سخنگوی شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب به پرسش خبرنگاران پاسخ داد
بودجه بیستوهشتمین نمایشگاه کتاب تهران نصف سال گذشته است/ 670 هزار نفر مشمول بُنهای دانشجویی و طلاب میشوند
محمود آموزگار، سخنگوی شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با خبرنگاران درباره بودجه، مهمان ویژه، اجاره بهای غرفهها، بُنهای خرید کتاب و تفاوتهای مدیریتی این دوره از نمایشگاه با دورههای پیشین صحبت کرد.
پرسش: «بودجه، اصلیترین مسأله بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است؛ سیدعباس صالحی، رئیس نمایشگاه و خود شما بارها در مصاحبهها از کاهش بودجه این دوره از نمایشگاه خبر دادید. این کاهش چگونه تأمین و جبران خواهد شد؟»
پاسخ: امسال بودجه نمایشگاه 7 میلیارد تومان تعیین شده است. این در حالی است که بودجه نمایشگاه سال گذشته، 2 برابر این مبلغ بوده است. خُب این موضوع نشان میدهد که ما با کمبود بودجه این دوره از نمایشگاه کتاب تهران مواجهایم. میکوشیم با تجمیع بسیاری از برنامهها و برنامهریزیهای جدی، این کسری بودجه را جبران کنیم.»
پرسش: «آیا درباره مهمان ویژه بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران تصمیماتی اتخاذ شده است؟»
پاسخ: توجه به قلمرو زبان فارسی سیاست درستی است که در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتخاذ شده. در این راستا سال گذشته گروهی از ایران به افغانستان رفتند و تفاهمنامهای را امضا کردند اما اجرای آن با مشکلاتی مواجه شد که البته علت آن به شرایط درونی افغانستان برمیگردد. ناگفته نماند که بهتدریج شرایط در افغانستان در حال بهتر شدن است و به زودی به حالت عادی بازمیگردد.
باتوجه به اینکه تاجیکستان 8 میلیون نفر جمعیت دارد و گفته میشود که در غرب چین، نزدیک به 50 میلیون تاجیکی زندگی میکنند و همچنین با توجه به اینکه خط تاجیکی، سیریلیک است و نرمافزارهایی برای تبدیل زبان تاجیکی به فارسی و فارسی به تاجیکی وجود دارد، قرار شد تاجیکستان برنامههای خود را برای بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران ارائه دهد تا موضوع مهمان ویژه را قطعی کنیم. اما متأسفانه هنوز برنامههای خود را اعلام نکردهاند. در نتیجه باید صحبتهای خود را با دولت تاجیک پیش ببریم.
پرسش: «برخی صحبتها حاکی از آن است که مدیریت مصلای امام خمینی (ره) مبلغ زیادی به اجاره نمایشگاه کتاب تهران ـ آن هم نمایشگاهی با این گستردگی و وسعت ـ اختصاص داده است؛ به نظر شما بهتر نیست از گستردگی نمایشگاه کاست و در عوض بر کیفیت آن افزود؟»
پاسخ: اختیار مصلای امام خمینی (ره) دست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست. حتی در آمد حاصل از تبلیغات محوطه بیرونی نمایشگاه نیز به جیب ارشاد نمیرود بلکه در انحصار مصلاست.
پرسش: «اجاره بهای غرفههای این دوره از نمایشگاه کتاب تهران چگونه تعیین شده است؟»
پاسخ: مبلغ اجاره بهای این دوره از نمایشگاه کتاب تهران بیشتر از دوره قبلی است که مبلغ آن، هفته آینده نهایی میشود.
پرسش: «با توجه به اینکه امسال نمایشگاه کتاب تهران با کسری بودجه مواجه است، آیا بهتر نیست در انتخاب ناشران دقت بیشتری صورت بگیرد و تعداد کمتری از آنها را برای حضور گزینش کرد؟»
پاسخ: بیست و هفت دوره از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران میگذرد. بدون تردید این طول زمان، توقعات و انتظاراتی ایجاد کرده است. قطع کردن این انتظارات چندان خوشایند نیست. در جلسات قبلی شورا مصوب شد که 3 دوره برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به تشکلهای نشر واگذار شود؛ این موضوع تمرین خوبی برای تشکلهای نشر است تا بتوانند ظرفیتهای خود را ارزیابی کنند. البته در چندین دوره پیشین نیز این رویداد مهم در نمایشگاه رُخ داده بود و تشکلهای نشر نشان دادند که میتوانند با مدیریت صحیح، نمایشگاهی با این عظمت و وسعت برگزار کنند.
امسال هم با توجه به اینکه پنج کمیته «ناشران داخلی»، «ناشران بینالملل»، «علمی ـ فرهنگی و سرای اهل قلم»، «فعالیتهای جنبی» و «اطلاعرسانی» به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران واگذار شده است، به طور حتم شاهد شرایط بهتری در این بخشها خواهیم بود. چرا که از همین الان دوستان و همکاران ما بسیج شدهاند و شبانهروزی فعالیت میکنند تا بتوانند نقش یک نهاد مدنی را در شرایط سخت کسری بودجه و تحریمها ایفا کنند و از تصدیگریها بکاهند تا امور فرهنگی به اهلش واگذار شود.
پرسش: «پارسال نیز بخشی از نمایشگاه کتاب تهران توسط اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و تشکلهای نشر برگزار شد؛ این دوره از مدیریت تشکلهای نشر با دوره قبلی چه تفاوتی خواهد داشت؟ همچنین درباره مقدار بُنهای نمایشگاه کتاب تهران توضیحاتی ارائه دهید.»
پاسخ: یکی از مهمترین تفاوتها این است که امسال اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و تشکلهای خصوصی در همه بخشهای نمایشگاه حضور دارند. ما تمام کارهای نمایشگاه را به سه دسته تقسم کردهایم و در این زمینه با هیچ محدودیت و مانعی از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مواجه نشدهایم. بخشی از کارها را قرار است به صورت مشارکتی با مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران انجام دهیم؛ به نظرم این مهمترین تفاوت و نکتهای است که نشان میدهد عزم وزارت ارشاد درباره واگذاریها جدی است. بنابراین این اقدام، برای جا انداختن قطار نشر در ریل درست و متناسب خود، فرصت خوبی است.
در نمایشگاه کتاب تهران دو نوع بُن توزیع خواهد شد؛ نخست، بُنهای دانشجویی است که به دانشجویان و طلاب اختصاص خواهد یافت. دوم، بُنهای مشارکتی هستند که به نهادها و دستگاههای در قبال مشارکتی که در برگزاری نمایشگاه دارند، تعلق خواهد گرفت.
سال گذشته 7 میلیارد تومان از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بُنهای دانشجویی و طلاب اختصاص پیدا کرد. امسال این 7 میلیارد تومان به 10 میلیارد تومان افزایش یافته است و قرار شده معادل همین مبلغ (10 میلیارد تومان) توسط دانشگاهها یا حوزههای علمیه تأمین شود و 40 میلیارد تومان دیگر، توسط مصرفکنندگان (دانشجویان و طلاب) تأمین کنند.
سال گذشته، 237 هزار نفر مشمول بُنهای دانشجویی و طلاب شدند. در سال 1394، این عدد به 670 هزار افزایش خواهد یافت.
پرسش: «هر ساله هزینههای زیادی در بخش مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران صرف میشود؛ با توجه به کسری بودجه این دوره از نمایشگاه، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران چگونه میخواهد این هزینهها را کنترل کند؟»
پاسخ: ما در وهله نخست، نگاه نمیکنیم که چقدر پول داریم بلکه نگاه میکنیم که چه کار باید انجام دهیم. اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران یک نهاد مدنی است و طبیعت غیرانتفاعی دارد و افراد آن، به صورت داوطلبانه فعالیت میکنند. بنابراین، میکوشیم که در تمامی برنامههای نمایشگاه کتاب تهران هزینه فعالیتها را به حداقل برسانیم.
پرسش: «چه کتابهایی در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران حق حضور ندارند و چه اقداماتی برای جلوگیری از عرضه آنها صورت خواهد گرفت؟»
پاسخ: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی دادن مجوز به کتاب است. بدون تردید اگر کتابی از سوی این وزارتخانه مجوز داشته باشد، در نمایشگاه عرضه میشود. اگر هم کسی برای عرضه شدن کتابی در نمایشگاه نقدی دارد باید از مسیرهای قانونی وارد شود. به همه دستگاهها توصیه میکنم قانونمداری را پیشه راه خود قرار دهند تا با کمترین مشکل در نمایشگاه آینده مواجه شویم.
نظر شما