سه‌شنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۷
امروز به مرز 10 هزار تن صادرات محصولات چاپی رسیده‌ایم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه هفدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ گفت: ما امروز به مرز 10 هزار تن صادرات محصولات چاپی رسیده‌ایم که می‌تواند نویدبخش باشد. در چاپ تخصصی، صنعتی و هوشمند مزیت‌های خوبی پیدا کرده‌ایم و جلوی برخی موارد واردات گرفته شده است. برای تقویت این روند، باید به چاپخانه‌های داخل اعتماد کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه هفدهمین دوره جشنواره ملی صنعت چاپ، امروز سه‌شنبه (28 شهریورماه) با حضور دکتر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران این وزارتخانه و اهالی چاپ در تالار وحدت برگزار شد.
 
صالحی گفت: توفیقی است که در خدمت پیشکسوتان، اتحادیه‌ها و فعالان صنعت چاپ هستم. بی‌تردید صنعت چاپ، نقطه عطف و فصل دوم زندگی بشری است. اگر کشف آتش را نقطه اول بدانیم، چاپ فصل دوم اتفاقات زندگی بشری را رقم می‌زند. با این اتفاق بزرگ، بشر وارد انقلاب علمی و اجتماعی و صنعتی بعد از رنسانس شد. بدون چاپ دانشگاه‌ها، مدارس و انقلاب‌های بزرگی همچون انقلاب فرانسه و روسیه، شکل نمی‌گرفت. چاپ فصل جدید انقلاب‌های اجتماعی و علمی بشر بود.
 
وی افزود: صنعت چاپ با انقلاب صنعتی گره خورده و جزئی از آن و بخش مقوم آن شده است. با پدیدآمدن انقلاب الکترونیکی و مخابراتی، این صنعت با آن گره خورد. صنعت چاپ در ادامه روند تاریخی خود، با انقلاب چهارم بشری یعنی انقلاب دیجیتال پیوند درونی، عمیق، گسترده و پرلایه‌ای پیدا کرد. اگر بگوییم کشف دوم و ماندگار بشر پس از آتش، صنعت چاپ بوده، سخن اغراق‌آمیزی نگفته‌ایم.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: چاپ سه ضلع دارد که هر سه بخش فرا هستند. چاپ در حوزه فرهنگ، فرافرهنگ است و بخش جدی از تولید مستقیم و غیرمستقیم فرهنگ بر دوش چاپ است. چاپ فراهنر نیز هست؛ خلاقیت‌های زیباسازانه انسان در صنعت چاپ ظهور پیدا می‌کند. چاپ فراصنعت و فرااقتصاد نیز هست.

وی افزود: بخش‌های مختلف اقتصاد و صنعت امروز بشر با چاپ گره خورده است. در اقتصاد چاپ ارزش مالی 800 میلیارد دلاری در جهان دارد و نقش آن به‌عنوان صنعت بسته‌بندی در تولید ارزش افزوده بر کالاهای اقتصادی و خدماتی چشمگیر است. چاپ امروز به‌عنوان یک فرافرهنگ، فراهنر و فراصنعت جایگاه بسیار مهم، جدی و اساسی در همه حوزه‌های زندگی بشر دارد و هر روز که می‌گذرد بر اهمیت صنعت چاپ در سه حوزه یادشده افزوده می‌شود. باید به جایگاه چاپ در فرهنگ و هنر کشور جدی‌تر نگاه کنیم.
 
صالحی ادامه داد: به خودم به‌عنوان خادم فرهنگ و هنر و همچنین به مسئولان و افرادی که در این میدان سهمی دارند یادآور می‌شوم که حوزه چاپ با پنج هزار مجوز و ده‌ها هزار شاغل مستقیم و غیرمستقیم، می‌تواند یکی از نقطه‌های قابل‌توجه کشور در حیطه‌های فرهنگ، هنر، صنعت و اقتصاد باشد. خوشبختانه گام‌های رو به جلویی در برخی حوزه‌ها رخ داده، اما این به‌معنای رضایت کامل نیست. با تمهیدات صورت گرفته، شاهد روند نزولی واردات این صنعت و روند صعودی صادرات در صنعت چاپ ایران هستیم که اتفاق خوبی است، ولی کافی نیست. برای رفع نیاز داخلی و حضور در فضای رقابتی صادرات، باید فرصت‌های از دست رفته را جبران و به خلق فرصت‌های جدید بپردازیم.
 
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به آماری از کاهش واردات صنعت چاپ در دو سال گذشته گفت: در سال 1394، 144 هزار تن محصولات وارداتی ثبت شده و این رقم در سال 1395 به 84 هزار تن رسید که کاهش 60 هزار تن واردات با توجه به تمهیدات صورت گرفته در حوزه چاپ نوید خوبی است. ما امروز به مرز 10 هزار تن صادرات محصولات چاپی رسیده‌ایم که می‌تواند نویدبخش باشد. در چاپ تخصصی، صنعتی و هوشمند مزیت‌های خوبی پیدا کرده‌ایم و جلوی برخی موارد واردات گرفته شده است. برای تقویت این روند، باید به چاپخانه‌های داخل اعتماد کرد.
 
وی افزود: پهنای ایران، خلاقیت‌های ایرانی و فرصت‌های کم‌بدیل، کاملا این نگاه را در دسترس قرار می‌دهد که صنعت چاپ ما می‌تواند در منطقه حرف اول را بزند، چیزی که براساس سند چشم‌انداز از آن فاصله داریم. همچنین باید بتوانیم جای خود را در بازار رقابت جهانی باز کنیم. برای رسیدن به این هدف، نیازمند رفع موانع کسب‌وکار و تولید، تسهیل و تنقیح قوانین و کمک‌های مجلس و دولت هستیم. همچنین باید در صنعت چاپ، اصلاحات ساختاری نیز صورت گیرد. در این زمینه از زمان وزارت دکتر جنتی، نامه‌نگاری‌ها آغاز شد و در زمان دکتر صالحی‌امیری ادامه پیدا کرد و کارگروه‌های مختلفی نیز تشکیل شد که نتیجه آن تنظیم متنی با‌ عنوان اصلاح آیین‌نامه بوده که این آیین‌نامه در هیأت دولت مراحل نهایی را طی می‌کند.
 
صالحی بیان کرد: امیدواریم اتفاقی که به‌عنوان نوعی تحول ساختاری انجام می‌شود به کمک صنعت چاپ بیاید. صنعت چاپ صنعتی حاشیه‌ای است و در متن بوده و از لحاظ تاثیرگذاری اقتصادی و صنعتی نیز بسیار پردامنه است. امیدواریم تمهیداتی که در وزارت صنعت و معدن اتفاق می‌افتد، متناسب با شأن صنعت چاپ باشد. شأنی که بتواند ایران را متحول کند.

محمدحسین فکری، دبیر علمی هفدهمین جشنواره صنعت چاپ، نیز در این آیین با اشاره به همزمان شدن این دوره از جشنواره با فرایند تفکیک بخش فنی صنعت چاپ از بخش فرهنگی آن و سپردن وظایف هر بخش به وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و فرهنگ و ارشاد اسلامی، افزود: امیدواریم این تفکیک با توجه ویژه دولت به خوبی صورت گیرد.
 
وی افزود: در این دوره 120 پیشکسوت چاپ به دبیرخانه جشنواره معرفی شدند. از این تعداد 5 نفر از پیشکسوتان تهران و 10 نفر از شهرستان‌ها حائز بالاترین امتیازهای داوری شدند. در بخش آثار چاپی نیز 320 اثر به دبیرخانه ارسال شد که سهم تهران و دیگر استان‌ها به ترتیب 30 و 80 نفر بوده و 10 نفر نیز برای بخش خلاق و نوآور و واحد صنعتی نمونه داوری شدند.
 
سقائی نیز به نمایندگی از هیات داوران بخش آثار چاپی با اشاره به آمار حوزه‌های مختلف گفت: از ابتدای مردادماه که فراخوان جشنواره منتشر شد، 320 اثر در حوزه‌های چاپ و بسته‌بندی، چاپ و نشر، چاپ تبلیغاتی و چاپ امنیتی به دبیرخانه ارسال شد که به ترتیب حوزه‌های ذکر شده 72/41 ، 14/34، 97/18 و 17/5 از مجموع آثار را به خود اختصاص دادند.
 
وی ادامه داد: تعداد آثار نسبت به دوره‌های گذشته کاهش داشت ولی مشارکت استان‌ها 7 درصد رشد داشته است. استان تهران با 72 درصد بیشترین میزان مشارکت را داشته و استان‌های البرز، خراسان رضوی، اصفهان و فارس نیز در رده‌های بعدی جای دارند. از نظر فرایندی نیز چاپ افست با 97/63 درصد بیشترین سهم آثار را داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها