محمدهاشم اکبریانی، شاعر و نویسنده در یادداشتی که برای خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ارسال کرده است مینویسد: طبقه متوسط کشورمان به دلیل اینکه سالها درگیر مشکلات اقتصادیاند از امکاناتی مانند رایانه پرسرعت برخوردار نیستند و به همین دلیل کتابهای دیجیتالی چندان در زندگی آنها نفوذ نکرده است.
طبیعتاً اگر ما در این عرصه نیز دیر بجنبیم عقب خواهیم افتاد، کما اینکه تا کنون عقب افتادهایم و برای جبران این عقبماندگی باید تلاش کرد. این تلاشِ حوزههای گوناگون و مختلف را دربرمیگیرد. به گمانم برای رشد کتابهای دیجیتالی باید از آموزش و پرورش شروع کرد و دانشآموزان همینکه با خواندن و نوشتن آشنا میشوند به خواندن کتابهای دیجیتالی نیز عادت کنند.
در حال حاضر در کشور ما کامپیوتر در نظام آموزشی جایی ندارد و آموزش روی کاغذ انجام میشود. امروز دانشآموزان ما تا به مدرسه میروند با خودکار و کاغذ عادت میکنند و کمتر سراغ کتابهای الکترونیک میشوند. این در حالی است که در کشورهایی که میزان مطالعه بالاست مدارس و نظام آموزشی به گونهای است که دانشآموزان کمتر با کتاب کاغذی سر و کار دارند.
گرچه امروز مردم ما بیش و کم با شبکههای اجتماعی سر و کار دارند اما این دلیلی نمیشود که بگوییم آنها با کتابهای دیجیتالی آشنایی دارند و به شکل جدی کتابهای اکترونیکی میخوانند و عملکرد آموزش و پرورش نیز به گونهای است که بچهها کمتر با کتاب کاغذی سر و کار داشته باشند. به گمانم یکی از دلایلی که از کتابهای دیجیتالی استقبال نمیشود این است که مردم به خواندن چنین کتابهایی عادت نکردهاند.
اگر بخواهیم به موضوع جدیتر بنگریم باید بگوییم که ناشران ما نیز در زمینه کتابهای دیجیتالی فعالیت چندانی ندارند و دستگاههای دولتی و نهادها نیز در این زمینه کاری انجام ندادهاند. طبعاً به دست آوردن کتابهای کاغذی برای مردم راحتتر از تهیه کتابهای دیجیتالی است. به گمانم این شیوه باید تغییر کند و کتابهای دیجیتالی در دسترستر باشند.
موضوع دیگری که افراد سراغ کتابها دیجیتالی نمیروند نگاه افراد به این کتابهاست. از آنجا که وضع اقتصادی طبقه متوسط در چند سال اخیر دچار مشکل شده آنها از امکانات پیشرفته و کامپیوترها و وسایل الکترونیکی استفاده نمیکنند و به حداقلها راضیاند. به گمانم اگر طبقه متوسط از امکان پیشرفته بهرهمند بود برخوردی راحتتری با این کتابها میکرد.
اگر کتابهای دیجیتال را گسترش دهیم علاوه بر اینکه هزینهها پایین میآید موضوعاتی مانند محیط زیست هم مورد توجه قرار خواهند گرفت. به هر حال استفاده از کاغذ یعنی از بین رفتن بخشی از محیط زیست که درخت یکی از عناصر اصلی در طبیعت به حساب میآید و کتابها دیجیتال میتوانند از نابودی درختها جلوگیری کنند.
علاوه بر همه اینها علم در سطح جهانی بیشتر به شکل دیجیتال منتقل میشود و اگر ما به این نوع کتابها عادت کنیم از علم روز هم بهرهمند میشویم.
نظر شما