شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲
پایدار: نشر دانشگاهی از تغییر هرم سنی تاثیر ‌گرفته است/ لزوم رعایت استاندار‌‌های تولید کتاب تخصصی در کشور

مسعود پایدار،‌ نایب رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با اشاره به کاهش شمارگان کتاب دانشگاهی در سال‌های اخیر گفت: صنعت نشر دانشگاهی از تغییر هرم سنی تاثیر گرفته است.

مهندس مسعود پایدار،‌ نایب رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در گفت‌‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره وضعیت نشر دانشگاهی در سال تحصیلی گذشته اظهار کرد: با توجه به تغییرات در اقتصاد کلان کشور که  صنعت نشر و به‌طور اخص نشر دانشگاهی نیز از آن متاثر بوده شاهد کاهش شمارگان کتاب در مقایسه با سال‌های دهه 80 هستیم. مواد اولیه تولید کتاب نیز از جریان نوسانات اقتصادی تاثیر گرفته است.   
 
وی با اشاره به تاثیرپذیری نشر دانشگاهی از تغییر هرم سنی کشور افزود: نشر دانشگاهی کشور علاوه بر تاثیر‌پذیری از وضعیت اقتصادی کشور از تغییر هرم سنی نیز تحت تاثیر قرار گرفته است؛‌ به‌عبارت دیگر هر سال شاهد کاهش آمار داوطلبان ورود به دانشگاه هستیم که در میزان فعالیت ناشران دانشگاهی اثر گذاشته است.
 
پایدار با اشاره به آثار کاهش جمعیت دانشجویان کشور گفت: علاوه بر صنعت نشر دانشگاهی دانشگاه‌ها مانند دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به تغییر هرم سنی به تعطیلی برخی مراکز خود اقدام کرده و دانشگاه «کتاب‌محور» پیام‌نور نیز مجبور به حذف برخی از رشته‌های خود شده است. همه این پدیده‌ها موجب شده تا نشر دانشگاهی از یک سو به دلیل بی‌توجهی دانشجو به کتاب و از سوی دیگر به دلیل کاهش آمار دانشجویان دچار آسیب و صدمه شود.
 
مدیر مسئول انتشارات «کتاب دانشگاهی» درباره تاثیر‌پذیری صنعت نشر دانشگاهی از صنعت نشر بین‌الملل ادامه داد: شورای عالی برنامه‌ریزی آموزشی و درسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری علاوه بر تصویب برنامه ‌درسی دانشگاه‌ها براساس تولید محتوای مولفان  ایرانی به نشر بین‌الملل نیز توجه دارند؛ بنابراین ناشران دانشگاهی نیز برای پاسخ به نیاز بازار تخصصی به ترجمه این آثار اقدام می‌کنند اما با توجه به نپیوستن ایران به قانون جهانی کپی‌رایت شاهد انتشار چندین ترجمه از یک عنوان کتاب بین‌المللی هستیم. گاهی این تعداد به 10 تا 15 عنوان ترجمه از یک کتاب نیز می‌رسد.  
 
پایدار با تاکید بر لزوم بستر‌سازی برای پیوستن ایران به کنوانسیون «بِرن» افزود: یادآور می‌شوم که صنعت نشر کشور به‌ویژه نشر دانشگاهی هنوز برای پیوستن به کنوانسبون «بِرن» از آمادگی لازم برخوردار نیست؛‌ به‌عبارت دیگر حیات و ممات نشر دانشگاهی به‌گونه‌ای است که امکان پیاده‌‌سازی کنوانسیون بِرن در ایران وجود ندارد و بستر آن هنوز فراهم نشده است.  
 
وی درباره رعایت استاندار‌‌های تولید کتاب تخصصی در کشور اظهار کرد: نشر دانشگاهی هرچند که با تاکید بر عناصر کیفی به فعالیت خود ادامه می‌دهد اما استاندارد تولید کتاب نتیجه تجربیات چندین ساله ناشران این حوزه است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها