یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۶
انتشار کتابی درباره هنر «جلدسازی ایرانیان»

«جلدسازی ایرانیان؛ از سلجوقیان تا قاجار» نوشته مصطفی رستمی از سوی موسسه متن فرهنگستان هنر منتشر شد. مولف در این کتاب سعی داشته تا شیوه‌های هنر جلدسازی در فرهنگ و تمدن ایران بزرگ را تحلیل کند._

رستمی در این باره به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «جلد سازی ایرانیان» درباره شیوه‌های جلدسازی در ایران از دوران سلجوقیان تا قاجار و همچنین تحلیل و بررسی آن‌هاست. این کتاب حاصل پژوهش بسیار و سفرهای من به کشورهایی چون کشورهای آسیای میانه، هند، عراق، افغانستان و برخی موزه‌های ترکیه است که در حوزه فرهنگ و تمدن ایران بزرگ جای می‌گیرند. 

وی افزود: من در این مسافرت‌ها بیشتر جلدهای موجود از تمدن ایرانی را دیده و از آن‌ها عکسبرداری کردم. این تصاویر در راستای نگارش این کتاب مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. دکتر حبیب‌الله آیت‌اللهی، عضو هیات علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد و عضو پیوسته فرهنگستان هنر، مقدمه عالمانه‌ای بر این کتاب نوشته است. 



این مدرس دانشگاه درباره پیشینه این پژوهش و انتشار کتاب‌های مشابه، گفت: در پنج دهه گذشته این موضوع شاید مورد غفلت محققان قرار گرفته بود. با این وجود پیشتر چند منبع در این حوزه منتشر شده است. یکی از این منابع «صحافی و جلدهای اسلامی» نوشته دانکن هالدین است. این منبع درباره جلدسازی اسلامی اعم از عرب، ترک، هندی و... است و بخشی از آن نیز به جلدسازی ایرانیان اختصاص دارد. 

رستمی همچنین اظهار کرد: کتاب دانکن هالدین در دهه 80 میلادی منتشر و در سال 1366 با ترجمه هوش‌آذر آذرنوش در دسترس مخاطبان فارسی زبان قرار گرفت. زنده‌یاد ایرج افشار نیز مجموعه مقالات نویسندگان مختلف و خودش درباره هنر جلدسازی را جمع‌آوری و در یک کتاب منتشر کرد. این کتاب نیز به هر حال مجموعه مقالات است و به طور کامل به این هنر نمی‌پردازد. 

وی در ادامه به تفاوت‌های دیگر پژوهش‌های منتشر شده با کتاب خود اشاره کرد: کتابی را  محمد تقی احسانی درباره قلمدان‌ها و جلدهای ایرانی کار کرد که در دهه 70 منتشر شد. این کتاب نیز بیشتر گردآوری است تا کار تحقیقی و میدانی. به طور کل این منابعی را که معرفی کردم هریک نقص‌هایی داشته و هیچ‌کدام به گستردگی این کتاب نبودند. 

رستمی در پایان گفت: ‌اکنون نزدیک به 15 سال است که دغدغه کار تحقیقی و پژوهشی‌ام درباره هنر جلدسازی ایرانی است. این پژوهش‌ها به چیزی در حدود 70 مقاله ختم شده که در نشریات تخصصی هنر در ایران و دیگر کشورها منتشر شده‌اند. برای به سرانجام رسیدن این کتاب نیز به طور اختصاصی از سال 1387 مشغول به کار بودم. 

این عضو هیات علمی دانشگاه مازندران همچنین مخاطبان کتاب را دانشجویان رشته‌های مختلف هنرهای تجسمی اعم از نقاشی، گرافیک و ارتباط تصویری و دیگر رشته‌هایی چون پژوهش هنر و نسخه‌شناسی، در مقاطع مختلف، معرفی کرد. 

«جلد سازی ایرانیان؛ از سلجوقیان تا قاجار» نوشته مصطفی رستمی با شمارگان هزار و 500 نسخه، 206 صفحه و بهای 35 هزار تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) فرهنگستان هنر روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

مصطفی رستمی دارای مدرک دکترای پژوهش هنر است و ‌اکنون به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه مازندران به تدریس واحد تخصصی «تاریخچه کتابت» اشتغال دارد. 

به قلم رستمی کتاب‌هایی چون «دستبافته‌های سوادکوه»، «6 گفتار تحلیلی درباره مانایی فرهنگ و هنر ایران زمین»، «گنجینه کتاب اول تخصصی علمی – پژوهشی هنرهای سنتی ایرانی»، «برج لالجین نگین جاذبه‌های تاریخی مازندران» و «انسان، مهم‌ترین عامل تخریب و زوال آثار تاریخی و فرهنگی» منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها