انتشارات آویدا، کتاب معنای زندگی (انسان، معناجویی و معنادرمانی نیروی شفابخش نهفته در معنای زندگی)» را در سه فصل منتشر کرد. در این کتاب، یافتن معنای زندگی، ضرورتی انکارناپذیر برای گشودن درهای بسته زندگی انسان معرفی شده است.
در ابتدای کتاب مؤلف با بیان جملاتی از مشاهیر جهان، مخاطب را با دغدغه و پرسشی با عنوان «معنای زندگی» درگیر میکند. مانند این جمله از مارک اورل: «زندگی ما زاییده اندیشه ما است.»
انسان و رسالت انسانی او
نویسنده در پیشگفتار کتاب، با عنوان «انسان و رسالت انسانی او بر روی کره زمین» به مخاطب، بهعنوان انسانی صاحب پرسش چیستی زندگی یادآور میشود که شما بسی فراتر از این قالب جسمانی، ذهن، احساسات، باورها، ایل و تبار و جنسیت خویش هستید. موجودی با قابلیتهای بیحد و بیکران که این جسم را برای مدتی محدود به امانت گرفتهاید. به اینجا آمدهاید که پس از تحقق بخشیدن رسالت انسانیتان، از قالب جسمانیتان فراتر رفته و به قلرو آرمانهای متعالی و عرصه معنویت گام نهید.
مصطفی انصاری در ادامه مرکز و محوریت معنویت را متعالی شدن معرفی و توصیه میکند: «چند لحظه بیندیشید و ببینید که هماکنون چه میتوانید بکنید که شما را در گام نهادن به فراسوی این جسم مادی و شناخت بهتر این سفر یاری کند؟ شما باید پیوسته قدرت و خرد بیکران و نامتناهی درونتان را مورد توجه قرار دهید و گرمای این خورشید را به وضوح در هستیتان حس کنید. شما در نظر آفریدگار منحصربهفرد هستید.»
«هزار توی معنای زندگی» عنوان نخستین فصل کتاب است. نویسنده در این فصل معتقد است: «معنای واقعی زندگی زمانی به راستی از درون هر فرد به بیرون از وجودش منتقل خواهد شد که استرس را تجربه کند؛ زیرا این دو مکمل یکدیگرند.»
وی «هزار تو» را جدول قابل حل توصیف نمیکند، بلکه «هزار تو» را راهی میداند که باید پیمود؛ راهی که باید تجربه کرد.
جستجوی برای یافتن هویت اصلی
در بخش دیگری از فصل نخست کتاب در مطلبی با عنوان «در جستجوی معنای زندگی» میخوانیم: «انسانی که از مسئولیت انسان بودن خود آگاه شود، بیشک با تمام وجود به دنبال هویت اصلی خود خواهد شتافت، زیرا این تمایل همچون کاری نیمه تمام در وجود اوست که بدون پایان دادن به آن نمیتواند به زندگی ادامه دهد.»
مؤلف در ادامه این فصل با اشاره به انواع دیدگاههای اندیشمندان، به تشریح نظر «فرانکل» پرداخته است. «فرانکل» معتقد است که تنها جستجو به دنبال معنای زندگی است که به خلأ درونی هر فرد پاسخ میدهد و رضایتی را که بسیاری از افراد در زندگی شخصی و کارشان به دنبال آن هستند، بدانها میبخشد.
ضرورت درک معنا و مفهوم زندگی
«معنا درمانی و ضرورت درک معنا و مفهوم زندگی» عنوان دومین فصل کتاب است. نویسنده در این فصل در تعریف «معنا» آورده است: «منظورم این است که زندگی پایدار نمیماند. مگر اینکه همانطور که فروید معتقد است: معنایی استوار یا آرمانی استوار برای چنگ انداختن به آن داشته باشیم. آلبرت انیشتین در این مورد میگوید: انسانی که زندگیاش را بیمعنا میپندارد، نه فقط غمگین است بلکه زیستن هم برایش دشوار است.»
انصاری در ادامه این فصل نیز به دیدگاههای «ویکتور فرانکل» اشاره کرده و ضمن معرفی وی نوشته است که کتاب «انسان در جستجوی معنا» اثر فرانکل، بیش از دو میلیون و 500 هزار نسخه منتشر و در سراسر دنیا فروخته شد. وی رئیس انجمن پزشکی روانکاوی اتریش و همواره سخنران و استاد میهمان دانشگاههای سراسر دنیا بوده است. وی به دریافت شانزده دکترای افتخاری نائل شده، همچنین برنده جایزه «پفیستر» اسکار انجمن روامنپزشکی آمریکا و جایزه دائمی بنیاد آسایشگاه بیماران درمانناپذیر و مراقبتهای پزشکی خانگی است.
تبدیل جنبههای غمانگیز زندگی به دستاورد
از دیگاه وی معنادرمانی بر مبنای سه مفهوم بنا نهاده شده است که عبارتند از: 1ـ آزادی اراده 2ـ معناجویی 3ـ معنای زندگی. به اعتقاد این اندیشمند، «خلأ وجودی» پدیدهای است که جامعه انسانی را به سبب عدم خودشناسی ابعاد حقیقی وجود خویش و عدم درک معنا، مفهوم و هدف زندگی با بحران روبهرو کرده است.
در ادامه نویسنده در تشریح ابعاد مختلف دیدگاه «فرانکل» آورده است که بهطوریکه معنادرمانی به ما میآموزد، حتی جنبههای غمانگیز و منفی زندگی، مانند رنجهای اجتنابناپذیر، با نگرشی که انسان در وضعیت خود اتخاذ میکند، تبدیل به دستاورد میشود.
تعریف معنادرمانی به اعتقاد فرانکل
در سومین فصل کتاب با عنوان «تفاوت معنادرمانی و تحلیل وجودی» مؤلف به بررسی دیدگاههای اندیشمندانی مانند «لوکاس»، «ازوانگ هیرش» و «فرانکل» اشاره کرده است.
به اعتقاد «فرانکل» معنادرمانی نوعی رواندرمانی در قالب اصطلاحات معنوی است. در واقع معنادرمانی شاخهای مجزا در مکتب رواندرمانی وجودی انسانگراست. «گوردن آلپورت» نیز درباره معنادرمانی میگوید: «معنا درمانی نوعی رواندرمانی وجودی است که بر روی آزادی انسان برای رنجبردن متعالی و معنایابی در زندگیاش تأکید میکند و بر این باور است که انسان میتواند پا را از رنجبردن فراتر بگذارد و معنایی در زندگیاش پیدا کند.»
نخستین چاپ کتاب «معنای زندگی (انسان، معناجویی و معنادرمانی نیروی شفابخش نهفته در معنای زندگی)» با شمارگان یکهزار نسخه در 136 صفحه، به بهای 6 هزار تومان از سوی انتشارات آویدا به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما