حسن محمودی، داستاننویس و منتقد ادبی در مراسم رونمایی از چهار کتاب جدید نشر نگاه در حوزه ادبیات داستانی، گفت: بسیاری از منتقدان مدام میگویند که آثار داستاننویسان نسل جدید همه شبیه به هم و با مضامین تکراری است، اما هیچگاه برای این نقد خود مثال و نمونههایی از آثار را معرفی نکردهاند. بسیاری از این منتقدان معمولا کتابها را مطالعه نکرده، نقد میکنند.
کدام دو نویسنده زن شبیه به هم مینویسند؟
حسن محمودی، نویسنده، روزنامهنگار و منتقد ادبی در این مراسم گفت: بسیاری از منتقدان حوزه ادبیات داستانی اعتقاد دارند که در دهه اخیر، داستانهای ایرانی، به ویژه آثار نویسندگان زن، همه شبیه به هم شده و حتی مضامین آنها نیز تکراری و شبیه به هم است. این نقد به هیچ عنوان وارد نیست و چنین چیزی صحت ندارد.
وی افزود: به نظرم منتقدانی که نقدهای اینچنینی را به ادبیات داستانی جدید ایران وارد میکنند، کتابها را مطالعه نمیکنند. من چند بار از این منتقدان درخواست کردم تا دو رمان یا مجموعه داستان منتشر شده شبیه به هم را معرفی کنند، اما تاکنون هیچ منتقدی پاسخی به این سوال من نداده است.
محمودی همچنین به نقدهایی که به طور اختصاصی درباره آثار نویسندگان زن ایرانی در این چند سال اخیر وارد آمده اشاره کرد و گفت: یکی از نقدهایی که امروزه درباره آثار نویسندگان زن ایرانی مطرح میکنند این است که ادبیات زنان پس از معروفیت و پرمخاطب شدن رمانهای زویا پیرزاد، همه شبیه به آثار او شده است. این نقد نیز به هیچ عنوان وارد نیست؛ منتقدانی که چنین نظری دارند، دو نویسنده زن را به عنوان مثال، نام ببرند که مانند زویا پیرزاد مینویسند یا حداقل نام دو یا چند رمانی را که شبیه به آثار پیرزاد است، به مخاطبان معرفی کنند.
وسواس در چاپ، از نگارش داستانها و رمانهای تکراری جلوگیری میکند
نویسنده رمان «روضه نوح» در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر تکراری نبودن مضامین داستانها و رمانهای منتشر شده در این چند سال اخیر، گفت: همانطور که گفتم مضامین رمانها و داستانها ـ به ویژه نویسندگان نسل جدید ـ به هیچ عنوان تکراری نیست، چرا که به هر حال انتخاب مضمونها به نوع نگاه نویسنده و همچنین نوع پرداخت یا اجرای آن در بافت اثر باز میگردد. بهنظر من اگر در راستای چاپ و انتشار، وسواس به خرج دهیم، شاهد آثاری خواهیم بود که اصلا تکراری نیستند.
محمدحسن شهسواری نیز در این نشست، دقایقی را درباره مضامین جدید در ادبیات داستانی معاصر ایران صحبت کرد و در ادامه نیز افسانه احمدی، شهره احدیت، محمدرضا زمانی و شهناز فریور، بخشهایی از کتابهای خود را برای حاضران در این نشست خواندند.
همچنین در میان مخاطبان حاضر در این برنامه چهرههایی چون: حبیب کاشانی، از اعضای شورای شهر تهران و مدیرعامل سابق باشگاه پرسپولیس، عرفان نظرآهاری، متقد ادبی، محمدجواد جزینی، نویسنده، بنیامین بهادری، از خوانندگان و آهنگسازان موسیقیهای عامه پسند و سردار آزمون، بازیکن تیم ملی فوتبال ایران نیز حضور داشتند.
این برنامه با استقبال بسیار مخاطبان روبهرو شد، بهگونهای که پس از گذشت 10 دقیقه از آغاز برنامه دیگر هیچ جای خالی، حتی برای ایستادن نیز در کل فروشگاه کتاب ثالث، پیدا نمیشد. سردار آزمون، بازیکن تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه روبین کازان روسیه، تقریبا از اواسط برنامه در فروشگاه کتاب ثالث حضور پیدا کرد. به محض ورود این فوتبالیست بسیاری از حاضران، برای گرفتن عکس یادگاری و امضا، به دورش حلقه زدند.
مشخصات کتابهای رونمایی شده در این نشست
«سمفونی سهشنبهها» فرشته احمدی در 79 صفحه با بهای چهار هزار تومان، «در دهان اژدها» محمدرضا زمانی در 89 صفحه و بهای چهار هزار و 500 تومان، «گورچین» شهره احدیت در 185 صفحه و بهای 9 هزار و 500 تومان و در نهایت «انجمن علفها» شهناز فریور در 230 صفحه و بهای 11 هزار و 500 تومان، روانه کتابفروشیها شدهاند. شمارگان هر یک از این کتابها 500 نسخه است.
نظر شما