جمعه ۲ تیر ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۰
مهرجو: برای بررسی رویت هلال ماه از روش هفتاد نقطه‌ای بهره گرفتم

احسان‌ مهرجو، مدرس نجوم در رونمایی از کتاب «روش پیش‌بینی رویت هلال ماه در ایران» با اشاره به استفاده از روش هفتاد نقطه‌ای در بررسی رویت هلال ماه در این کتاب گفت: مهمترین نکته کتاب علاوه بر طرح روش هفتاد نقطه‌ای، استفاده از معیار دانشمند ایرانی در بحث رویت هلال ماه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست رونمایی از کتاب «روش پیش‌بینی رویت هلال ماه در ایران» یکم تیر ماه در سالن شیخ‌کلینی مرکز نجوم حرم عبدالعظیم حسنی(ع) با حضور احسان‌مهرجو، مدرس نجوم و ‌ کیهان‌شناسی، سید محسن قاضی‌میرسعید، اخترشناس و دکتر محمدرضا صیاد، نویسنده کتاب برگزار شد.

مهرجو بیان کرد: کتاب «روش پیش‌بینی رویت هلال ماه در ایران» در 312 صفحه تدوین شده است. از مهمترین نکات آن در ابتدا و در فصل اول است. علاوه بر طرح روش هفتاد نقطه‌ای در بررسی رویت هلال ماه، پیش‌بینی‌هایی است که برای رویت هلال ماه به عنوان نمونه آورده که با استفاده از معیار فاز و ارتفاع هلال انجام شده است. این معیار همان معیار میرسعید است که اولین بار توسط وی ارایه شده است.

وی که در مراحل حروف‌چینی و چاپ کتاب نقش به‌سزایی داشته است، ادامه داد: در فصل دوم کتاب قضیه تمرین و تکرار در بحث هلال ماه به صورت کوتاه مطرح شده است که در ادامه کتاب نتیجه گیری و در جداول پایانی کتاب این نتیجه گیری ها آورده شده اند.

مهرجو افزود: در فصل سوم و چهارم روش هفتاد نقطه‌ای تشریح شده است که از هلال ماه جمادی‌الثانی سال 1430 تا سال 1439 دوازده هلال هر ماه قمری بررسی و نتیجه‌گیری شده است و در فصل پنجم نیز بررسی آماری هلال‌های ماه انجام شده است.

این مدرس نجوم ادامه داد: فصل‌های انتهایی کتاب به جدول‌هایی بر اساس معیار رویت هلال ماه میرسعید اختصاص داده شده است که این جدول‌ها در سه ستون تدوین شده است. فاز هلال ماه به عنوان مبنا انتخاب و در ستون اول جای داده شده است. سپس در دو ستون دیگر به ارایه ارتفاع با چشم مسلح و غیر مسلح پرداخته است. علایم اختصاری و قراردادی در جداول کتاب به صورت شخصی توسط نویسنده کتاب انجام شده است که این در روند مرحله تایپ و حروفچینی کتاب بسیار تاثیرگذار بوده است.

وی همچنین از فرآیند آمادگی و تدوین کتاب «روش پیش‌بینی رویت هلال ماه در ایران» گفت: نگارش کتاب توسط دکتر صیاد در طی چند سال انجام شده و هدف از تدوین و انتشار آن بررسی روش پیش‌بینی رویت هلال ماه همراه با معرفی معیار سید محسن‌قاضی میرسعید است که به صورت یک کتاب رسمی در اختیار علاقه‌مندان قرار گیرد. پس از مذاکرات اولیه و رفع برخی مشکلات، در مرداد ماه سال گذشته این کتاب حروف‌چینی و چاپ و صحافی شد که پس از سه بار غلط گیری و نمونه‌خوانی در اسفندماه به صورت یک فایل PDF آماده و در بهار امسال موفق به اخذ فیپا شد.
هدف کتاب درآمدزایی نیست

مهرجو درباره ویژگی‌های روی جلد کتاب افزود: عکس روی جلد کتاب «روش پیش‌بینی رویت هلال ماه در ایران» توسط بابک امین‌تفرشی عکاس نجوم تهیه شده و در پشت جلد کتاب یک شناسنامه مختصر از فعالیت های چندین ساله دکتر صیادی آمده است و همچنین این کتاب به رصدگران رویت هلال ماه ایران تقدیم شده است.

وی در ادامه نشست گفت: هدف از نگارش کتاب «روش پیش بینی رویت هلال ماه در ایران» درآمدزایی نبوده است. به همین دلیل کتاب برای عرضه در کتابفروشی‌ها آماده نشده است و باوجود داشتن 1100 نسخه فقط 100 نسخه از آن چاپ شده که قیمت آن 25 هزار تومان است.

در ادامه نشست صیاد به معرفی کتاب پرداخت و اظهار کرد: در سال 1356 به موضوع رویت هلال ماه علاقه‌مند شدم و به مدت چهل سال در این زمینه به مطالعه پرداختم. در ضمن مطالعات خود روش‌های پیش‌بینی رویت هلال ماه را بررسی کردم از اولین روش‌هایی که در این زمینه به بررسی پرداختم روش مقایسه‌ای بود که به علت فقدان داده با خطای زیادی همراه بود. سپس روش 128 نقطه ای به مرحله آزمایش رسید که بر اساس نقاط انتخابی در نوار مرزی انجام می‌شد که این روش هم با خطا همراه بود و بعد از آن روش ماتریسی به کار گرفته شد.

وی در ادامه افزود: در مراحل بعدی پژوهش روش هفتاد نقطه‌ای انتخاب شد که به کمک آنالیز عددی بود. این روش نسبت به سه روش پیش دارای خطای کمتری بود بنابراین روش هفتاد نقطه‌ای در بررسی رویت هلال ماه در این کتاب انتخاب شد.

صیاد درباره انتخاب معیار استاندار برای آزمایش روش خود بیان کرد: معیارهای زیادی در این زمینه بررسی شد. طی آشنایی با آقای میر سعید با معیار ابداع شده توسط او علاقه‌مند شدم و به مطالعه کامل در مورد معیار میرسعید پرداختم تا اینکه در سال 1388 تا سال 1394 به طور جدی با استفاده از این معیار  روش هفتاد نقطه‌ای بررسی شد.

وی ادامه داد: با بسط معیار میرسعید در روش هفتاد نقطه‌ای پیش‌بینی رویت هلال ماه انجام شد و از سال 1388 به تدوین کتاب «روش پیش بینی رویت هلال ماه در ایران» پرداختم. اولین هلالی که در کتاب با استفاده از معیار میرسعید مورد بررسی قرار گرفت هلال جمادی‌الثانی در سال 1430 قمری بود که به خوبی تحلیل شد و هلال های دیگر در سال های دیگر هم به همین ترتیب در کتاب مورد بررسی قرار گرفتند که تعداد آنها به 110 هلال رسید که 13 حالت هلال ماه در این پژوهش رخ داده است.

نویسنده کتاب «روش پیش بینی رویت هلال ماه در ایران» افزود: در 18 تیر سال گذشته کتاب نوشته شد و به مرحله حروفچینی و چاپ رسید. در طی یازده ماه پس از حروف‌چینی و نمونه‌خوانی کتاب، به مرحله چاپ و نشر رسید.

وی در ادامه از مراحل نگارش آغازین کتاب جدید خود خبر داد و گفت: این کتاب با نام معیارهای طلایی، در زمینه بررسی 158 سال رویت هلال ماه در سطح جهان است که تا کنون چنین پژوهشی در سطح جهان علم صورت نگرفته است.

در انتهای نشست رونمایی از کتاب «روش پیش‌بینی رویت هلال ماه در ایران» دکتر صیاد به همراه مهرجو به بررسی هلال ماه شوال و تشریح معیار میرسعید پرداختند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها