ثبت واقعه معراج در کتابهای ملک
یساولی درباره کتابهایی موجود در این کتابخانه با موضوع معراج پیامبر(ص) نیز توضیح داد: نسخه های زیادی درباره واقعه معراج در میان گنجینه نسخه های خطی کتابخانه موزه ملی ملک وجود دارد که در سده های گوناگون ایران اسلامی تالیف و کتابت شده که از بین آنها می توان به چند موارد اشاره کرد: نسخه خطی "بندی از کتاب معراجیه" تالیف سید محمد نوربخش یا "رساله فی المعراج، تصویر آیه اسراء" به خط ابوالقاسم علی و "رساله در معراج" که مربوط به سده 11 هجری قمری از جمله این آثار هستند.
وی همچنین افزود: گنجینههای نسخههای خطی ملک به این چند مورد محدود نمی شود و کتابهای دیگری چون "الاحادیث القدسیه" یا "پاسخ های خدا" مربوط به سده 13 هجری قمری و کیفیت معراج رفتن پیامبر (ص) از نسخه دیگری از معراج نامه است که مربوط به سده 12 هجری قمری می باشند.
یساولی در خصوص کتاب "گفت و گوی خدا با پیامبر در معراج" نیز اضافه کرد: "اخبار لیله المعراج یا گفت و گوی خدا با پیامبر در معراج" که مربوط به سده 11 هجری است، در واقع شرحی است بر گفت و گوی پیامبر(ص) در شب معراج با خداوند. "الحدیقه الوردیه یا "سوانح المعراجیه" هم کتاب دیگری است که قاضی سعید قمی آن را نگاشته و در کتابخانه ملک موجود است.
وی همچنین در خصوص کتابهایی که توسط افراد صاحب نام ایرانی نوشته شده اند نیز به کتاب "معراج نامه" اشاره کرد و گفت: در میان این آثار برخی از آنها توسط افراد صاحب نام ایرانی نوشته شده اند که از میان آنها می توان کتاب "معراج نامه" را که توسط حسین ابن عبدالله ابن سینا معروف به ابو علی سینا، پزشک و شاعر مشهور کتابت شده نام برد که مربوط به سده 11 هجری قمری است.
مدیر روابط عمومی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک همچنین ادامه داد: کتابهای "نزول و عروج" از عزیزالدین محمد نسقی مربوط به سده 13 هجری، "مثنوی در معراج" مربوط به سده 10 هجری"،"حکمت الاسرار" و "مفاخره الارض سماء" از دیگر کتاب هایی است که با موضوع معراج در این کتابخانه وجود دارد.
به گفته این مسئول، کتابخانه گنجینه هایی چون "داستان معراج" مربوط به سده 13 هجری، "معراج النبوت" نسخه هایی هستند که مشخصا در مورد واقعه معراج پیامبر(ص) در میان کتابهای این کتابخانه وجود دارند.
یساولی در پاسخ به این سوال که کدام یک از این کتابها به زبان فارسی ترجمه شده اند نیز گفت: اکثر این کتابها علاوه بر زبان اصلی خود به زبان فارسی هم ترجمه شدهاند که میتوان به کتاب "معراج النبوت" اشاره کرد.
وی در پایان در خصوص مشهورترین این آثار گفت: از آثار مشهور این کتابخانه می توان به "قصیده برده بوصیری" سوروده شاعر بزرگ مصری در سده هفتم هجری اشاره کرد که یکی از نسخه های نفیس آن به خط علاءالدین تبریزی یکی از خوشنویسان عصر صفوی در این کتابخانه وجود دارد.
بنابراین گزارش، كتابخانه ملي ملك با داشتن 19 هزار عنوان نسخه خطي نادر و نفيس، يكي از شش گنجينه بزرگ نسخ خطي ايران است. چهار كتابخانه ديگر عبارت اند از كتابخانه ملي، كتابخانه آستان قدس رضوي، كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، كتابخانه مرحوم آيت الله مرعشي نجفي و كتابخانه مركزي دانشگاه تهران. در اين ميان، امتياز كتابخانه ملك به نفیس بودن و ارزش هنري آثار است.
این کتاب خانه داراي حدود 70 هزار كتاب چاپي، 3400 كتاب چاپ سنگي و 548عنوان نشريه ادواري در 4000 جلد است. بخش قابل توجهي از كتاب هاي چاپي متعلق به پيش از سال 1320 خورشيدي هستند و در زمره نخستين كتاب هاي چاپي ايران قرار مي گيرند. كتابخانه ملك پيوسته با خريد كتاب هاي خطي و چاپي از محل عوايد موقوفات ملك غني تر مي شود. غير از مخازن كتاب و تالارهاي مطالعه، بخش های مجهزی هم برای انجام امور فنی از قبیل مرمت نسخ خطی، عکاسی و تهیه میکروفیلم، صحافی، جلدسازی و ... ايجاد شده اند. در کنار این بخش ها انتشارات مؤسسه از سال 1348 برای چاپ و نشر نسخ خطی موجود در کتابخانه و آثار پژوهشی مرتبط با آن ها تأسیس شده است.
نظر شما