مدیر نشر بخشایش: ورود صحافان به حوزه نشر چالش برانگیز است/ نبود اتحادیه منسجم برای ناشران و کتابفروشان استان قم
انتشارات بخشایش از جمله بنگاههای انتشاراتی است که بهصورت تخصصی در حوزه انتشار کتابهای دینی در استان قم فعال است.علیرضا بخشایش، مدیر این انتشاراتی معتقد است، صحافان از جمله گروههایی هستند که در کار نشر کتاب وارد شدهاند.
وی با اشاره به عوامل بسیار در تاثیرگذاری بر چالشهای پیشآمده در نشر کشور گفت: سال گذشته و در همین ایام، تراکم کاری بسیار بالایی داشتیم اما امسال خبری از چاپ کتاب به آن صورت نیست، در سال گذشته چند عنوان قرآن منتشر میکردیم که امسال تنها یک عنوان منتشر شده است.
این ناشر مشکلات توزیع کتاب را از دیگر موانع بر سر راه انتشار کتاب دانست و افزود: مشکل توزیع از جمله مشکلاتی است که سالهای سال است طرح و برنامه برای رفع آن در نظر میگیرند اما هنوز مشکلات این بخش بر سر جای خودباقی است.
استان قم و اتحادیه ناشران
بخشایش ادامه داد: بنا به اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در استان قم بیش از هزار ناشر دارای مجوز فعالیت هستند اما اتحادیه ناشران و کتابفروشان این استان فعالیت عمدهای ندارد و به هیچعنوان ناشران این استان یکدیگر را نمیشناسند.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از جوانان مشغول در اینکار،انتشار کتاب را رها کردهاند اظهار کرد: راههای غیرقانونی چاپ کتاب میتواند یکی از دلایل کنار رفتن جوانان از این کار باشد.
بخشایش در ادامه بازار و معیشت مردم را در چالشهای پیشآمده در نشر مهم دانست و افزود: کتاب دارای اولویت دوم و شاید چندم برای خرید قرار دارد. بنابراین قرار گرفتن در سبد خانوار و شانس کتاب برای خریداری از سوی خانوار ارتباط مستقیم با وضع معیشت مردم و رونق اقتصادی خانواده دارد.
دارایی و مسائل مربوط به مالیات دیگر عاملی است که بخشایش از آن یاد کرد و گفت: ناشران و مالیات بگیران میدانند که ناشران معاف از مالیات هستند ولی وزارت دارایی با ترفندهای مختلف و دور زدن قانون ناشران را تحت فشار قرار میدهند و مالیات اخذ میکند.
دانشگاه و تالیفاتی بهنام کتاب
وی ادامه داد: در استان قم به دلیل نبود تشکل همهگیر و مستقل آمار مطمئنی از تعداد ناشرانی که مجبور به پرداخت مالیات شدهاند وجود ندارد، ولی تقریبا همه ناشران با این وزارتخانه دست و پنجه نرم کرده و شکست خوردهاند. این اتفاق در دراز مدت باعث میشود که ناشران نیز راههای فرار از مالیات را فرا بگیرند. بهویژه اینکه از ثبت کتابهای منتشره خود در سیستمهای اداری کشور که مبنای محاسبه آمار انتشارات کشور و همچنین مالیات نیز است، خودداری میشود.
وی تالیفات برخی استادان دانشگاهها را مبنای بخش دیگری از سخنان خود قرار داد و گفت:
سیاستهای وزارت علوم ، وزارت آموزش و پرورش به گونهای است که از استادان میخواهد حتما تالیفاتی داشته باشند. مؤلفان و استادان نیز مقالات و نوشتههای خود را با شمارگان محدود10 نسخهای چاپ و به اداره متبوع خود ارائه و امتیاز تالیف آن اثر را ثبت میکنند بدون اینکه در واقع کتابی چاپ کرده باشند.
نظر شما