با خبرهای بيست و دومين نمايشگاه مطبوعات/ 14
دهباشی: نوبت به کتابهای زرد که میرسد همه فرهیخته میشوند / کتابهای زرد میتوانند رقیب فضای مجازی و ماهواره باشند
حسین دهباشی، تاریخپژوه و مستندساز در بازدید از نمایشگاه مطبوعات با حضور در غرفه خانه کتاب گفت: وقتی به تبلیغات، تیتر روزنامهها، فیلمهای سینمایی و بسیاری از موارد فرهنگی نگاه میکنیم، همه چیز زرد است و هیچکس ایرادی نمیگیرد، اما وقتی نوبت به کتاب میرسد، ناگهان روحیه فرهیختگی گل میکند و میگویند فلان کتاب زرد است و آنرا نخوان، در حالیکه عادت کتابخوانی با همین کتابهای زرد در فرد شکل میگیرد.
وی ادامه داد: متاسفانه ما نویسندگانی که جذاب بنویسند و باعث کتابخوان شدن جوانان و نوجوانان بشوند، نداریم؛ از طرفی رسانهها نیز به دلیل دولتی و حکومتی بودن سراغ معرفی، تجزیه و تحلیل کتابهایی میروند که برای جامعه جذابیت ندارد و نهایت استفاده از رسانههای کتاب، جنبه خبرنامهای آنهاست که برای مثال به مردم اطلاع دهند که فلان کتاب منتشر شده است.
این تاریخپژوه با اشاره به غافل شدن جامعه از رمانهای عامیانه، عاشقانه و پلیسی اظهار کرد: این امید وجود ندارد که رسانهها مردم را کتابخوان کنند، البته من چنین انتظاری را هم ندارم، اما باید در رسانهها منتقدی باشد که به بچههای دبیرستانی، رمان زرد عاشقانه یا پلیسی معرفی کند تا این قشر رفتهرفته کتابخوان شوند. متاسفانه وقتی به تبلیغات، تیتر روزنامهها، فیلمهای سینمایی و بسیاری از موارد فرهنگی نگاه میکنیم، همه چیز زرد است و هیچکس ایرادی نمیگیرد، اما وقتی نوبت به کتاب میرسد، ناگهان روحیه فرهیختگی گل میکند و میگویند فلان کتاب را نخوان و بهجای آن «فتوحات مکیه» ابن عربی را بخوان چراکه آن کتاب زرد است.
وی افزود: این در حالی است که کتابخوانی را باید با همین کتابهایی که از نظر ما ارزشمند نیستند و بهعنوان رمانهای عامیانه، زرد یا پلیسی شناخته میشوند، آغاز کرد تا با خواندن این کتابها چشم فرد به کتاب خواندن عادت کند. بهنظرم این کتابها میتوانند رقیب خوبی برای فضای مجازی، ماهواره و اینترنت باشند. بسیاری از دوستان انتظار دارند که فردی که تا دیروز با کتاب و کتابخوانی قهر بوده، یکباره به سراغ کتابهای تخصصی و سنگین برود، در حالیکه اگر ما کتابخوانها هم به دوران نوجوانی برگردیم، میبینیم که کتاب خواندن را با چنین کتابهایی آغاز کردهایم.
دهباشی با اشاره به وضعیت کتابخوانی در کشورهای پیشرفته گفت: در کشورهایی که بحث کتاب و کتابخوانی جدی است، توجه ویژهای به مقوله نقد کتاب میشود. جالب است بدانید زمانی که در آمریکا زندگی میکردم برای تهیه یکی از مدارک کاری، از من درخواست شد تا اثبات کنم که کتابهای مهمی نوشتهام، من هم رفتم و از بین کتابهایم، چند کتاب را انتخاب، مقدمه را ترجمه و برای آنها ارسال کردم. بعد از من درخواست شد که چه مدرکی دارید تا اثبات کنید که کتابهای شما مهم است؟
وی ادامه داد: من از آنها درخواست کردم تا روش اثبات را توضیح دهند، آنها در جواب گفتند که اگر کتابت مهم باشد باید نقدهایی درباره آن نوشته شده باشد، اما این در شرایطی بود که ما اصلا چیزی به اسم نقد کتاب در ایران نداریم و به همین دلیل قبول نکردند که من کتابهای قابل قبولی در ایران منتشر کردهام. بهنظرم نبود چنین فضایی یکی از دردهای جامعه نشر ماست که رسانهها میتوانند به آن بپردازند.
بيست و دومين نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاریها از 14 تا 21 آبانماه در مصلای امام خمينی (ره) برپاست.
نظر شما