سلطان آبادی، مترجم این اثر در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: این کتاب، ادبیاتی جامع از روزنامهنگاری شهروندی برای آگاهی از ریشهها،پیشینهها و شناخت چیستیها و چراییهایی آن به مخاطب عرضه می کند.
وی افزود: مقالات مرجعی که در این کتاب ارایه شده اند از استادان و پژوهشگران شناختهشده این عرصه مانند استوارت آلن، کریس آتون، مارگ گلاسر و ... گرد آوری شده است.
سلطان آبادی با اشاره به مقاله استوارت آلن، استاد روزنامهنگاری دانشگاه بورنماوت انگلستان گفت: عنوان این مقاله «تاریخهای روزنامهنگاری شهروندی» است که در آن به نقش روزنامهنگاری شهروندی در تحول قلمرو انحصاری روزنامهنگاران حرفهای طی سال های اخیر اشاره دارد و با تاکید بر گزارش بحرانها، مثالهایی متعدد از جنگ عراق برای تصریح و روشنی موضوع ارایه می دهد.
وی با اشاره به دومین مقاله کتاب با عنوان «روزنامهنگاری شهروندی و جایگزین» توضیح داد: كریس آتون، استاد روزنامهنگاری دانشگاه نپیر ادینبورگ در کشور اسکاتلند، این مقاله را نوشته است. او در این مقاله به بررسی مفاهیم، ویژگیها و چالشهای روزنامهنگاری جایگزین و شهروندی میپردازد و این موضوع را بررسی می کند که چگونه فرهنگهای جایگزین و مسلطِ تولید خبر بهجای اینکه در مقابل یکدیگر قرار بگیرند و به تنهایی عمل کنند، میتوانند بهشیوهای مکمل در کنار هم حضور داشته باشند.
سلطان آبادی همچنین از مارک گلاسر به عنوان یکی دیگر از نویسندگان مقاله این کتاب نام برد و یادآور شد: این مقاله که «روزنامهنگاری شهروندی: گسترشدهنده دیدگاههای جهانی، بسطدهنده دموكراسی» نام دارد، به نقش این حرفه در توسعه دموكراسی و شنیدهشدن صدای اخبار محلی، همچنین دگرگونی اخبار فرامحلی میپردازد.
به گفته وی، در چهارمین مقاله کتاب، دیوید رایف و دونیكا منسینگ به عنوان استادان روزنامهنگاری دانشگاه نوادای امریکا، به بیان این مطلب می پردازند که روزنامهنگاری عمومی و اکنون روزنامهنگاری شهروندی، آخرین فصلها در طول 400 سال گفتوگو درباره نقش روزنامهنگاری در اجتماع دموکراتیک را ارایه میدهند. در این مقاله روزنامهنگاری شهروندی در یك چارچوب تاریخی بررسی شده است.
سلطان آباد از دیویس مریت، استاد دانشگاه کانزاس و دانشگاه ایالتی ویچیتای آمریکا به عنوان نویسنده پنجمین مقاله کتاب نام برد و گفت: این مقاله با عنوان «روزنامهنگاری شهروندی از روزنامهنگاری عمومی چه میتواند بیاموزد؟» به بررسی ریشه و پیشینه روزنامهنگاری عمومی در یك فرایند درسآموز می پردازد.
مترجم این اثر با بیان این که مباحثی درباره فرایند افول جایگاه روزنامهنگاران بهعنوان دروازهبانان خبر، موضوع دیگر مقاله این کتاب است، افزود: این موضوع را آرون بارلو، استاد دانشگاه شهر نیویورک در مقاله ای با عنوان «روزنامهنگاران شهروند بهعنوان دروازهبان: یك تحول اساسی» بررسی می کند.
وی با اشاره به هفتمین مقاله ای که در کتاب آورده شده، عنوان کرد: نویسنده این مقاله مارك دیوز است که «آیندهی روزنامهنگاری شهروندی» نام دارد و در آن اهمیت جایگاه روزنامهنگاری شهروندی در صنعت رسانه بررسی شده و از دخالتدادن مخاطب در تولید بهعنوان توصیهای راهگشا برای شركتهای رسانهای سخن میگوید و حضور و تجربههای افزوده مخاطب كه دیگر كاربر است و البته به صراحت مشتری نیز نامیده میشود، را بهعنوان ارزش افزوده تولیدات خبری توصیف میكند.
سلطان آبادی با اشاره به اهمیت روزنامه نگاری شهروندی، گفت: امروز روزنامهنگاری شهروندی یکی از مهمترین عرصههای روزنامهنگاری جهان بهشمار میآید و این جایگاه بهواسطه تأثیر آن در دگرگونی مناسبات قدرت در عرصهی خبر و اطلاعرسانی بهدست آمده است.
در بخشی از پیشگفتار این کتاب که به قلم مترجمان اثر، نگاشته شده است، می خوانیم: «ایده اصلی شكلدهنده روزنامهنگاری شهروندی این است كه افرادی كه فاقد تخصص و آموزش در زمینه روزنامهنگاری حرفهای هستند، بتوانند با استفاده از ابزار مدرن و تکنولوژیهای روز و از طریق دسترسی به شبکه جهانی اینترنت، دست به خلق و توزیع واقعیتهای رسانهای با همكاری دیگران بزنند.»
کتاب «گفتارهایی در روزنامهنگاری شهروندی» در 140صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 18 هزار تومان از سوی انتشارات همشهری بر ویترین کتابفروشی ها قرار گرفته است.
دوشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۳ - ۰۵:۴۵
نظر شما