سه‌شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۱۵
مذاکرات هسته‌ای با دولت یازدهم شتاب بیشتری گرفت

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در آئین رونمایی از کتاب «تجربه‌ای دیگر(گزارشی از روند مذاکرات هسته‌ای ایران و پنج به علاوه یک)» با معرفی جریان مذاکرات هسته‌ای به‌عنوان مقطعی حساس از سیر تکامل تاریخ انقلاب اسلامی گفت: کتاب «تجربه‌ای دیگر» نوشته مرتضی غرقی بی‌طرفانه است و منبعی برای اهالی تحقیق است.

به ‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین رونمایی از کتاب «تجربه‌ای دیگر(گزارشی از روند مذاکرات هسته‌ای ایران و پنج به علاوه یک)» نوشته مرتضی غرقی، دوشنبه (9 مردادماه) با حضور دکتر علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، حجت‌الاسلام روح‌الله حسینیان، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، دکتر اردشیر زابلی‌زاده، عضو هیأت علمی دانشگاه صدا و سیما و رئیس پیشین شبکه خبر، دکتر پیمان جبلی، معاون برون‌مرزی سازمان صدا و سیما و چند تن از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در دانشکده صدا و سیما برگزار شد.
 
صالحی با اشاره به تمدن چند هزار ساله ایران گفت: ملتی بدون تاریخ نوشتاری و تبارشناسی به‌طور حتم ریشه نخواهد داشت. ملتی ریشه‌دار است که تاریخ مکتوب از خود به‌جای بگذارد. بحث مذاکرات از منظر ایجابی یا سلبی از مقاطع حساس در سیر تکاملی تاریخ انقلاب اسلامی است. مذاکرات هسته‌ای سرنوشت‌ساز و اثرگذار بودند؛ بنابراین باید همان‌گونه که اتفاق افتاده به نسل‌های بعد منتقل شود. نوشتن درباره مذاکرات به‌طور طبیعی نمی‌تواند بی‌طرفانه باشد.
 
وی ادامه داد: یک مسیر برای رسیدن به راه حق وجود دارد و اینکه نویسندگان باید از مناظر مختلف مقاطع تاریخی را به رشته تحریر درآورند. مرتضی غرقی در بازگو کردن اخبار بی‌طرف است. من ندیدم سمت‌گیری سیاسی در کار حرفه‌ای داشته باشد که سرمایه‌ای برای کتاب «تجربه‌ای دیگر» به حساب می‌آید. وی مانند ضبط‌ صوت آنچه شنیده و دیده را منعکس کرده است. کتاب «تجربه‌ای دیگر» برای اهالی تحقیق منبع مناسبی است تا از دید یک خبرنگار با جریانات مذاکرات هسته‌ای آشنا شوند.

مذاکرات در خلا شکل نگرفت
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مذاکرات هسته‌ای از جهات بین‌المللی الگو به‌حساب می‌آید. مذاکرات بازتاب عمومی در جهان داشت و البته در خلأ انجام نگرفت، بلکه پیشینه‌ داشت. رهبر معظم انقلاب اسلامی از قبل، راه مذاکره با آمریکا را بازکرده بودند که حُسن مرحله آخر مذاکرات است؛ به‌عبارت دیگر مقام معظم رهبری قبل از دولت یازدهم شروع این مذاکرات را مجاز اعلام کردند. دولت یازدهم نیز به‌خوبی از این موضوع استفاده کرد و مذاکرات شتاب گرفت.
 
صالحی با اشاره به ویژگی‌های اعضای تیم ‌مذاکرده کننده ادامه داد: اعضای تیم مذاکره‌کننده ایرانی سال‌ها در جریان امر قرار داشتند و باتجربه بودند؛ این در حالی است که طرف مقابل چندان با تجربه نبود. طرف‌های ایرانی نسبت به تاریخچه مذاکرات آگاهی داشتند که کمک زیادی به‌حساب می‌آمد.

صنعت هسته‌ای به پیش می‌رود
این عضو تیم مذاکرکننده هسته‌ای گفت: در گردنه ترامپیست قرار گرفته‌ایم؛ بنابراین پیش‌بینی اتفاقات مشکل‌تر است چرا‌که بازی طرف مقابل مشخص نیست. فرض کنیم برجام نبود، شراط ترامپ، قطعنامه‌ها، توقف صدور نفت موجب ایجاد شرایط سختی می‌شد.
 
صالحی افزود: اقتدار در طول 38 سال گذشته با تدبیر و هوشیاری همراه بوده است. بسیاری سعی کردند انقلاب را به زمین بزنند اما جریان انقلاب به مرور مقتدرتر می‌شود. اگر اقتدار نداشتیم طرف مقابل برای ما تره هم خرد نمی‌کرد. جمهوری اسلامی تدبیر کرد و خود را در موقعیت بالاتری قرار داد. صنعت هسته‌ای کشور روی ریل قرار گرفته و اطمینان داشته باشیم که این صنعت با قوت و قدرت به جلو می‌رود.

انعطاف برای بقای انقلاب
حسینیان سخنران بعدی نشست نیز اظهار کرد: هر حرکت پیش‌رو گاه با موانع بن‌بست‌مانندی روبه‌رو می‌شود. حتما باید در مسیر حرکت انعطاف وجود داشته باشد و اگر گروهی روی حرف اولیه خود بایستند و انعطاف نداشته باشند محکوم به شکستند.
 
وی افزود: امام از ابتدا انقلابی و تا انتها انقلابی‌تر ماند. بعد از جنگ، هواپیمای مسافربری، نفتکش‌ها و سکوهای نفتی مورد هجوم قرار گرفتند و فشارها مدام چندبرابر شد. امام با انعطاف قطعنامه را پذیرفت. هرکس از این اصل پیروی نکند موجب شکست نهضت خواهد شد.
 
حسینیان با تقسیم‌بندی انعطاف‌پذیری به تاکتیکی و استراتژیک گفت: آیا انعطاف به‌عنوان تاکتیک یا به‌عنوان استراتژیک  مطرح است؟ انعطاف برای بقای انقلاب را به‌عنوان یک تاکتیک می‌دانیم. انعطاف با رویکرد تاکتیک یعنی برای آن اشتیاق نشان نمی‌دهیم بلکه به‌عنوان اضطرار می‌دانیم. امام بعد از پذیرفتن قطعنامه هیچ‌گاه از آن به‌خوبی یاد نکردند. امام بعد از آن در اجتماعات نیز ظاهر نشده‌اند. چرا که انعطاف ایشان از روی استراتژی نبود. امام بعد از پذیرش قطعنامه می‌فرماید وقت آن است که پرچم اسلام را در کاخ‌های سفید و سرخ به اهتزاز در آوریم.
 
رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی افزود: کتاب «تجربه‌ای دیگر» گزارش هنرمندانه‌ای از تاریخ انقلاب است. محتوای این کتاب با عقاید سیاسی من منطبق نیست اما منبعی در حوزه تحولات بین‌المللی به‌حساب می‌آید.
 
لزوم توجه به انتشار تجربیات خبرنگاران با تجربه
زابلی‌زاده ضمن اشاره به تجارب غرقی در بحران‌های لیبی و مصر اظهار کرد: تجربه غرقی نباید در ذهن و فکر وی پنهان بماند بلکه باید در آثاری مانند «تجربه‌ای دیگر» منعکس و در اختیار مخاطبان قرار بگیرد. با‌توجه به کمبود منابع در حوزه روزنامه‌نگاری بین‌المللی و داخلی تجربیاتی از این دست باید منتشر شود.
 
وی ادامه داد: رسانه باید نقش خود را در کنار رسانه‌های خارجی ایفا کند. رسانه‌های خارجی در چارچوب‌های خبری به نتایج دلخواه خود می‌پردازند. غرقی علاوه بر تسلط به زبان از مهارت‌های قابل‌توجهی برخوردار است. وی در جریان مذاکرات هسته‌ای باحضور در جمع خبرنگاران خارجی اطلاعات کسب می‌کرد، این در حالی است که سایر رسانه‌ها از تکنیک تک‌منبعی استفاده می‌کردند.
 
این کارشناس ارتباطات اظهار کرد: خبرنگاران روزنامه‌ها، رادیو و تلویزیون و سایر رسانه‌ها که به ماموریت خارج از کشور اعزام می‌شوند و به برکت این سفرها تجارب قابل توجهی کسب می‌کنند باید این گزارش‌ها را به رشته تحریر درآورند. ایران به لحاظ منابع خبری و آنچه زاویه دید ما در خبر است، دچار کمبود است؛ به‌عبارت دیگر دو منبع از آثار خبرنگاران داخلی برای معرفی به دانشجویان نداریم.
 
سپس جبلی در سخنانی کوتاه گفت: زمان مناسب بازخوانی مذاکرات هسته‌ای و نقش رسانه‌ها در این جریان آغاز شده است. بازخوانی این جریان فرصت و جرأت بازنگری تحولات بسیار مهم تاریخ انقلاب را ایجاد می‌کند. «برجام» از جمله مهم‌ترین این تحولات است. بعد از جنگ پیشرفت در عرصه تکنولوژی هسته‌ای آغاز شد بنابراین ما دارای تجربه‌ای بیش از 30 سال در این حوزه هستیم.
 
وی ادامه داد: مذاکرات هسته‌ای اتفاق بزرگ، راهبردی و تازه همچنین نقطه عطف قابل توجه بعد از انقلاب اسلامی است. همراهی و همدلی همه رسانه‌ها با وجود همه گرایش‌های مختلف در جریان مذاکرات هسته‌ای نقطه عطف به‌حساب می‌آید.
 
نگاهی به کتاب «تجربه‌ای دیگر»
کتاب «تجربه‌ای دیگر(گزارشی از روند مذاکرات هسته‌ای ایران و پنج به علاوه یک)» گزارش مرتضی غرقی، خبرنگار صداوسیما از روند مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه 1+5 است. وی به‌عنوان پوشش‌دهنده اخبار مذاکرات به محل انجام مذاکرات عازم می‌شد، شرحی کوتاه و ساده از جریان مذاکرات هسته‌ای را به قلم کشیده است که مخاطب ضمن آشنایی با زمینه و شکل‌گیری دور جدید مذاکرات از سال 1392 با نقش نهادها، شخصیت‌ها، دولت‌های مختلف و به‌ویژه عمق کینه‌توزی آمریکا و انگلیس با ملت ایران آشنا می‌شود؛ به علاوه وی نشان می‌دهد ایران اسلامی در این برهه نیز در مصاف با آمریکا و سایر قدرت‌های زیاده‌خواه به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی «تجربه‌ای دیگر» را آزمود.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها