یکشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۱
مراجعه 200 هزار ایرانی به کتابفروشی‌ها در عیدانه کتاب

نیکنام حسینی‌پور؛ مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به ویژگی‌های طرح عیدانه کتاب 97 گفت: 200 هزار نفر شهروند ایرانی به 793 کتابفروشی در سراسر ایران مراجعه کردند و در این طرح حدود 12 میلیارد و 700 میلیون تومان کتاب خرید و فروش شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نیکنام حسینی‌پور؛ مدیرعامل خانه کتاب در نشست خبری صبح امروز (یکشنبه 19 فروردین) با اصحاب رسانه درباره پیشینه اجرای طرح‌های فصلی کتاب، عنوان کرد: طرح‌های فصلی از سال 94 با طرح کتابفروشی به وسعت ایران با هدف حمایت از کتابفروشی‌های کشور آغاز شد که نتایج خوبی به همراه داشت، زیرا در آن زمان تعدادی از کتابفروشی‌ها تعطیل شده بودند و برخی دیگر تغییر کاربری می‌دادند.
 
وی افزود: در این زمینه طرح‌‌های مختلفی از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد و به دنبال آن طرح‌های فصلی در سال 94 با 100 کتابفروشی آغاز شد و به مرور در دوره‌های‌ آتی گسترش پیدا کرد و به عیدانه و تابستانه رسید.
 
مذاکرات و آغاز طرح عیدانه کتاب
حسینی‌پور با اشاره به اجرای هشتمین دوره طرح عیدانه کتاب در اسفند ماه سال 96، ادامه داد: در این زمینه جلسات کارشناسی متعددی با ناشران و کتابفروشان برگزار و زوایای مختلف این طرح بررسی شد و جمع‌بندی این بود که در شرایط فعلی که یارانه تزریق می‌شودد بهترین و کم‌آسیب‌ترین شکل یارانه‌ها اجرای طرح‌های فصلی است.
 
مدیرعامل خانه کتاب در بخش دیگر صحبت‌های خود درباره علت عدم اعلام کتاب‌های برتر در سامانه طرح عیدانه کتاب، توضیح داد: این موضوع دلیل کارشناسی داشت، زیرا در دوره‌های قبل شاهد بودیم که بعضا اعلام کتاب‌های پرفروش باعث فساد می‌شود،‌ یعنی برخی کتابفروشان و ناشران برای اینکه رتبه خود را حفظ کنند اقداماتی می‌کردند که منجر به تبلیغات کاذب آن اثر می‌شد.
 
وی درباره تفاوت طرح عیدانه امسال نسبت به دوره‌های قبل، گفت: این طرح امسال سه روز جلوتر در شهرستان‌ها آغاز شد، زیرا زمان بیشتری نیاز بود تا سایت و نرم‌افزار تهیه شود و از آنجایی که دسترسی ناشران و کتابفروشان به کتاب شهرستان نسبت به تهران کمتر است و 70 درصد نشر کشور در تهران متمرکز است، این تصمیم گرفته شد.

حسینی‌پور تاکید کرد: یکی از اهداف اولیه این طرح، حمایت از کتابفروشی شهرستان‌ها و مراکز استان‌ها، همچنین مراکز کم‌برخوردار بود و از آنجایی که تجهیز کتابفروشی‌ها به کتاب زمان‌بر است، سه روز پیش از تهران این طرح در استان‌ها آغاز شد.
 
وی با اشاره به پیش‌بینی سقف 2 میلیارد تومانی یارانه در طرح عیدانه کتاب امسال، عنوان کرد: در این زمینه برخی کتابفروشی‌ها می‌گفتند که سقف یارانه‌شان را از ابتدا اعلام کنیم ولی این اعلام موجب می‌شد که این یارانه در روزهای نخستین به پایان برسد و از آنجایی که مدیریت منابع یکی از اصول فروش است و هدف ما این بود که همه مردم جامعه از این فرصت برخوردار شوند، تلاش کردیم اعتبارات را به صورت تزریقی و شبانه‌روزی شارژ کنیم تا همه مردم تا آخرین روز طرح، از این فرصت استفاده کنند.
 
افزایش زمان و بودجه طرح
مدیرعامل خانه کتاب همچنین درباره افزایش یارانه طرح عیدانه کتاب نیز توضیح داد:‌ به دنبال استقبال شهروندان و کتابفروشان در رایزنی با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 500 میلیون تومان اعتبار به مبلغ اولیه به مناسبت میلاد امام علی (ع) و 12 فروردین روز جمهوری اسلامی ایران افزوده شد و به صورت عملی تخفیف‌ها از 20 به 30 درصد افزایش پیدا کرد.
 
