شنبه ۲۱ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۹
یادی از نویسندگان آلمانی زبانی که درسال 2013 چهره در نقاب خاک کشیدند

دنیای ادبیات آلمانی زبان در سال 2013 شاهد درگذشت چندین نویسنده مطرحش بود که برخی از آن‌ها در جهان نیز از مطرح ترین چهره‌های ادبیات به شمار می‌رفتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مارسل رایش رانیسکی بی‌شک یکی از این چهره‌هاست. این منتقد ادبی آلمان در 93 سالگی چشم از جهان فروبست. در پی درگذشت این ادیب برجسته موجی از پیام های همدردی از سوی شخصیت‌ها و نهادهای مختلف آلمان منتشر شد. از آن جمله می توان به آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان اشاره کرد که در این مورد اظهار داشت: «ما با از دست دادن وی یک دوست بی‌نظیر را در عرصه ادبیات و نیز آزادی و دموکراسی از دست دادیم... حتی نفرت نازی‌ها از او هم نتوانست علاقه به شاعران آلمان را در وجودش از بین ببرد.»

یوآخیم گاوک رییس جمهور آلمان ، اتحادیه بورس ناشران و کتابفروشان آلمان یوزف هاسلینگر رییس انجمن شاعران، رمان نویسان و مقاله نویسان آلمان از دیگر چهره های برجسته ای بودند که برای درگذشت رانیسکی اقدام به انتشار پیام تسلیت کردند. رانیسکی نه فقط به عنوان منتقد بلکه به عنوان نویسنده و واسطه ادبی نیز خدمات بسیاری را به انجام رساند. زندگینامه تکان دهنده او با نام «زندگی من»، کتاب‌هایش درباره توماس مان و ادبیات آلمان، گلچینهای ادبی او و «مجموعه های «کانون» وی از سوی طبف وسیعی با استقبال روبه رو شد.

مارگارت رتیش، نویسنده و تصویرگر آلمانی کتاب های کودکان در 86 سالگی در منطقه فوردورف ایالت نیدرزاخسن چشم از جهان فروبست. زیلکه وایتندورف ناشر انتشارات فریدریش اوتینگر در پی درگذشت این بانو اعلام کرد: ما بسیار غمگین هستیم چون با مرگ مارگارت رتیش یکی از تاثیرگذارترین تصویرگران و داستانسرایان و نیز یک دوست ارزشمند و بی‌نظیر را از دست دادیم. وی همراه با همسرش رولف رتیش (1929-2009) در سال های دهه 70 با تصویرگری های سرزنده به شکل اساسی انتشارات اوتینگر را تحت تاثیر قرار داد. به ویژه کتاب های مصور او در مورد «یان و یولیا» که رتیش با متن و تصویر داستان ماجراهای روزمره آن ها را روایت کرده، فراموش نشدنی هستند.

یاکوب آریونی جنایی‌نویس مشهور آلمان در 48 سالگی بر اثر بیماری سرطان درگذشت. وی هنگامی که برای نخستین بار با نگارش رمان «تولدت مبارک، ترک!» شخصیت کارآگاه خصوصی فرانکفورتی «کمال کایان کایا» را خلق کرد تنها 21 سال داشت. آریونی پس از آن ماجراهای این کارآگاه خصوصی را ادامه داد و سه داستان دیگر نوشت که از میان آن‌ها برای رمان «یک مرد، یک جنایت» در سال 1992 جایزه کتاب جنایی آلمان را برد. وی پاییز 2012 پنجمین جلد از مجموعه داستان های این کارگاه ترک – آلمانی را با نام «برادر کمال» منتشر کرد آریونی در کنار نمایشنامه‌هایش به نگارش آثار دیگری نیز همت گمارد که رمان های «هوفن سحرآمیز» (1996) ، «ادی مقدس» (2009) و «احمق. پنج داستان» (2003) از جمله آن ها بودند.. آثار این نویسنده به 23 زبان ترجمه شده و منتشر شده است.

یورگ اشتاینر نویسنده سوییسی 82 ساله، در شهر بیل درگذشت. اشتاینر در طی 50 سال فعالیت ادبی خود حدود 30 اثر به رشته تحریر درآورد و 12 جایزه معتبر ادبی را کسب کرد. رمان های «جریمه»منتشر شده به سال 1962، «یک چاقو برای یابنده شریف» منتشر شده به سال 1966 و «تور را پاره کردن» منتشر شده به سال 1982 همگی به موضوع تخیلی پرورشگاه «براندموس» می پردازند. اشتاینر برای آثار ادبی اش جوایز معتبری کسب کرد که جایزه بزرگ ادبی کانتون برن سال 1976، مدال بین المللی هنر کتاب لایپزیک سال های 1979 و 1982، جایزه بچلدر آمریکا در سال 1979، جایزه اریش فرید سال 1994، جایزه ادبی برلین سال 1998 و جایزه 50 هزار فرانکی مکس فریش شهر زوریخ در سال 2002 از جمله آن ها هستند.

اوتفرید پرویسلر از بزرگترین نویسندگان آلمانی کتاب‌های کودکان و نوجوانان در 89 سالگی چشم از جهان فروبست. برخی آثار این نویسنده چون «کرابات»، «هوتسن پلوتس سارق» و «ساحره کوچک» به عنوان محبوب ترین و مشهورترین آثار کودکان به شمار می روند. 32 کتابی که به قلم این نویسنده توانا به رشته تحریر درآمدند به 55 زبان ترجمه و موفق به کسب جوایز بسیار شدند و در سراسر جهان بیش از 50 میلیون جلد فروش داشته اند. نخستین موفقیت بزرگ پرویسلر در عرصه نویسندگی در سال 1956 با کتاب «مرد آبی کوچک» رقم خورد و در سال 1962 بود که رمان بزرگ او با نام «هوتسن پلوتس سارق» پا به عرصه وجود نهاد. او اغلب از افسانه‌های اسلاوی یا آلمانی بهره می‌برد.

مکس بولیگر، دیگر نویسنده سوییسی کتاب‌های کودکان در سن 83 سالگی دار فانی را وداع گفت.این نویسنده بیش از 50 کتاب منتشر کرد که به 20 زبان دنیا ترجمه شدند و تمام جوایز ادبی معتبر آلمان در حوزه کتاب های نوجوانان را برای وی به ارمغان آورند. بولیگر عقیده داشت: «دنیای کتاب ها پایان ناپذیر است.» بیشتر کتاب های بولینگر داستان های کلاسیک کودکان هستند که چند دهه متوالی تجدید چاپ شده‌اند. از آثار وی می‌‌توان به «یک داستان زمستانی»، داستان های انجیل همچون «داوود» و «ژوزف»، داستان «رنگین کمان» و یا داستان های بسیاری در مورد کریسمس اشاره کرد. از جوایز ادبی اهدا شده به این نویسنده می توان به جایزه کتاب کودکان کنفرانس اسقف های آلمان در سال های 1983 و 1992 ، دکترای افتخاری دانشگاه زوریخ در سال 1994، جایزه ادبیات نوجوانان سوییس در سال های 1966 و 1973، جایزه سی.اف.میر سال 1974، جایزه «گریفل نقره ای» سال 1976 و جایزه بزرگ آکادمی ادبیات کودکان و نوجوانان آلمان در سال 2005 اشاره کرد.

هاینس اف. شافروت، نویسنده و منتقد ادبی سوییسی در80 سالگی چشم از جهان فروبست. شافروت به عنوان برجسته‌ترین شخصیت واسطه در زمینه ادبیات معاصر آلمانی زبان به شمار می‌رفت و از فعالیت های او گردآوری مجموعه متن های ایلزه آیشینگر و پتر هانتکه بود. او با ارایه یک رساله در مورد گونتر اریش، ادبیات معاصر را برای طیف وسیعی از مخاطبان قابل دسترسی کرد.

سارا کرش از برجسته‌ترین شعرای معاصر ادبیات آلمان پس از تحمل یک دوره کوتاه بیماری سخت در 78 سالگی درگذشت. توماس راتنو ناشر آثار کرش در پی درگذشت وی اعلام کرد: با درگذشت سارا کرش، ما و ادبیات آلمانی زبان یکی از مهم ترین، منحصر به فردترین و قدرتمندترین صداهای شاعرانه خود را از دست دادیم. کرش سال 1996 موفق شد تا برجسته ترین تجلیل ادبی آلمان موسوم به جایزه گئورگ بوشنر را نصیب خود کند. از جمله آثار وی می توان به «در تابستان» 1977، «اشعار زمستان» 1978، «باد و سایه» 1980، «ستاره های کاغذی» 1981، «موسیقی زمستانی» 1989، «زندگی ساده» 1994، «گربه بارانی» 2007 و «بنفشه مارس» 2012 اشاره کرد.

والتر ینس از برجسته‌ترین نویسندگان آلمان در 90 سالگی چشم از جهان فروبست.درگذشت وی موجی از اندوه و تاثر را در آلمان برانگیخت و سیاستمداران، نویسندگان و دوستانش وی را به عنوان روشنفکری برجسته و آزادیخواهی ستیزه جو مورد تحسین قرار دادند. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان برای همدردی با خانواده ینس اظهار کرد: والتر ینس از مهم‌ترین روشنفکران کشور ما بود. صدای او بیش از چندین دهه در بحث‌های مهم فرهنگی و نیز در بحث های مهم سیاسی کشورمان ملاک عمل بود. ینس منتقد، نویسنده و مترجم نیز بود و در کارنامه ادبی اش ریاست انجمن شاعران، مقاله نویسان و رمان‌نویسان آلمان (1976-1982)، و ریاست افتخاری آکادمی هنر برلین (1989 – 1997) نیز به چشم می خورد. او که «اوریسه» را بازنیوسی کرد از اعضای گروه مشهور «نویسندگان گروه 47» بود.

رولف هاوفس شاعر و نویسنده آلمانی و از اعضای گروه مشهور «نویسندگان گروه 47» در 77 سالگی چشم از جهان فروبست. هاوفس که متولد دوسلدورف بود، در کنار شعر و داستان، به نگارش کتاب‌های کودکان و نمایشنامه‌های رادیویی نیز می‌پرداخت. او برای رادیو تلویزیون برلین غربی هم به عنوان خبرنگار فعالیت می‌کرد. هاوفس از سال 1962 تا 1967 عضو گروه 47 بود. وی از سال 1970 تا 1996 عضو انجمن شاعران، مقاله نویسان و رمان‌نویسان جمهوری فدرال آلمان و از سال 1987 عضو آکادمی هنر بود. از سال 1997 تا 2009 مسوولیت معاونت بخش ادبیات آکادمی هنر بر عهده این چهره ادبی بود.

اریک نویچ از جمله موفق ترین نویسندگان آلمان غربی (جمهوری دموکراتیک آلمان) پس از تحمل یک دوره طولانی بیماری در 82 سالگی چشم از جهان فروبست.آثار وی میلیون ها خواننده را جذب کرد اما وی بیش از هر چیز برای نگارش رمان «رد سنگ‌ها» منتشر شده به سال 1964 به شهرت رسید. این رمان با شمارگانی بیش از 500 هزار نسخه جزو موفق ترین کتاب هایی است که در دوران جمهوری دموکراتیک آلمان منتشر شد. اوایل سال 2014 پنجمین جلد از دوره 6 جلدی رمان «صلح در شرق» اریک نویچ با موضوع تاریخچه جمهوری دموکراتیک آلمان منتشر خواهد شد. همچنین نویچ پیش از مرگش دست نوشته های اثری را به پایان برد که در آن سرنوشت قهرمانی به نام آخیم اشتاین هاور در عرصه هنر و فرهنگ جمهوری دموکراتیک آلمان در دهه های 70 و 80 را به تصویر کشیده است.

ولفگانگ هرندورف نویسنده آلمانی پس ازتحمل یک دوره طولانی بیماری در 48 سالگی درگذشت.نخستین رمان او با عنوان «در توفان مخملی» در سال 2002 در انتشارات سوای تاوزند آینس منتشر شد. وی در سال 2010 رمان تربیتی «چیک» را درانتشارات روولت منتشر کرد که به یک اثر پرفروش بدل شد و از زمان انتشار آن تا کنون بیش از یک میلیون نسخه از این رمان به فروش رسیده است. هرندورف در سال 2012 موفق شد برای رمان «شن» جایزه تماشاگران نمایشگاه کتاب لایپزیک را کسب کند.

کلاوس روهلدر نویسنده آلمانی و ملقب به «بکت آلمان شرقی» در 78 سالگی چشم از جهان فروبست. او در نمایشنامه های خود، بخصوص به شکوفایی و تباهی های فردگرایی در دنیای استبدادی می‌پرداخت و به این دلیل سازمان‌های امنیتی، مدت درازی اجرای نمایشنامه های او را متوقف کرده بودند. درست اندکی پیش از پایان حکومت آلمان شرقی نمایشنامه «جشن» اثر این نویسنده سبب شد که به وی لقب «بکت آلمان شرقی» داده شود.

اریش لوئست نویسنده نام آشنای آلمان در 87 سالگی درگذشت. در فاصله نخستین و آخرین رمان این نویسنده یعنی «جوانانی که باقی می‌مانند» در سال 1950 تا «شهر شیرها» در سال 2009 ، لوئست آثار بسیار دیگری منتشر کرد که در آنها با نگاهی تیزبین اوضاع و احوال سیاسی آلمان را تشریح کرده است. او در رمان‌ها و داستان‌هایش همواره به موضوع تجزیه آلمان و اتحاد دوباره آن می‌پرداخت. لوئست همچنین از سوی اشتازی(سازمان امنیت آلمان شرقی) تحت نظر بود. وی سال 1979 به دلیل اعتراض به سانسور یکی از رمان‌هایش که سال 1978 منتشر شد، انجمن نویسندگان جمهوری دموکراتیک آلمان را ترک کرد.

الیزابت بورشرس شاعر و نویسنده کتاب‌های کودک در 87 سالگی درگذشت.اگر چه این بانوی نویسنده، جوایز معتبری را در طول دوران حرفه ای زندگی‌اش نصیب خود کرد، اما وی در دوران حیات، جزو چهره‌های جنجالی عرصه ادبیات نبود و از این رو زندگی آرامی داشت. او علاقه بسیار زیادی به شعر داشت. بورشرس همچنین به ترجمه کتاب از زبان فرانسه نیز می‌پرداخت و در انتشارات اینزل که زیرمجموعه انتشارات سورکمپ است، گلچین های زیادی را در زمینه ادبیات منتشر کرد.

سال گذشته همچنین آلمان در سوگ یکی از برجسته ترین شاعران معاصر خود، هانس یورگن هایزه که در 83 سالگی چشم از جهان فروبست، نشست.هایزه بیش از هر چیز برای نگارش شعر و داستان‌های کوتاه به شهرت رسیده‌ بود. وی سال 1961 نخستین اثرش را با عنوان «قاصد یک جلگه جدید» منتشر کرد و پس از آن با انتشار آثار دیگرش از جمله «باد ساحلی» 1969، «پروفیل زیر نقاب» 1974، «شیزوفرنیا دوست کوچک من» 1981، و «یک چوبه دار برای شاعر» 1990 به این خلاقیت ادامه داد. او سال 2006 مجموعه «ریشه های هوا» را منتشر کرد که دربرگیرنده اشعار شش دهه است.

پتر کورسک نویسنده شناخته شده آلمانی که برای آثار گوناگون با جوایز ادبی بسیاری مورد تجلیل قرار گرفته بود نیز در 70 سالگی دار فانی را وداع گفت. او که آثار موفقی همچون «اکتبر و کسانی که خود ما هستیم» و «محله راه آهن من» را در کارنامه ادبی خود دارد، تا همین اواخر مشغول نگارش رمان مفصلی با عنوان «قرن پیر» بود که تنها پنج جلد از آن در زمان حیاتش منتشر شد و قرار است در 12 جلد انتشار یابد. «درخت فندق جلو مغازه‌ای که تو از آن نان می خری» «کتاب سیاه»، «کسی نمی‌میرد»، «قبل از اخبار شب» ، «روی یخ»، «به عنوان میهمان» و «شب عید» از دیگر آثار این نویسنده هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها