لیلا فاتحی، مؤلف کتاب «شناخت و تحلیل کاربردی زمینلغزش» اثر شایسته تقدیر بیست و دومین جشنواره کتاب سال دانشجویی با اشاره به استفاده از 300 منبع خارجی در تألیف این کتاب گفت: آموزش عمومی درباره زمینلغزش با هدف شناخت و کاهش آسیبها بهویژه آسیبهای جانی، باید با تولید کتابها و آییننامهها مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: بعد از تألیف پنج فصل از کتاب با دکتر اجل لوئیان برای تکمیل مباحث مشورت کردم که موقعیتی برای پیوستن مهندس صانعی به گروه نویسندگان شد. کتاب در نهایت در 9 فصل به پایان رسید و اطلسی از بانک اطلاعات زمینلغزش به همت مهندس صانعی برای چاپ در کتاب در اختیارمان قرار گرفت.
فاتحی با بیان اینکه زمینلغزش در حقیقت حرکت سنگ و خاک متأثر از جاذبه زمین به سمت پایین دامنه است، درباره محتوای کتابش گفت: نخستین فصل کتاب به تعریف زمینلغزش اختصاص دارد که به انواع حرکت تودههای سنگ و خاک میپردازد. دستهبندیهای زمینلغزش و چند تعریف از استادان مختلف این حوزه برای درک بهتر مخاطب، از دیگر موضوعاتی است که در این فصل از کتاب مطرح شده است.
مؤلف «شناخت و تحلیل کاربردی زمینلغزش» ادامه داد: در این اثر بعد از بررسی مدیریت خطر، تحلیل و پایداری شیب با مدل ریاضی و همچنین شناخت لغزش با دو روش صحرایی و عکسهای هوایی در کتاب آمده است. روشهای رفتارسنجی متداول در دنیا و ایران برای دستیابی به شناختی کاملتر از میزان و نحوه حرکت زمینلغزش نیز از دیگر موضوعات مهم و محوری کتاب است.
وی اظهار کرد: مزایای بهرهگیری از ابزاری مانند GPS و موقعیتیابهای مختلف، همچنین بررسی پایدارسازی با هدف تأکید بر تأثیر توجه به این موضوع در کاهش خسارتهای مالی و جانی در فصلی مستقل از کتاب تشریح شده است.
فاتحی با اشاره به این نکته که دانشجویان کارشناسیارشد مخاطبان اصلی مباحث این کتاب هستند، افزود: در کتاب «شناخت و تحلیل کاربردی زمینلغزش» انواع نرمافزارهای کاربردی در زمینلغزشها معرفی شده که البته ایران در ردیف تولیدکنندگان این نرمافزارها نیست. محتوای کتاب با شرایط بومی کشور تطبیق داده شده و از سوی دیگر روشهای پیشنهادی کارگروه ملی زلزله و لغزش لایههای زمین در تألیف کتاب درنظر گرفته شده است.
این مولف شایسته تقدیر در جشنواره کتاب سال دانشجویی، درباره عوامل موثر در وقوع زمینلغزش گفت: زمینلغزش از عوامل مختلفی ناشی میشود که بارندگی، لرزهخیزی، توپوگرافی، فعالیتهای انسانی و پوشش گیاهی از جمله موارد مهم در وقوع زمینلغزش است. البته باید توجه داشت که علاوه بر بررسی عوامل وقوع زمینلغزش، مبحث پایدارسازی بسیار مهم و حیاتی است. متأسفانه مدیریت در این بخش چندان قوی نیست. در مقایسهای از اقدامات صورتگرفته در کشور در بخش پیشگیری از آسیبهای خطر زمینلغزش با دیگر کشورها باید گفت که توجه بیشتر مسئولان در این زمینه ضروری است. تغییر برنامههای عمرانی مانند جادهسازیها و مقاومسازی یا پایدارسازی سدها از جمله مهمترین تصمیمات است.
وی با تاکید بر اهمیت تولید محتوا برای آشنایی عموم با خطرات لغزش زمین ادامه داد: آموزش و ترویج میتواند بهعنوان یک راهکار درنظر گرفته شود. از سویی آموزش عمومی با هدف شناخت و کاهش آسیبها بهویژه آسیبهای جانی باید با تولید کتابها، آییننامهها و روشهای دیگری چون استفاده از رسانههای عمومی مورد تأکید قرار گیرد، چراکه بیتوجهی به آسیبهای زمینلغزش موجب اتلاف هزینهها میشود.
فاتحی درباره بازخورد چاپ کتاب «شناخت و تحلیل کاربردی زمینلغزش» در جامعه دانشگاهی اظهار کرد: کتاب در سال 1392 منتشر شده و خوشبختانه در زمانی کوتاه به چاپ دوم رسید. بیش از 300 منبع خارجی در تألیف این کتاب مطالعه و بررسی شدهاند.
درباره بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی
آیین اختتامیه بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی و نخستین دوره انتخاب کتاب سال دانشجویان فارسینویس، دوشنبه 25 آبانماه 94، با حضور دکتر سیدحمیدرضا طیبی، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی، دکتر غلامعلی افروز، حجتالاسلام سیدمحمود دعایی، مجید غلامیجلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب و دبیر بیست و سومین دوره هفته کتاب و سعید پورعلی، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی برگزار شد.
این دوره از جشنواره کتاب سال دانشجویی، در دو بخش اصلی با 6 گروه شامل علوم پایه، کشاورزی و دامپزشکی، هنر و معماری، فنی و مهندسی، علوم پزشکی، علوم انسانی و بخش ویژه با توجه به شعار امسال برگزار شد که بخش ویژه به مقولاتی مانند اشتغال و کارآفرینی، قدردانی از دانشجویان فارسینویس مقیم خارج از کشور و جوانترین مولف اختصاص داشت. دو ناشر برتر در زمینه چاپ و انتشار آثار دانشجویی نیز در این دوره معرفی شدند.
در بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی در مجموع 594 اثر در مرحله نخست پذیرفته شده و در 4 مرحله مورد ارزیابی و داوری قرار گرفتند.
نظر شما