عليرضا بهنام شاعر، مترجم، منتقد یادداشتی را درباره مجموعه شعر «در اين اتاقها» سروده جواد مجابی در اختیار خبرگزاری کتاب ایران قرار داده است.
در اين كتاب شاعر با نگاهی تجریدی و تصویرپردازی درخشان به سمت ابداع جهانهای شاعرانهی جدید گام بر میدارد که از مشخصههای اصلی شعر زمانهی ماست و در تقابل با شعری قرار میگیرد که تا پیش از این تاثیرپذیری عکاسانه از جهان را تنها وظیفه و کارکرد خود قرار داده بود. مثلا در شعری با نام آفتاب را میخوانيم:
در آفتاب كه هستم
آشكار میشوم به هيات كتاب
ورق به ورق بر پوستم
در گوشت
در رگ و ريشه
شعر و قصه نمايان
او در این شعر با بیانی پالوده، گویی درون فرد انسانی این روزگار را نقاشی میکند و در دسترس خوانندهی پیگیر قرار میدهد كه در تقابل با تلقی عينيتگرای گفتمان شعر متعهد است. در عين حال و به لحاظ فكری چالشهایی اساسیتر با هستی را درون خود به نمايش میگذارد. این ویژگی است که در کنار دیگر ویژگیهای پیش گفته شعر مجابی را به یکی از شعرهای با اهمیت روزگار ما بدل میکند که پیگیری آن برای درک فرآیند تجدد در ادبیات نوین فارسی بسیار مفید است.
در عین حال فاصله گرفتن شاعر از بیانگری مستقیم و لحن حماسی غالب در سه کتاب اولش در این شعرها به گونهی بارزی به چشم میخورد که آن را به فهم معاصر ما از شعر نزدیکتر کرده است. آنجا كه در مطلع شعر درخشانی با نام «اتاق و آسمان» مینويسد:
باران خاطرات ما را از اتاق شست
باران ما را شست و
خانه نمایی متروک و عريان شد
در اين شعر شعور تصويری شاعر به كمكش میآيد و چنان فضایی میآفريند كه در عين خيالانگيز بودن اصلیترين ادراك ما از جهان پيرامون را به چالش میكشد و سوالی بزرگ در ذهن خواننده بيدار میكند كه چرا:
از درز و دالان پچپچهای میآيد شيرين
قومی نهانشده با هم بر احوالی میخندند
طرح پرسش و محول كردن پاسخ به خواننده از ويژگیهای مهم شعرهای مجابی در اين دفتر است كه در كنار تصويرگرايی ريزبينانه و تمايل شاعر به ارائه تعريف جديدی از جهان در قالبی شاعرانه اشعار اين كتاب را با زمانه ما معاصر میسازد. به این ترتیب مجابی را میتوان در زمرهی شاعرانی دانست که توانستهاند در گذر سالیان ذهن و زبان خود را چنان متحول سازند که در زمانه ما نیز حرفی تازه برای مخاطبان داشته باشند.»
«در این اتاقها» سروده جواد مجابی شامل 153 قطعه شعر، در258 صفحه و بهای 18000 تومان از سوی نشر چشمه روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما