چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۰۰
بزرگداشت محمد مهریار در پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی

مراسم بزرگداشت زنده‌یاد محمد مهریار، باستان‌شناس و پژوهشگر با حضور سیدمحمد بهشتی مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بزرگداشت زنده یاد محمد مهریار دوشنبه دوم تیرماه در سالن همایش‌های پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی برگزار می‌شود. این مراسم با تلاش پژوهشکده ابنیه و بافت‌های فرهنگی-تاریخی و با حضور سیدمحمد بهشتی، مشاور رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جلیل گلشن، رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی برگزار خواهد شد. 

محمد مهريار 23 ارديبهشت سال 1318 خورشيدي در تهران زاده شد. از سال 1340 تا 1348 در دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران در رشته معماري تحصيل كرد. از سال 1349 فعاليت حرفه‌اي خود را در زمينه آثار تاريخي معماري ايران آغاز كرد و در سال 1379 در سازمان ميراث فرهنگي كشور با سمت ریاست پژوهشکده ابنیه و بافت‌های تاریخی و فرهنگی بازنشسته شد. در دوران بازنشستگي، مهريار از تلاش دست برنداشت. او كسي بود كه مرز باستان‌شناسي و معماري را در حيطه مطالعات تاريخي برداشت و معماري را در بوته باستان‌شناسي به مرحله تحليل رساند. 

مهريار شناخت عميقي از فرهنگ و تمدن ايران‌زمين داشت. او با ميراث فرهنگى سراسر كشور آشنا بود و در تعداد زيادى از بناها، محوطه‌ها، بافت‌هاى فرهنگى و تاريخى كشور مطالعه و تعدادى از اين آثار را كاوش باستان‌شناسانه، حفاظت، مرمت و سازماندهى كرده بود. وى در زمينه‌هاى پژوهش‌هاى باستان‌شناسى صاحب‌نظر بود، به گونه‌اي كه مجوز انجام كاوش‌هاى تخصصى باستان‌شناسانه را در اختيار داشت. 

شايد او را بتوان معمار و باستان‌شناس يا مرمتگر ناميد ولي مناسب‌ترين عنوان، پژوهشگر معماري ايران است. پس از زلزله بم، مهريار تمام نيروي خود را صرف مطالعه و بهينه‌سازي روند ساماندهي و مرمت آثار آسيب ديده كرد و عاقبت در آخرين روزهاي بهار سال 1383 جسم او ياري تحمل پشتكارش را نكرد و به ديار مينو شتافت. 

مقالات فراوانی از مهریار به چاپ رسیده است که بازتاب فعالیت‌ها و تحقیقات وی در بناها و محوطه‌های تاریخی است. مدیریت پروژه‌های بزرگی همچون شهر تاریخی بیشاپور، مجموعه هخامنشی تخت جمشید، نقش رستم و نقش رجب، پاسارگاد و پروژه بزرگ پل‌های تاریخی کشور در کارنامه این استاد فقید جای دارد. گستره فعالیت‌های او در حوزه تاریخ معماری آنچنان وسیع بود که به ندرت در سوابق تحقیقات آثار شاخص تاریخی ایران، جایی را می‌توان یافت که نامی از مهریار نباشد.

مراسم بزرگداشت محمد مهریار دوشنبه دوم تیرماه از ساعت 10 تا 12 در تهران خیابان امام خمینی(ره)، ابتدای خیابان سی تیر با حضور علاقه‌مندان به این شخصیت فرهیخته برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها