شنبه ۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۰
روایت مستقل، عمیق و منصفانه در کتابی درباره مقام معظم رهبری/ یادداشت حسن بهشتی‌پور

حسن بهشتی‌پور یادداشتی درباره کتاب «زندگی و زمانه حضرت آیت‌الله سید علی خامنه‌ای» نوشته و در اختیار ایبنا گذاشته است. وی می‌نویسد: نویسندگان کتاب با زحمتی که پذیرفتند‌، اثری ماندگار خلق کردند که برای مخاطبان این امکان را فراهم می‌سازد تا یک روایت مستقل، عمیق و منصفانه را در قالب کتابی دیدنی برای مرور سریع تاریخ 75 سال اخیر ایران به دست آورند.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- حسن بهشتی‌پور، تحلیل‌گر مسائل سیاسی: آن‌ها که اهل کتاب و کتابخوانی هستند می‌دانند که تولید کتابِ خواندنی آن هم با موضوع تاریخ و به‌ویژه درباره زندگی و زمانه شخصیت‌های بزرگ و تاثیرگذار بسیار دشوار و در مواردی طاقت فرساست. به همین دلیل وقتی آقای جعفر شیرعلی‌نیا کتاب ارزشمند خود «روایتی از «زندگی و زمانه حضرت آیت‌الله سید علی خامنه‌ای» را در مرحله نهایی تولید، به بنده داد تا با نگاه نقادانه با هر آن‌چه که در بضاعت تاریخی داشتم‌، بررسی کنم‌، شگفت‌زده شدم از این همه همت و دقت در کار پژوهشی که در نوع خودش کم‌نظیر بود. البته تالیف این کتاب در واقع  سومین گام در ادامه روایت تصویری از تاریخ معاصر ایران توسط آقای شیرعلی‌نیا است.

این اثر ماندگار با تاکید براستفاده از عکس‌ها، برای انتقال پیام و جوهر رویداد تاریخی به مخاطبان فارسی زبان، تاثیرگذاری بیشتر را در دستور کار خود قرار داده است. در همین حال وقتی دو کتاب پیشین آقای شیرعلی‌نیا یعنی «دایره‌المعارف مصور  تاریخ جنگ ایران و عراق» و «دایره‌المعارف مصور زندگی امام خمینی (ره)» با این اثر مقایسه شود به دو نکته اساسی می‌توان اذعان کرد:

نخست این‌که روند موجود در این سه اثر نشان‌دهنده آن است که سبک تاریخ‌نویسی با تاکید بر استفاده هوشمندانه از عکس‌های با کیفیت و مرتبط با موضوع در ایران نیز رو به رشد است و به‌ خوبی توانسته در میان مخاطبان خود جا باز کند.

دوم آن‌که هر کتاب در مقایسه با کتاب پیشین هم از لحاظ کیفیت ارائه مطالب و هم از نظر ایجاز در کلام پیشرفت قابل توجهی داشته‌اند. این خود نویددهنده آن است که احتمالا کارهای بعدی شیرعلی‌نیا کامل‌تر، جذاب‌تر و دقیق‌تر در روایت تصویری از تاریخ معاصر ایران خواهد بود.

گذشته از این دو موضوع اساسی، تالیف این کتاب با سختی‌های خاص خود نیز همراه بوده است‌. یکی آن‌که نویسنده مجبور شده است تاریخ را تا یک‌ سال قبل از انتشار اثر ادامه دهد که این خود برخلاف رویه‌های معمول تاریخ‌نویسی بوده و هست زیرا پژوهشگران تاریخ‌، موضوع‌هایی را که از زمان وقوع آن‌ها کمتر از نیم قرن گذشته باشد، اصولا در حیطه بررسی‌های تاریخی قرار نمی‌دهند. همین خرقِ‌ عادت مالوف در تاریخ‌نویسی آن هم درباره شخصیت بزرگی که عالی‌ترین مقام کشور است‌، خطرپذیری علمی ویژه خود را دارد که اگر کسی عاشق کارش نباشد، نمی‌تواند چنین جرات و جسارتی را به جان بخرد.

طی این مسیر البته تنها به جرات و شجاعت نیاز نیست که اگر چنین بود، ما هرسال می‌توانستیم شاهد انتشار ده‌ها اثر این‌چنینی باشیم. این کارها بیش از جرات، همت بلند، سواد علمی، خون دل خوردن پژوهشگری و در آخر، سرمایه‌گذاری مالی قابل توجه می‌خواهد.

ویژگی‌های کتاب، انتخاب موضوع، فیش‌برداری و گردآوری تاریخ‌نویسی تصویری زندگی حضرت آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای خود حکایتی دارد که اگر کسی علاقه‌مند به آشنایی با جزئیات آن باشد، لازم است مقدمه کتاب را به قلم شیوای شیرعلی‌نیا مطالعه کند.

به باورنگارنده، این کتاب در جای خود هم از لحاظ شکلی و هم از لحاظ محتوا از جنبه‌های مختلف علمی در تخصص‌های گوناگون از جمله صفحه‌بندی، گرافیک و طراحی، عکس، همچنین محتوای تاریخی اثر، جای نقد و بررسی همه جانبه دارد. صاحب این قلم خود معترف است بضاعت لازم را برای پرداختن به همه این ابعاد را ندارد. با این حال لازم می‌دانم به سهم خود از شیرعلی‌نیا به دلیل همت بالایی که در نگارش این اثر ارزشمند داشته‌ تشکر کنم.

به ایشان و همه کسانی که این کتاب را خوانده و یا خواهند خواند، یادآور شوم که زحمات نویسنده و همکارانشان به دل و جان مخاطب می‌نشیند. آن‌ها با زحمتی که پذیرفتند‌، اثری ماندگار خلق کردند که برای مخاطبان این امکان را فراهم می‌سازد تا یک روایت مستقل، عمیق و منصفانه را در قالب یک کتاب دیدنی برای مرور سریع تاریخ 75 سال اخیر ایران به دست آورند.

خواندن کتاب زندگی آیت‌الله خامنه‌ای به‌ویژه برای جوانان عزیز کشور اهمیت بیشتری دارد تا با ابعاد مختلف زندگی رهبری آشنا شوند و بدانند چگونه یک فرد می‌تواند با اتکاء به خدا و ساختن روح معنویت و خودشناسی این‌چنین در صحنه‌های «مدیریت بحران» کشور، تاریخ‌ساز شود. نویسنده کتاب با حداقل کلمات و کمک گرفتن از عکس‌های ناب، توانسته است تجربه‌های نابی را از زندگی رهبری به مخاطبان خود ارائه دهد و به آن‌ها نشان دهد که چگونه سرِ بزنگاه‌های تاریخی، نقش رهبری در باز کردن قفل‌ها و تبیین راه‌ها از بیراهه‌ها، کار ساز بوده است.

باید به آقای شیرعلی‌نیا و همکارانش خدا قوت گفت و با حمایت معنوی  از این تیم تحقیقاتی، آن‌ها را به خلق آثار بازهم ارزشمندتری ترغیب کرد.

و من‌الله توفیق
  21/11/94

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها