پنجشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۲
از کتابخانه آستان قدس تا تالیف «فراتر از طراحی»

محمود گلابچی، چهره ماندگار رشته معماری، در یادداشتی برای ایبنا، از خاطرات و مشغولیت‌های کتابی خود در نوروز امسال نوشته است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- دکتر محمود گلابچی: اولین‌بار سال اول دبستان از معلمم آقای طباطبایی کتاب هدیه گرفتم که متأسفانه بعد‌ از آن سال‌ها دیگر نتوانستم ایشان را ملاقات کنم. آقای طباطبایی «خر آوازه خوان» از مجموعه کتاب‌های طلایی را به دلیل کیفیت مطلوب درسی به من هدیه داد بود. سال اول دبیرستان هم یک جلد فرهنگ لغت با یادداشتی ارزشمند، از مدیر دبیرستانمان آقای غمامی هدیه گرفتم. سال‌ها این فرهنگ لغت همراه من بود.  

وقتی 10 یا 11 ساله بودم، برای مطالعه به کتابخانه ملکوتی و روحانی آستان قدس رضوی می‌رفتم. آن روز‌ها ورودی کتابخانه، از رواق امام خمینی (ره) فعلی می‌گذشت. صبح‌ها قبل از بازگشایی کتابخانه، روی یکی از پنج پله ورودی کتابخانه می‌نشستم تا خادمان حضرت با همان لباس‌های مخصوص در کتابخانه را باز می‌کردند. از برگه‌دان، اسم کتابی را انتخاب می‌کردم و از کتابدار می‌خواستم کتاب را در اختیارم قرار دهد.

آشنایی با «داستان راستان» در کتابخانه آستان قدس

کتابخانه‌ آستان، بیشتر مکان مراجعه آقایان علما و فضلای حوزه علمیه بود. با وجودی که پسر بچه کوچکی بودم و برای مطالعه کتاب‌های متناسب با رده سنی خودم به این کتابخانه می‌رفتم، بهره‌های فراوانی از حضور در این مکان به دست می‌آوردم.

خدام، ابتدا کمی از دیدن نوجوانی در سن من تعجب می‌کردند اما بعد از مداومتم برای حضور در فضا و استفاده از منابع کتابخانه، مرا پذیرفتند؛ به تدریج یک رابطه پدرانه ایجاد شده بود. پذیرشم از سوی خدام موحب شده بود تا برخلاف روز‌های اول، دیگر احساس غریبگی نکنم. خدا را شکر می‌کنم برای امکانی که در سن نوجوانی برایم فراهم شد تا از فضای معنوی کتابخانه آستان قدس رضوی استفاده کنم. کتاب «داستان راستان» شهید مطهری را اولین‌بار در کتابخانه آستان قدس رضوی مطالعه کردم.    
 
پدرم از دوران دبستان خود و گلستان ادبی فارسی به نیکی یاد می‌کرد، رفتاری که مرا به مطالعه و دانستن بیشتر تشویق می‌کرد.

«فراتر از طراحی» در بهار زمین نهایی می‌شود

بعد از تألیف و ترجمه بیش از 20 کتاب، برای نوروز 94 تالیف «فراتر از طراحی» و ترجمه کتاب «مهندسی با الهام از طبیعت» را در دست دارم. در «فراتر از طراحی» نقش فناوری‌های نوین در معماری به‌عنوان جدیدترین رویکرد این حوزه بررسی شده است. ارتقاء روش‌های طراحی با بهره‌گیری از علم و فناورِ‌های نوین در معماری «هایتک» محور اصلی این کتاب است.
 
هر طرح معماری باید معرف ویژگی‌های عصر خود باشد، موضوعی که در کتاب «فراتر از طراحی» مورد تأکید قرار داده‌ام. معماری، تاریخ مجسم فرهنگ‌‌ها و کشور‌ها است؛ بنابراین معماری امروز با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته، ابزاری برای نشان دادن روح زمان و عصر ماست. کتاب «فراتر از طراحی» شامل مبانی نظری این دیدگاه همراه با مصادیقی از معماری امروز جهان از صاحب‌نام‌ترین هنرمندان این عرصه است.
 
«فراتر از طراحی» هرچند برای دانشجویان به نگارش درآمده، اما مخاطبان آن همه معماران کشورمان هستند.
 
از طبیعت الهام بگیریم

شناخت طبیعت نیز موضوع اصلی «مهندسی با الهام از طبیعت» است. طبیعت صاحب بهترین، مناسب‌ترین و برترین فرم‌هاست که در طراحی قابل‌ استفاده هستند؛ در حقیقت طراحان می‌توانند بهترین ایده‌ها را از طبیعت دریافت کنند.

کتاب «مهندسی با الهام از طبیعت» به پرسش «چگونه می‌توان از ترکیب‌بندی بسیاری از ساختار‌های طبیعت که ارائه‌کننده فرم‌های بهینه هستند، استفاده کرد؟» پاسخ می‌دهد. مخاطب با مطالعه این کتاب می‌تواند از پدیده‌های طبیعی مانند تار عنکبوت و حتی اسکلت‌بندی بدن انسان، برای ساخت انواع سازه الهام بگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها