دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی، در حاشیه بازدید از تحریریه ایبنا، از آغاز رسمی مراحل داوری سی و پنجمین دوره این جایزه از امروز (23 مهرماه) خبر داد.
وی ادامه داد: امروز فهرست داوران جایزه کتاب سال نهایی و مشخص خواهد شد که آیا همه داوران دورههای قبل در این دوره هم حضور خواهند داشت یا در برخی موارد تجدیدنظرهایی صورت خواهد گرفت تا بهطور رسمی و منظم داوریها آغاز شود.
دبیر علمی جایزه کتاب سال بیان کرد: قرار بود طبق برنامهریزی تا پایان آبان، مرحله نخست داوری به پایان برسد و تا پایان آذرماه نیز بهطور کلی مراحل داوری به تمام شود تا بتوانیم نتایج نهایی را تا اوایل بهمنماه جمعآوری کنیم و مراحل اجرایی و اداری جایزه برای اعلام در بهمنماه، انجام شود.
سردبیر فصلنامه «نقد کتاب قرآن و حدیث» با اشاره به اینکه این سومین سال است که ثبت آثار برای شرکت در داوری بهصورت الکترونیکی انجام میگیرد، افزود: ناشران، محققان، مولفان و مترجمان از طریق سایت آثار خود را ثبت میکنند و در ادامه کتاب چاپی نیز به دبیرخانه ارسال میشود.
مهدویراد درباره تعداد آثار برگزیده و شایسته تقدیر در بخشهای مختلف جایزه نیز گفت: هر بخش از کتاب سال نمیتواند بیش از یک برگزیده داشته باشد، ولی تا سه اثر شایسته تقدیر هم ممکن در یک بخش معرفی شود. البته احتمال دارد که برخی بخشها اصلا برگزیده نداشته باشند. طبق روال سالهای گذشته، برگزیدگان در آیینی ویژه معرفی و تجلیل خواهند شد و جوایز شایستگان تقدیر در فرصتی دیگر معرفی و تجلیل میشوند که این امر به احتمال زیاد در روز پژوهش انجام خواهد شد.
این نویسنده و پژوهشگر همچنین با اشاره به ماهیت وجودی جایزه کتاب سال، عنوان کرد: پیش از اینکه دبیر علمی کتاب سال باشم، سالها در بخش دین و شاخه علوم قرآنی و حدیث در کتاب فصل و کتاب سال حضور داشتم، در حال حاضر نیز علاوه بر انجام داوری و دبیری علمی جایزه کتاب سال، بر گروه قرآن و حدیث هم نظارت دارم.
دبیر علمی جایزه کتاب سال ادامه داد: واقعا کتاب سال یک حادثه فرهنگی بسیار بزرگ است و تا زمانی که در این جایزه مسئولیت مستقیم نداشتم، نمیدانستم چقدر استادان و عالمان و مولفان ما با درک دقیق واقعیت و به تعبیر دقیقتر با درک حقیقت صادق، در این جریان حضور دارند. شخصیتهای بزرگی با کتاب سال همکاری دارند و مطمئنم اساتیدی در این سطح به جنبههای مادی آن فکر نمیکنند. گمان میکنم توجه همه این بزرگان به این نکته است که این جایزه یک هویت فرهنگی برای نظام است. بهعنوان مثال آیتالله سید مصطفی محقق داماد که شخصیتی بسیار بزرگ و فقیه هستند با دوستان و شاگردانشان در گروه حقوق جایزه کتاب سال همکاری دارند.
وی گفت: علاوه بر حضور در جلسات داوری علوم قرآن و حدیث، در دیگر بخشهای داوری حتی پزشکی و مهندسی هم حضور پیدا میکنم که نوع حضور اساتید و بحثهای جدی که مطرح میشود بسیار جالب است. به ارباب قلم و اهالی دانش اطمینان میدهم که همه آثار، حقا و انصافا بهطور مومنانه، معتقدانه و عالمان بررسی میشوند و هیچ سوءگیری ویژهای وجود ندارد و همه آثار بهعنوان علم بررسی میشوند. در این گروههای داوری، همهگونه اساتید، عالمان و محققان با جهتگیریهای محتلف حضور دارند.
مهدویراد در این دیدار درباره اهمیت نقش رسانه در اطلاعرسانی حوزه کتاب نیز بیان کرد: یکی از مشکلات ما در حوزه پژوهش و اطلاعرسانی کتاب، کمآگاهی ما است. مسیرهایی برای ایجاد و گستراندن این آگاهی وجود دارد که ایبنا بهعنوان خبرگزاری تخصصی کتاب، یکی از آنها است. صدا و سیما و خبرگزاریها و بخشهای مختلف دیگر رسانهها نیز از دیگر موارد نامبردنی است.
این نویسنده و قرآنپژوه افزود: دانشجویان بسیاری مدام برای انجام پژوهش و اینکه کتابی را برای مطالعه به آنها معرفی کنم، مراجعه میکنند. در این راستا رسانههایی مانند ایبنا خودشان میتوانند به منابع مختلف حتی الکترونیکی دسترسی پیدا کرده و در شکل گسترده آنها را معرفی و منتشر کنند. باید برنامهریزی صورت گیرد که بتوان در حد مقدور برای آن دسته از آثار که منع قانونی و اخلاقی ندشته باشند، دسترسی همگانی ایجاد کرد. نقشی که شما بهعنوان رسانه تخصصی کتاب در این زمینه میتوانید ایفا کنید، بسیار مهم است.
سردبیر نشریه «آینه پژوهش» در پایان با ارائه یک پیشنهاد، گفت: میتوانید مانند روالی که در سالهای گذشته نیز وجود داشته، اهل کتاب و پژوهش را فراخوانده و جریان پژوهش را در کشور به نقد بگذارید. با توجه به اینکه این مجموعه اعم از خانه کتاب و خبرگزاری و کتاب سال در یک مکان و همخانواده هستند، یکی از کارهای خوب این است که افراد کاربلد و منصف را برای بررسی و نقد آثار برگزیده کتاب سال دعوت کرد تا جامعه علمی ما بداند که چه اتفاقی افتاده که جایزهای به فلان کتاب داده شده است که انعکاس برگزاری چنین جلساتی هم برای صفحات ایبنا پرجاذبه خواهد بود و هم برای جامعه مفید است.
نظر شما