سه‌شنبه ۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۵
برنامه‌های امسال نمایشگاه قرآن نگاه ویژه به مخاطبان عام دارد

دکتر غلامرضا نوعی ــ مدیر بخش مکتوب بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم ــ ضمن اعلام برنامه‌های این بخش، بر توجه ویژه نمایشگاه امسال به مخاطبان با سطح سواد پایین‌تر از متخصصان تأکید کرد.

دکتر غلامرضا نوعی ــ مدیر بخش مکتوب بیست‌‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم ــ در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با بیان این‌‌ که نمایش آثار مکتوب در نمایشگاه قرآن، فراز و فرود بسیاری داشته است، اظهار کرد: آن چه در دوره‌های گذشته بیشتر مورد توجه بوده، عمدتاً تکیه بر نمایش آثار چاپی برای مخاطبان متخصص بوده است. تجربه نشان داده است که بیشتر بازدیدکنندگان نمایشگاه، مخاطبانی هستند که برای کسب اطلاعات عمومی به نمایشگاه مراجعه می‌کنند. از این‌ رو در این دوره پیشنهاد شد علاوه بر عرضه آثار تخصصی، معلومات و اطلاعات مورد نیاز برای مخاطبان با سطح سواد پایین‌تر نیز فراهم شود. با این جهت‌گیری، «شخصیت‌های قرآنی» محور نمایش آثار قرار می‌گیرند.

نوعی افزود: این شیوه نمایش آثار، برای عموم مخاطبان، ملموس‌تر و قابل استفاده بیشتر است. از سوی دیگر بهره‌گیری از عناصری همچون تصویر، صوت و فیلم از صاحبان آثار، کمک شایانی برای شناخت و معرفی بهتر صاحبان آثار فراهم می‌آورد. معرفی آثار شاخص و اثرگذار ــ چه در آثار مکتوب داخلی و چه خارجی ــ نیز می‌تواند به بالا بردن ذائقه علمی مخاطبان بینجامد.  

مدیر بخش مکتوب بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم درباره دیگر ویژگی‌ها و تمایزهای این دوره اظهار کرد: اولویت دادن به معرفی آثار جدید‌الانتشار و دوران معاصر، نمایش آثار مؤثر در مطالعات قرآنی که توسط غیرمسلمانان و مستشرقان انجام پذیرفته، در کنار ارتباط بیشتر با نویسندگان حوزه علوم و معارف قرآن و بهره‌گیری از عناصری همچون تصویر، صوت و فیلم به همراه نمایش آثار مکتوب برای شناخت و معرفی بهتر صاحبان آثار از جمله ویژگی‌های این دوره از نمایشگاه است.
 
نوعی در ادامه گفت‌و‌گو با اشاره به این‌ که موضوع‌ها و برنامه‌های این بخش با تکیه بر آثار مؤثر و مهم طراحی شده است، گفت: ترجمه قرآن کریم و منتقدان ترجمه‌های فارسی، شناسایی و معرفی نویسندگان و کتاب‌های برگزیده قرآنی در حوزه قصص قرآن و داستان‌های مذهبی در حوزه کودک و نوجوان و تفسیر و علوم قرآن در دوره معاصر با تکیه بر تفسیر در دوران معاصر و نگارش‌های علوم قرآنی در ایران معاصر، از جمله این برنامه‌هاست.

وی با بیان این‌که «تازه‌های قرآنی در سال 1393» و «قرآن و غیرمسلمانان» از دیگر برنامه‌های بخش مکتوب این دوره از نمایشگاه است، اظهار کرد: در این دوره از نمایشگاه، پرشمارگان‌ترین ترجمه‌های چاپی قرآن کریم به زبان فارسی شناسایی شده‌اند و عرضه می‌شوند. همچنین ترجمه با نثر مسجع برای کودکان و ترجمه‌های احیاشده از مهم‌ترین اقدامات این بخش است. 

صاحبان آثار قرآنی معرفی می‌شوند
نوعی با تأکید بر این‌ که جمع‌آوری تمامی نقدهای واردشده بر ترجمه و نمایش آن می‌تواند تحذیری برای قرآن‌آموزان و خوانندگان مصحف شریف باشد که هر ترجمه‌ای را سخن و برداشت پایانی در فهم مضامین قرآن نشمارند، افزود: ارائه کتاب‌هایی در حوزه ترجمه و نقد ترجمه‌های قرآن کریم و نیز فهرست عناوین پایان‌نامه‌های حوزه ترجمه و نقد ترجمه‌های فارسی قرآن کریم، از دیگر مضامین این بخش است.

مدیر بخش مکتوب بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم ادامه داد: شناسایی و معرفی نویسندگان و کتاب‌های برگزیده قرآنی در حوزه قصص قرآن و داستان‌های مذهبی در حوزه کودک و نوجوان از دیگر اقداماتی است که بخش مکتوب این دوره از جشنواره آن را برگزار می‌کند. علاوه بر نمایش آثار، این بخش یک شب میزبان نویسندگان این حوزه است و برنامه «شب نویسندگان کودک و نوجوان حوزه کتاب‌های قرآنی و دینی» برگزار می‌شود.

وی تفسیر و علوم قرآن در دوره معاصر را از دیگر موضوع‌هایی دانست که در این دوره از نمایشگاه به آن توجه می‌شود.

از غرفه «علامه طباطبایی(ره)» تا «نگارش‌های علوم قرآنی در ایران معاصر»
نوعی با اشاره به این که سده پانزدهم در سير تطور تفاسير مسلمانان و به‌ویژه شیعه، اوج شكوفايى دانش تفسير است و از اواخر قرن چهاردهم و با نگارش تفسير مهم «الميزان» نقطه عطفى در تاريخ تفسير شيعه پديد آمد و تحول كمى و كيفى را به دنبال خود آورد، گفت: تاکنون بیش از ده‌ها تفسیر به نگارش درآمده است. شناخت این تفاسیر و سیر تطور آن می‌تواند راهنمایی باشد تا این روند شکوفایی، امتداد داشته باشد. از این رو در بخش مکتوب بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برای شناساندن تفسیر در دوران معاصر، تفاسیر شاخصی که در یکصد سال اخیر نوشته شده‌اند، معرفی می‌شوند.

وی از ایجاد و راه‌اندازی غرفه علامه طباطبایی (ره) در بخش مکتوب این دوره از جشنواره خبر داد و افزود: برای الگوسازی و معرفی یک شخصیت برجسته در این راه علاوه بر تفسیر «المیزان» و ترجمه آن به صورت خاص، نسبت به تأثیر دیدگاه‌های علامه طباطبایی بر نگارش‌های قرآنی داخل، به شناسایی و معرفی مقالات خارجی که در این باب به نگارش رسیده، اقدام شده است.
 
مدیر بخش مکتوب بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن، «نگارش‌های علوم قرآنی در ایران معاصر» را از دیگر فعالیت‌های این بخش در این دوره از جشنواره دانست و توضیح داد: علوم قرآنی در یکصد سال اخیر دچار تحولات زیادی شده است. این تحولات، هم در زمینه محتوا و هم در زمینه فرم و قالب‌بندی بوده است. تحولات قرن اخیر می‌تواند مورد توجه علاقه‌مندان به مباحث قرآنی باشد. علاوه بر آن، به دلیل نو بودن این رشته و تحقیقات وابسته به آن در جمهوری اسلامی ایران، برجسته‌ترین آثار این بخش شناسایی و به همراه نویسندگان آن معرفی می‌شوند. 

بنا به اعلام نوعی، علاوه بر نمایش آثار، این بخش یک شب میزبان نویسندگان این حوزه است و برنامه «شب نویسندگان حوزه علوم و معارف قرآن» را برگزار می‌کند.

نوعی با اشاره به ارائه تازه‌های قرآنی و کتاب‌های چاپ نخست سال 1393 اظهار کرد: معرفی تازه‌های نشر آثار قرآنی می‌تواند برای بازدیدکنندگان جالب توجه باشد. از طریق این بخش افراد می‌توانند با جدیدترین آثار که توسط ناشران کشور منتشر شده است، آشنا شوند.

«قرآن و غیرمسلمان» و شب‌های نشست
«قرآن و غیرمسلمانان» از دیگر فعالیت‌های بخش مکتوب در ایام برگزاری بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم است. نوعی در این‌ باره گفت: در دهه‌های اخیر، قرآن‌پژوهان و مستشرقان زیادی در زمینه قرآن و تفسیر به مطالعه پرداخته‌اند. آشنایی با پژوهش‌های مؤثر می‌تواند محققان داخلی را با روند مطالعاتی آنان آشنا کند. برای این منظور، آثار برجسته و اثرگذار در این زمینه به مخاطبان شناسانده می‌شوند.

«شبی با مترجمان قرآن کریم و تقدیر از یک پیشکسوت نقد»، «شبی با نویسندگان حوزه علوم و معارف قرآن»، «شب نویسندگان کودک و نوجوان حوزه کتاب‌های قرآنی و دینی» از جمله نشست‌های بخش مکتوب در بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم است.

بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم تا بیست‌وهفتم ماه مبارک رمضان (23 تیر 1394) از ساعت 19 تا 24 در باغ‌موزه دفاع مقدس پذیرای علاقه‌مندان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها