بیوک ملکی ابراز امیدواری کرد که اتفاقهای دورههای قبل در جشنواره شعر امسال رخ ندهد. به باور این شاعر، این مساله که دستاندرکاران جشنواره عدهای را روشنفکر و یا غیر روشنفکر و یا عدهای را از خود و برخی را غیر خودی مینامیدند، رفتار فرهنگی با یک رویداد مهم نبود.
وی توضیح داد: در سالهای گذشته وزارت ارشاد در هر حوزهای دخالت میکرد که امسال بنا به وعدههای جدید به نظر میرسد چنین دخالتهایی در جشنواره شعر کم شود.
شاعر «کلاغپر» افزود: در مورد داوریها بهتر است بعدا صحبت شود اما نفس این کار که اسامی داوران برای مطبوعات و مردم اعلام شود درست است. یکی از اشکالات داوری در دورههای قبل جشنوارهها مخفی بودن داوریها بود.
این شاعر ادامه داد: داوری موضوعی نیست که مخفیانه باشد. داور باید نظرش را اعلام کند و در هر مورد به صورت علمی پاسخگو باشد. همین که اسامی داوران در مطبوعات اعلام نشود و به گوش مردم نرسد باعث میشود حسی که به آدمهای بیرون از مجموعه دست میدهد، حس خوبی نباشد.
ملکی یادآور شد: من با مرزبندی شاعران روشنفکر و غیر روشنفکر نه تنها در جشنواره شعر فجر که در هر جای دیگری مخالفم. این که بگوییم فلانی خودی است و دیگری و دیگران غیر خودی، رفتار درستی نیست.
شاعر «ستاره باران» خاطر نشان کرد: در جامعه ادبی ممکن است دو شاعر با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند. البته من به موضوع روشنفکری چنانچه امروز در جامعه ما تعریف شده اعتقادی ندارم. به گمانم روشنفکر یعنی شاعر و نویسنده مستقل و هر شاعر مستقل روشنفکر است. چنین شاعری هر جا که لازم باشد منتقد است.
این شاعر کودک و نوجوان گفت: متأسفانه در جامعه ما برخی شاعران را به دو دسته تقسیم میکنند. به شخصه معتقدم هر کس که در ایران چه به عنوان شاعر و چه نویسنده کار میکند، شهروند ایرانی محسوب میشود و اثرش قابل احترام است. از این رو مخالف جدا کردن شاعران هستم.
وی افزود: نمونه شاعر مستقل و موفق قیصر امینپور است. او و شعرش از هر جشنواره و جایزهای فراتر بودند. برای این نام قیصر را میبرم که از هر نظر استقلال داشت. اگر لازم بود از چیزی دفاع کند با شهامت دفاع میکرد و اگر اعتقادی نداشت، بدون هیچ ملاحظهای نقد میکرد.
شاعر مجموعه شعر «بر بال رنگین کمان» ادامه داد: آقای کاکایی شایستگی این را دارد که در جشنواره امسال آزادانه عمل کند. امیدوارم بسیاری از تابوها در جشنواره امسال شکسته شود. این اتفاق هنوز در جشنواره شعر فجر نیفتاده است. حتی در جایزه کتاب سال هم برگزیدهای نداشتهایم که به معنای حقیقی کلمه به برگزیده شدنش افتخار کند. در دورههای قبل جشنوارههای پیشین دستهای و گروهی عمل شد. داوران سعی کردند کسانی را انتخاب کنند که بیش و کم میشناختند. چنین کارهایی اعتبار جایزههای مهم را پرسشبرانگیر جلوه میدهد.
ملکی گفت: اینکه آقای کاکایی گفتهاند نحلههای مختلف بدون دیدگاههای سیاسیشان در جشنواره امسال حضور خواهند داشت سخن امیدوار کنندهای است. سیاست در خیلی از تصمیم گیریهای فرهنگی ما دخالت داشته؛ این در حالی است که آدمهای فرهنگی با هم مشکلی ندارند. حتی اگر دو شاعر از دو طیف مختلف باشند و حتی از لحاظ عقیدتی با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند، اثرشان برای هم قابل احترام است. در سالهای گذشته سیاست و ادبیات با هم در آمیخته بود.
شاعر مجموعه شعر «پشت یک لبخند» گفت: حرف آقای کاکایی درست است که وقتی از سیاست دور شویم بسیاری از خطاها از میان خواهد رفت.
ملکی متولد سال 1339 در روستاي «زرجه بستان» از توابع قزوين است. او بعد از انقلاب كار خود را با مطبوعات، از جلسات شعر كيهان بچهها شروع كرد و در كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، مركز راديو، حوزه هنري و انتشارات سروش فعالیت داشته است.
«كلاغپر» (مجموعه مشترك) 1362، «آفتاب و مهتاب» (مجموعه مشترك) 1364، «ستاره باران» 1366، «بر بال رنگين كمان» 1370، «پشت يك لبخند» 1371، «كوچه دريچهها» 1376، «از هواي صبح» 1376 و «در پيادهرو» 1379 از مجموعه شعرهای منتشر شده اين شاعر است.
نظر شما