شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۰
تشریح برنامه‌های هفته کتاب و کتابخوانی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران/ از تشکیل «کانون قلم اولی‌ها» تا راه‌اندازی «گذر کتاب»

محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برنامه‌های هفته کتاب و کتابخوانی امسال را تشریح کرد. به گفته وی، تشکیل کانون «قلم‌اولی‌ها»، دعوت از چهره‌های محبوب مردمی برای کتابخوانی در سطح شهر تهران، راه‌اندازی گذر کتاب در 6 منطقه شهر و برگزاری مسابقه کتابخوانی از برنامه‌های پیش‌بینی شده برای این هفته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران شنبه 23 آبان در نشست خبری ویژه‌برنامه‌‌های هفته کتاب سال جاری را تشریح کرد و گفت: کتاب برای بشریت موضوعیت دارد و حاشیه‌ای و کنار متن نیست اگرچه از گذشته تاکنون هنرهای مختلفی در زندگی بشر حضور داشته اما کتاب همچنان در رأس همه آنها قرار دارد، همان گونه که کتاب در آیین اسلام نیز در رأس امور است.
 
وی ادامه داد: پیامبر اکرم (ص) با وجود معجزات متعددی که داشته اما به گفته خودش کتاب بالاترین معجزه‌ ایشان است.
 
رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران نیز وجه فرهنگی داشته و کتاب در این انقلاب موضوعیت دارد، افزود: پس از انقلاب اسلامی ایران بیش از یک میلیون عنوان کتاب تاکنون منتشر شده و پربازدیدکننده‌ترین نمایشگاه در سال نمایشگاه کتاب است.
 
به گفته صلاحی، امسال سازمان فرهنگی و هنری شهرداری در نمایشگاه کتاب مسکو حضور داشت و فعالیت‌های خود را در این حوزه ارائه کرد و اگرچه آن نمایشگاه به صورت تخصصی برگزار می‌شود اما باز هم نمایشگاه کتاب تهران چندین برابر آن مخاطب دارد.
 
صلاحی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تجمیع کتابخانه‌های شهرداری تهران در سال جاری گفت: از ابتدای سال جاری که مدیریت جدید در شهرداری کار خود را آغاز کرده، 85 کتابخانه در سطح شهر تهران فعالیت می‌کرده که این کتابخانه‌ها به همراه 200 کتابخانه‌ای که زیر نظر معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران فعالیت داشته تجمیع شده است، بنابراین در تهران 400 کتابخانه فعالیت می‌کنند.
 
آغاز فهرست‌نویسی کتاب‌های کتابخانه‌های شهرداری تهران

رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در بخش دیگری از سخنانش از فهرست‌نویسی مجموع کتاب‌های موجود در کتابخانه‌های شهرداری خبر داد و گفت: این پروژه با بودجه‌ای بیش از یک میلیارد تومان در حال اجراست و بر اساس آن بیش از یک میلیون و 100 هزار عنوان کتاب در فرهنگسرای شفق فهرست‌نویسی می‌شود و در شبکه‌ای مجازی در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.
 
این مقام مسئول با تاکید بر حفظ جایگاه کتاب کاغذی نیز یادآور شد: اگرچه امروزه کتاب الکترونیک، لوح‌های فشرده و... وجود دارد اما همچنان کتاب کاغذی جایگاه خودش را حفظ کرده است و ما برای کتاب‌هایی که به مرور زمان دچار فرسایش شده نیز برنامه‌‌ای را در نظر گرفته‌ایم که براساس آن این کتاب‌ها جمع‌آوری شده و به مناطق محروم هدیه داده می‌شود.
 
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه شهر تهران همچنان به کتاب نیاز دارد، عنوان کرد: اگرچه در تهران 34 فرهنگسرای بزرگ و 160 خانه فرهنگ فعالیت می‌کنند اما شهر تهران با جمعیتی بیش از 9 میلیون نفر نیازمند کتابخانه‌ها و خانه‌های فرهنگ بیشتر است و اگر از من سوال شود به چه میزان این کتابخانه‌ها باید افزایش یابد، حد و مرزی برای آن قائل نمی‌شوم.
 
صلاحی تاکید کرد: مردم باید بدانند که برای غنی‌سازی اوقات فراغت خود باید به کتابخانه‌ها مراجعه کنند و نه پرکردن وقتشان! باید بدانیم که به هر میزان تعداد کتاب، کتابخانه و خانه فرهنگ در سطح شهر افزایش یابد فرهیختگی نیز در جامعه بیشتر خواهد شد و هرچه سرمایه‌گذاری در حوزه فرهنگی صورت گیرد به دنبال آن کاهش آسیب‌های اجتماعی را شاهد خواهیم بود.
 
راهکارهای افزایش کتاب و فرهنگ مطالعه در جامعه 
این مقام مسئول در ادامه سه راهکار را برای افزایش کتاب و فرهنگ مطالعه در جامعه پیشنهاد کرد و گفت: راه‌اندازی کتابخانه‌ها، توسعه و تجهیز آنها و توسعه فرهنگ مطالعه راه‌هایی است که می‌تواند در نهایت منجر به افزایش سرانه مطالعه در کشور شود.
 
رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری در بخش دیگر این نشست توضیحاتی را درباره کتابخانه نابینایان ارائه کرد و گفت: این کتابخانه در فرهنگسرای خاوران تا یک ماه آینده راه‌اندازی می‌شود و تاکنون تجهیزات آن آماده شده و به زودی به بهره‌برداری خواهد رسید چرا که هم‌اکنون بیشترین تعداد نابینایان در شهر تهران و جنوب شرق شهر واقع شده است با وجود این منطق بر این است که در پنج منطقه اصلی تهران کتابخانه ویژه نابینایان راه‌اندازی شود.
 
صلاحی همچنین از توسعه فیزیکی کتابخانه‌ها در شهر تهران خبر داد و گفت: در تعامل هستیم تا بتوانیم در تمامی خانه‌های فرهنگ در سطح شهر تهران کتابخانه ایجاد کنیم چون ما باید در همه بوستان‌های بزرگ‌ کتابخانه داشته باشیم و من نیز در بازدیدهای مستمر خود این موضوع را پیگیری می‌کنم چون معتقدم باید در این حوزه یک وضعیت قابل قبول داشته باشیم. امروزه در بسیاری از خانواده‌ها به ویژه در جنوب شهر شرایط مناسبی برای مطالعه فرزندان وجود ندارد و به همین دلیل کتابخانه‌ها می‌توانند پذیرای این افراد در ساعات کاری خود باشند.

«کتاب یار همدل و همزبان» شعار امسال است
وی شعار امسال هفته کتاب در شهرداری تهران را «کتاب یار همدل و همزبان» بیان کرد و گفت: امسال برای هفته کتاب برنامه‌های متعددی را در نظر گرفته‌ایم که از آن جمله جمع‌آوری کتاب‌های اهدایی با بودجه‌ای بیش از 150 میلیون تومان است. در هماهنگی‌هایی که با وزارت ارشاد داشته‌ایم قرار است تا مردم کتاب‌های اهدایی خود را به ما تحویل دهند و در مقابل آن بن کتابی را دریافت تا بتوانند کتاب‌های مورد علاقه خود را خریداری کنند بدین ترتیب خرید و فروش در این چرخه انجام خواهد گرفت.
 
وی تاکید کرد: به مردم توصیه می‌کنم تا کتاب‌هایی را که خوانده‌اند و کتاب‌هایی را که تکراری در کتابخانه‌هایشان دارند و کتاب‌هایی را که وقت خواندشان را تاکنون نداشته‌اند اهدا کنند تا از این طریق سهمی در افزایش منابع کتابخانه‌ای در سطح شهر داشته باشند.
 
رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری همچنین از دعوت نویسندگان و چهره‌های محبوب مردم در هفته کتاب و کتابخوانی خبر داد و گفت: قرار است تا در هفته کتاب از چهره‌های محبوب دعوت شود تا برای مردم کتابخوانی کنند این برنامه پیش از این در طرح دیگری اجرا شده بود که مورد استقبال مردم قرار گرفت.
 
صلاحی با اشاره به راه‌اندازی گذر کتاب در 6 نقطه شهر تهران افزود: قرار است تا در مناطق 1، 4، 5، 8 و 20 شهرداری و نیز فرهنگسرای مترو گذرهایی راه‌اندازی شود که در آن محصولات فرهنگی از جمله کتاب و... ارائه شود.
 
این مقام مسئول درباره برگزاری مسابقه سراسری کتابخوانی به رنگ صبح نیز توضیحاتی را ارائه کرد و گفت: کتاب به رنگ صبح با شمارگان 15 هزار نسخه منتشر شده و در این هفته در سراسر تهران توزیع می‌شود.

تجلیل از 750 کتابدار و برگزاری جشنواره «کتاب شهر»
به گفته وی، علاوه بر این برنامه‌ها «کانون قلم‌ اولی‌ها» با مشارکت سازمان فرهنگی هنری شهرداری در این هفته اعلام موجودیت خواهد کرد که در آن نویسندگانی که برای نخستین بار کتابی را تالیف کرده‌اند حضور خواهند داشت.
 
صلاحی در پایان از تجلیل 750 کتابدار سازمان شهرداری خبر داد و گفت: در این هفته تمامی کتابداران کتابخانه‌های شهرداری تجلیل خواهند شد. همچنین ثبت نام نیز به صورت رایگان در کتابخانه‌های شهر تهران صورت خواهد گرفت.
 
حجت‌الاسلام حسن ناصری‌پور، رئیس مدیر امور کتابخانه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز در پایان با اشاره به برگزاری «جشنواره کتاب شهر» اظهار کرد: براین اساس بهترین کتاب‌ها در حوزه شهر، شهرنشینی و شهروندی از هفته کتاب امسال تا سال آینده انتخاب خواهند شد و در مراسمی در سال آتی معرفی و قدردانی می‌شوند. 
 
بخش پایانی این نشست نیز به پرسش و پاسخ اهالی رسانه اختصاص داشت. صلاحی رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری در پاسخ به سوالی درباره پرداخت سهم نیم درصد شهرداری به کتابخانه‌های عمومی توضیحاتی داد و گفت: خوشبختانه ما در این زمینه با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تعامل کامل هستیم به صورتی که امسال برای نخستین بار رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری عضو شورای سیاستگذاری هفته کتاب شده است بنابراین در این باره بسیار هماهنگ بوده‌ایم و سهم نیم درصد شهرداری‌ها در تهران به صورت منظم پرداخت شده است.
 
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره راه‌اندازی کتابخانه‌های تخصصی و شبانه روزی‌ نیز در سطح شهر تهران گفت: به طور مثال طبقه اول منزل علامه جعفری در منطقه 5 تهران به کتابخانه عمومی با 40هزار عنوان کتاب تبدیل شده و طبقه دوم منزل ایشان نیز کتابخانه تخصصی علامه جعفری است که پذیرای فلسفه دوستان و اندیشمندان است.

صلاحی یادآور شد: در حال حاضر ما احساس نیاز نکردیم که کتابخانه‌ای به صورت ویژه شبانه‌روزی باشد اما در ایام کنکور می‌توانیم ساعات کاری را با توجه به نیاز مراجعه‌کنندگان افزایش دهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها