشته، 27 آبان‌ 92 در تالار هویزه باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، حسنی درباره دلیل پرداختن بنیاد ادبیات داستانی به موضوع دفاع مقدس گفت: در جنگ جوهره انسان‌ها و ملت‌ها تبلور می‌یابد. جنگ، در کلیت مفهوم خود، زمانی که از آن به عنوان نبرد میان نیکی و بدی تبعبیر می‌شود، مانند آن‌چه در واقعه عاشورا رخ داد، حقیقت را برملا می‌کند. از نگاه فلسفی شیعی، جنگ، دفاع مقدس یا عاشورا، که نبرد میان حق و باطل بوده‌اند، با اهمیت‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنیم.

وی ادامه داد: معتقدم که باید تا آخرین نفر حاضر در جنگ تحمیلی، خاطراتش را بنویسد. «درد» کتابی پدیدارشناسانه و خلاقانه است. داستانی جذاب و روان دارد و با حجم بالای خود کتابی خسته‌کننده نیست. پس از انتشار آثاری مانند «دا» روند رو به رشدی را تجربه کردیم اما به گمان من هنوز زمان ورود به وادی رمان در زمینه جنگ تحمیلی فرا نرسیده است و باید به تولید آثار پدیدارشناسانه و خلاقانه در این زمینه رو بیاوریم.

حسنی با ابراز امیدواری از این‌که بنیاد ادبیات داستانی بتواند با بهره‌گیری از تمامی سلیقه‌ها در عرصه دفاع مقدس فعالیت داشته باشد، تصریح کرد: حوزه نشر قلمرو حرفه‌ای است. نیازی نیست که هزار ناشر داشته باشیم همچنان که در بسیاری از کشور‌های پیشرفته حوزه نشر نیز چنین نیست. مهم این است که بتوانیم هزار ناشر خوب داشته باشیم.

سپس صادق کرمیار، نویسنده کتاب «درد» در سخنانی به روند انتشار این کتاب پرداخت و گفت: ایده نگارش کتاب را در صحبت‌هایی با حمید آخوندی و علیرضا جلالی دریافت کردم. به کوشش مرحوم احمد سوداگر و محمد مهین‌خاکی هم اطلاعات خوبی در اختیارم گذاشته شد و به مدت 6 ماه فیلم‌های گروه «اطلاعات عملیات» را دیدم.

وی درباره برگزیدن عنوان «درد» برای این کتاب توضیح داد: به دو علت این کتاب «درد» نام گرفت. نخست این که حمید آخوندی قصد داشت سریالی از این اطلاعات دریافتی بسازد که تا نگارش فیلمنامه هم پیش رفت اما از ساخت آن ممانعت شد و از سوی دیگر دیدم که زحمت‌های آخوندی و احمد سوداگر با ساخته نشدن این سریال در حال از بین رفتن بود. تصمیم گرفتم که کتابی از اطلاعات دریافت شده بنویسم و نام آن را «درد» گذاشتم.

کرمیار در ادامه با بیان این‌که قصد دعوت از مهین‌خاکی برای ایراد سخنرانی را در این مراسم دارد، گفت: اما متاسفانه در باغ‌موزه دفاع مقدس هم امکانات رفاهی برای جانبازان فراهم نشده که این خود «درد» دیگری است.

سپس مهین‌خاکی در حالی که ویلچر او را پایین سِن و مقابل میهمانان برنامه قرار داده بودند، به بازگویی خاطراتش برای مجموعه «روایت فتح» اشاره کرد و گفت: این خاطرات حدود 18 ساعت بود که وقتی به مجموعه روایت فتح مراجعه و این خاطرات را برای نگهداری در آرشیو خودم درخواست کردم، مسوولان موسسه روایت فتح گفتند: که این اطلاعات طبقه‌بندی شده است! در حالی که من از نیرو‌های اطلاعات و عملیات بوده‌ام و زمانی که خودم هنوز زنده هستم طبقه‌بندی این اطلاعات مفهومی نمی‌تواند داشته باشد.

در این مراسم همچنین حمید آخوندی تهیه کننده سریالی که بنا بود بر اساس اطلاعات کتاب درد ساخته شود، به رنج‌های جانبازی‌اش اشاره کرد و گفت: در سال‌های جنگ تحمیلی، ضمن حضور در جبهه‌ها مطبوعاتی هم بوده‌ام و کار خبری انجام می‌دادم. با پایان جنگ تحمیلی با کمک رسول ملاقلی‌پور وارد عرصه سینما و تلویزیون شدم.

وی درباره سریالی که قرار بود بر اساس اطلاعات کتاب «درد» ساخته شود گفت: قصد داشتیم بر اساس این اطلاعات سریالی 26 قسمتی با موضوع اطلاعات و عملیات بسازیم. بر این اساس، عملیات والفجر 8 و آزادسازی فاو و نقش اطلاعات عملیات در این آزادسازی را محور قرار دادیم. صادق کرمیار را که سابقه خبرنگاری بخش اطلاعات و عملیات در جنگ تحمیلی را داشت برای نگارش این فیلمنامه درنظر گرفتیم و با کمک‌های مهین‌خاکی که حدود هفت سال در واحد اطلاعات و عملیات جبهه فعالیت داشت و نیز شهید احمد سوداگر هم که به عنوان مسوول اطلاعات و عملیات قرارگاه‌های مختلف در دوران جنگ تحمیلی فعالیت می‌کرد، این اطلاعات را به دست آوردیم.

آخوندی با بیان این‌که اطلاعات هاشمی رفسنجانی و محسن رضایی و محمد‌باقر قالیباف هم در این زمینه استفاده شد، گفت: به دلیل وجود خاطرات همین افراد، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در ساخت این سریال کارشکنی کردند. آن‌ها معتقد بودند که خاطرات هاشمی رفسنجانی، محسن رضایی و محمد‌باقر قالیباف باید حذف شود. بنیاد حفظ آثار با آن‌که در تمام مراحل فیلم‍نامه را تایید کرد بود در نهایت گفت که این فیلمنامه درست نیست و ما نامه تایید صحت اطلاعات فیلمنامه را از آقای هاشمی به ایشان نشان دادیم.

وی در ادامه با یادآور شدن این‌که رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هنوز هم پیگیر ساخته شدن این سریال است، گفت: ایشان در واکنش به حذف نام خود از فیلمنامه گفت مهم نیست که نام ما نباشد، مهم این است که جنگ به همان شکلی که بود روایت شود و نام شهیدان در فیلمنامه حفظ شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی آخرین سخنران این برنامه بود. وی به نشریه «اطلاعات جبهه» که در طول جنگ تحمیلی منتشر می‌شد اشاره کرد و گفت: این نشریه در مقابل نشریه «قادسیه» که در عراق به چاپ می‌رسید و درباره جنگ عراق علیه ایران بود منتشر می‌شد. برای راه‌اندازی این نشریه افرادی چون جلال رفیع، ستاری و احتمالا صادق کرمیار برای ملاقات‌هایی با فرماندهان عملیات‌های جنگ تحمیلی به جبهه‌ها اعزام می‌شدند.

وی به سخنان شهید خرازی در این زمینه که گفته بود «خبرنگاران باید جنگ را درست بنویسند و نه درشت» اشاره کرد و ادامه داد: متاسفانه برخی جریان‌های سیاسی و خطی اجازه روایت‌های درست از جنگ تحمیلی را نمی‌دهند. اگر سریال کتاب «درد» ساخته شده است، فراتر از صدا و سیما می‌توان عمل و این سریال را در فضای مجازی منتشر کرد.

در پایان این مراسم و با حضور تمامی سخنرانان،به‌جز مهین‌خاکی از کتاب «درد» نوشته صادق کرمیار رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها