امروز 28 تیرماه سالروز درگذشت خسرو شکیبایی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر و از اولین کسانی که در زمینه کتاب صوتی و خوانش شعرهای شاعران معاصر فعالیت داشت و با صدای گوشنوازش اشعار برخی از شاعران را به صورت دکلمه اجرا و معروف کرد.
شکیبایی اولین بار در سال 1373 مشهورترین اثر سیدعلی صالحی مجموعه شعر «دیرآمدی ریرا...نامهها» را بهصورت دکلمه خواند. استقبال از این آلبوم فوقالعاده بود و آن روزها همه زمزمه میکردند «حال همه ما خوب است اما تو باور نکن...» شکیبایی پس از این استقبال «صدای پای آب» سهراب سپهری که شامل یک شعر با همین نام است را در سال 1374 دکلمه کرد و پس از آن مجموعه «مهربانی» از اشعار محمدرضا عبدالملکیان بهصورت دکلمه در همین سال با صدای او منتشر شد.
شکیبایی سال 1375 اشعار دیگری از سیدعلی صالحی به نام «نشانی» را دکلمه کرد. سپس دیگر اشعار سهراب سپهری با نام «آلبوم سهراب» و «پریخوانی» از سرودههای فروغ فرخزاد در سال 1382 با صدای مخملین شکیبایی منتشر شد. خوانش اشعار از سوی شکیبایی به شعر معاصر محدود نشد. او اشعار سعدی را هم دکلمه کرده بود اما انتشار آنها را ندید، در سال 1391 «40 حکایت از گلستان سعدی» شامل گزیدههایی از حکایات سعدی با صدای او و موسیقی کارن همایونفر منتشر شد. دکلمه کردن «حجم سبز» اثر سهراب سپهری نیز از دیگر فعالیتهای شکیبایی در این حوزه است.
متاسفانه هنوز درباره هامون سینمای ایران کتاب جامعی منتشر نشده که همه زندگی او شامل کارها و فعالیتهای در آن درج شده باشد، چند کتابی هم که سالها پیش منتشر شده دیگر تجدید چاپ نشده است یا بسیار محدود است.
شاید کاملترین کتابی که تاکنون درباره خسرو شکیبایی منتشر شده کتاب «خسرو شکیبایی» باشد که در سال 1389 به کوشش الهام قرهخانی و با حمایت معنوی جمشید مشایخی منتشر شد. محور اصلی این کتاب گفتوگوها و نظرات تحلیلی با منتقدان، کارگردانان و بازیگران سینماست که از دیدگاه خود شخصیت هنری و انسانی خسرو شکیبایی را تحلیل کردهاند. این کتاب به همراه کلکسیون عکسهای شخصی و عکسهای صحنه و پشت صحنه آثار اوست که بسیاری از آنها برای اولین بار منتشر شد. این کتاب از سوی انتشارات خانه فرهنگ و هنر گویا و آوردگاه هنر و اندیشه منتشر شد.
یکی دیگر از این کتابها را سمن مرادیراد در زمان حیات این بازیگر با نام «خسرو شکیبایی: زندگی و فیلمها» نوشت. وی در این کتاب به شرححال خاطرات و فعالیتهای هنری این بازیگر پرداخته است. همچنین مشخصات کامل فیلمهایی که شکیبایی در آن بازی کرده به همراه خلاصه آن فیلمها آورده است. انتشارات علم این کتاب را در سال1377 منتشر کرده است.
از دیگر کتابهایی که درباره شکیبایی نوشته شده است کتاب «خسرو دیگر شکیبا نبود» درباره زندگی اوست که از سوی انتشارات پایگان در سال1387 منتشر شد.
نظر شما