حسینی‌پور در بخش دیگر سخنان خود درباره لزوم حمایت از آثار تالیفی و تقویت حمایت‌ها در این بخش نیز گفت: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از کالای ایرانی، از آنجایی که کتاب یکی از صنایع فرهنگی به شمار می‌آید، این وظیفه را داریم تا از آثار تالیفی به صورت مجزا نسبت به آثار دیگر حمایت کنیم که در دوره‌های آتی اجرایی خواهد شد.
 
وی تاکید کرد: یکی از نکته‌های طرح‌های فصلی اقبال مردم از کتابفروشی‌های بزرگ هر شهر بود و در این زمینه در حال تهیه گزارشی تفصیلی هستیم تا مشخص شود که چرا مردم به این کتابفروشی‌ها مراجعه می‌کنند، در این زمینه به دنبال ذائقه‌سنجی از مردم هستیم تا مشخص شود در هر استان مردم به چه آثاری تمایل داشتند و استقبال از کدام کتاب‌ها بیشتر بوده است.
 
به گفته حسینی‌پور، با این تعریف طبق زنجیره‌ای که در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعریف شده است مثل اجرای طرح‌های فصلی و اعطای تسهیلات به کتابفروشان، این طرح‌ها می‌تواند زنجیره را تکمیل کند، در این زمینه استان‌های کم برخوردار در اولویت قرار دارند تا فاصله‌ها کمتر شود و تصمیم‌های نهایی در این حوزه در قالب گزارش‌های تحلیلی ارائه شود زیرا برای مدیران و مسئولان فرهنگی تحلیل‌ ذائقه مخاطبان ایرانی می‌تواند موثر باشد.
 
لزوم مشارکت با نهادهای دیگر
مدیرعامل خانه کتاب همچنین در بخش دیگر صحبت‌های خود از رایزنی با نهادها، سازمان‌ها و مجموعه‌های دیگر برای اجرای طرح‌های فصلی خبر داد و گفت: در اجرای چنین برنامه‌هایی نباید فقط به بودجه‌های معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متکی باشیم و با سایر نهادها و شرکت‌های دیگر نیز مشارکت کنیم و آن‌ها در اجرای طرح‌ها با معاونت فرهنگی همکاری داشته باشند.
 
وی افزود: در این زمینه با موسسه آموزش عالی امام رضا‌ (ع) برای حمایت از آثار تخصصی حوزه‌ها و موضوعات مختلف رایزنی داشتیم که امیدواریم به زودی نتایج آن  اعلام شود.
 
وی با اشاره به برخی از آمار منتشر شده در این زمینه توضیح داد: میزانه یارانه هر کتابفروشی طبق ضوابطی مشخص شد و چارچوب آن تعریف شد تا میزان یارانه هر کتابفروش که تابع فضای کتابفروشی، تعداد کتاب‌ها و سابقه کتابفروشی در دوره‌های پیشین است و در این زمینه حداقل یارانه اختصاص یافته برای هر کتابفروشی 2 میلیون تومان و حداکثر آن 30 میلیون تومان برای بعضی کتابفروشی‌ها بود.
 
پرداخت بدهی پاییزه تا پایان فروردین
مدیرعامل خانه کتاب همچنین درباره عدم پرداخت بدهی برخی کتابفروشی‌ها از طرح پاییزه نیز گفت: در این زمینه به دنبال تخصیص اعتبار از سوی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بخش عمده بدهی‌ به کتابفروشی‌ها پرداخت شده است و قرار است تا پایان فروردین ماه باقی مانده بدهی‌ها تسویه شود.
 
حسینی‌پور درباره کمترین و بیشتر آمار فروش کتاب در طرح عیدانه نیز گفت: کمترین آمار به استان هرمزگان اختصاص داشت که کتابفروشی‌های محدودی داد و پس از آن استان‌های خراسان‌های شمالی، کهگیلویه و بویر احمد و سیستان و بلوچستان سه رتبه بعدی را به خود اختصاص دادند.
 
وی همچنین درباره مشکل برخی کتابفروشی‌ها درباره عدم وجود شابک برخی کتاب‌ها در سایت فروش عیدانه نیز توضیح داد:‌پیش از شروع طرح قرار بود کتاب‌ها از سال 90 به بعد باشد اما به دنبال درخواست کتابفروشان پنج سال دیگر اضافه شد و کتاب‌های موجود در طرح در فاصله سال‌های 85 تا 96 بودند. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها