دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۵
محافظه‌کاری ماهیت خاطره‌نگاری عرصه دیپلماسی است

محمد صدر، مشاور وزیرامورخارجه در رونمایی از تازه‌های نشر وزارت امور خارجه گفت: خاطره‌گویی به ویژه خاطره‌گویی سیاسی و دیپلماتیک در ایران بسیار جدید است که این تاخیر در عرصه دیپلماسی به دلیل ماهیت کار سیاست و دیپلماسی است که اصولا با محافظه‌کاری روبه‌روست.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشست رونمایی از تازه‌های نشر وزارت خارجه دوشنبه (18 اردیبهشت‌ماه) در سرای اهل قلم علمی و فرهنگی با سخنرانی دکترمحمد صدر، مشاور وزیرامورخارجه، دکتر محمدکاظم سجادپور، رییس مرکز آموزش و پژوهش‌های بین‌المللی، دکتر کیهان برزگر، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، دکترمحمدحسن شیخ‌الاسلامی، رئیس دانشکده روابط بین‌الملل وزارت‌خارجه، دکتر ماندانا تیشه‌یار، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر بهادر امینیان، معاون آموزشی و پژوهشی وزارت خارجه و دکترمحمدرضا دهشیری، استاد دانشگاه برگزار شد. 
 
ماهیت خاطره‌نگاری دیپلماسی محافظه‌کاری است
محمد صدر، در این مراسم گفت: خاطره‌گویی به ویژه خاطره‌گویی سیاسی و دیپلماتیک در ایران بسیار جدید است که این تاخیر در عرصه دیپلماسی به دلیل ماهیت کار سیاست و دیپلماسی است که اصولا با محافظه‌کاری روبه‌روست. ضمن اینکه در این حوزه تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی کتابی منتشر نشده بود. اما پس از انقلاب این حوزه نیز مورد توجه قرار گرفت.
 
وی افزود: خاطره‌گویی تقریبا سه‌گونه است، نخست گونه‌ای که در آن دیپلمات(راوی) به‌طور منظم یادداشت‌هایی از حیطه کار خود برمی‌دارد، گونه دوم، مربوط به شخصیت‌هایی است که پست یا سمت مهمی داشته باشد و فردی به‌عنوان پرسشگر یا خاطره‌نگار به آنها مراجعه می‌کند و بخشی از خاطرات را که برجسته و مهم باشد، ثبت می‌کند. نوع سوم، تلفیق دو گونه قبلی است که کتاب «شتای عمر» احمد عزیزی از این گونه است. در این کتاب عزیزی به عنوان دیپلمات بخشی از خاطراتش را برحسب اهمیت و بدون ارتباط تاریخی که به نظرش جذاب و آموزشی بوده، انتخاب کرده و در کتاب جای داده است.
 
مشاور وزیر امور خارجه ادامه داد: یادداشت‌های من در حوزه تاریخ شفاهی دیپلماسی تلفیقی از نوع دوم و سوم خاطره‌نگاری است، البته به‌مرور خاطرات من از دهه 80 تا به امروز شکل منظم یادداشت روزانه را به خود گرفته است اما تا پیش از آن کتاب‌هایی که در تاریخ شفاهی دیپلماسی منتشر کرده‌ام، تلفیقی از خاطرات پراکنده و مهم سیاسی و دیپلماسی است.

نمی‌توان ایران را در دیپلماسی نادیده گرفت
محمدکاظم سجادپور گفت: کتاب‌های نشر امور خارجه تلاش می‌کند با انتشار آثار خود به فهم ما از سیاست خارجی کمک کند و ما را در امر دیپلماسی با نگاه تازه‌ای روبه‌رو کند.
 
وی افزود: در کتاب «دوران گذار روابط بین‌الملل در جهان پساغربی» به بحثی درباره روابط بین‌الملل اشاره شده است، در این کتاب مولفان تلاش کرده‌اند تا نگاه و نظر جمهوری اسلامی ایران را در رابطه با روابط‌ بین‌الملل منعکس کنند. اگرچه موضوع کتاب متمرکز به ایران نیست اما روح حاکم بر آن درباره ایران است، کتاب می‌خواهد بگوید که ایران نیز صاحب نگاه و نظر در روابط بین‌الملل و شکل‌دادن به آن است و در آن نقش دارد و کسی نمی‌تواند در محیط بین‌الملل ایران را نادیده بگیرد.
 
روایت فردوسی از خردورزی انسان ایرانی
دکتر تیشه‌یار در ادامه این مراسم با اشاره به شاهنامه فردوسی عنوان کرد: مبنای سخنان من در خردورزی، کتاب شاهنامه است که به‌نظرمن به جای اینکه کتابی ادبی باشد، اثری سیاسی است و نامه سیاسی شاهان است. فردوسی در این کتاب چهار عنصر فرهنگ، هنر، خرد و اصل و نصب را نام برده که در کنار هم که قرار می‌گیرند، باعث خردورزی در انسان می‌شوند.

وی افزود: فردوسی در این کتاب داستان‌های گوناگونی را بیان کرده است در این روایت‌ شاهان سفرای بسیاری را به کشورهای همسایه می‌فرستند که یکی از ویژگی‌های اساسی آنها خردورزی است.
  
نگاه به درون، رویکرد سیاست خارجی ایران در آینده 
کیهان برزگر، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: تصور من این است که رویکرد سیاست خارجی ایران در آینده نگاه به درون است و این نگاه حاکی از این است که قدرت اقتصادی ایران افزایش پیدا خواهد کرد که این افزایش قدرت اقتصادی منجر به افزایش روابط ایران در عرصه بین‌الملل خواهد شد. علاوه بر آن کشور ما از یک موقعیت ژئوپلتیک برخوردار است. از این‌رو ما نیاز داریم در سیاست‌ خارجی نوعی تعادل برقرار کنیم و این سیاست نیاز به ادبیاتی دارد که این دیپلماسی چندجانبه را تشریح کند.
 
وی افزود: فعالیت نشر وزارت امور خارجه در ترجمه آثار خود به زبان انگلیسی مهم است، البته برگردان کتاب‌های این نشر به زبان عربی نیز اهمیت دارد، زیرا ما با کشورهای همسایه (عربی) ارتباطات بسیاری داریم. ضمن اینکه علاوه بر ترجمه، تشویق پژوهشگران جوان به پژوهش‌های علمی و سیاست‌گذاری نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
 
تاثیر دیپلماسی اجبارآمیر در ایران
دکتر بهادر امینیان، معاون آموزشی و پژوهشی وزارت خارجه در ادامه این مراسم گفت: در کتاب «دیپلماسی اجبار‌آمیز» به این بحث پرداخته شده که ایران در صحنه کشمکش دیپلماسی اجبارآمیز قرار گرفته و ما روزانه درگیر کشاکش در صحنه دیپلماسی اجبارآمیز هستیم، به‌طوری که هم دیگران این دیپلماسی را بر ما وارد می‌کنند و هم ما با این دیپلماسی آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهیم. بنابراین بررسی این رفتار در دیپلماسی ما بسیار اهمیت دارد و اشتباه در آن می‌تواند منجر به جنگ و تسلیم‌شدن شود.
 
محمدرضا دهشیری، به‌عنوان یکی از نویسندگان کتاب‌های تازه نشر خارجه بیان کرد: یکی از حوزه‌هایی که وزارت خارجه اهتمام جدی به آن دارد موضوع مطالعات منطقه است. کتاب «خیزش جریان راست‌افراطی» یکی از موضوعاتی است که در منطقه اروپا مواجهه با جهانی‌شدن به‌عنوان یک پارادایم مطرح است و نیاز است با روی کار آمدن ترامپ این فضا موجب واکاوی و بازشناسی قرار گیرد.
 
وی افزود: در این فضا راست‌افراطی در اروپا مورد توجه است و این پرسش‌ها مطرح است که جریان راست افراطی در اروپا چگونه برخورد می‌کند و با مسلمانان چه برخوردی خواهد داشت. کتاب تلاش می‌کند که به این پرسش‌ها پاسخ دهد.
 
سی‎اُمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» و با ریاست سیدعباس صالحی از 13 تا 23 اردیبهشت در مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب میزبان علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها