مطالعات دانشگاه آکسفورد نشان میدهد مطالعه داستان و رمان دارای مزیات و مضراتی است که بستگی به سبک زندگی افراد دارد. به نظر میرسد مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
سایت دانشگاه آکسفورد چند ماه پیش نظریه جالبی به نقل از دکتر تروسینکو منتشر کرد و نوشت مطالعه بر خلاف اذهان عمومی موجب تشدید اختلالات تغذیه میشود.
دکتر تروسینکو استاد رشته زبانشناسی دانشگاه آکسفورد است و این مطالعات را با همکاری مرکز علوم تغذیه دانشگاه آکسفورد و همچنین گروه تحقیقاتی بیت (BEAT) انجام داده است. او اعتقاد دارد همانقدر که مطالعه برای سلامت جسم و روان مفید است تقریباً به همان اندازه برای سلامت مضر است. وی نتایج تحقیقاتش را در اختیار روزنامه ایندیپندنت قرار داده است. در مطالعات سالهای قبلی تیم تحقیقاتی دانشگاه آکسفورد ارتباط تماشای تلویزیون و مجلات با اختلالات تغذیهای ثابت شده بود و حالا این تیمهای تحقیقاتی درباره کتاب نیز همین نظر را دارند.
دکتر تروسینکو برای تکمیل تحقیقات خود پرسشنامههای آنلاینی برای 885 دانشجوی انگلیسی ارسال کرد که 773 نفر تجربیات خود را از مطالعه و تغذیه در اختیار تیم تحقیقاتی دانشگاه آکسفورد قرار دادند. بر اساس یافتههای تروسینکو مطالعه داستان و متون غیرداستانی در کنار فایده هایش مضراتی نیز دارد. نتایج این مطالعات طبق زیر اعلام شده است:
مطالعه در سلامت جسمی افراد مفید است؟
بر اساس یافتههای دانشگاه آکسفورد مطالعه کتاب آگاهی افراد را درباره اختلالات تغذیهای و اینکه چه نوع غذاهایی برای انسان مفید است یا ضرر دارد، بالا برده و موجب بهبود سلامتی می شود. طبق جدولی که دکتر تروسینکو تهیه کرده بیشتر کسانی که عادت به مطالعه روزانه دارند از غذاهای مضر نیز اطلاع دارند و سعی میکنند در سبک تغذیه خود تجدیدنظر کنند. در این جدول تقریباً 50درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی اعلام کردند که غذاهای مضر را میشناسند و سعی میکنند سبک غذایی خود را بهتر کنند. در این میان 14درصد از شرکتکنندگان نیز گفتند آنها با خواندن داستان و ماجرای گفته شده در رمانها از روش های تغذیه مضر دوری میکنند.
مطالعه در سلامت جسمی افراد مضر است؟
طبق تحقیقات صورت گرفته معلوم شده است که مطالعه داستان به طور کلی روی سلامت روحی و روانی افراد موثر است ولی شواهد حاکی از این است که عادات منظم افراد در مطالعه کتاب روی سلامت جسمیاش تاثیر منفی دارد.
به عبارتی افرادی که در اصطلاح کرم کتاب هستند و خواندن کتاب اولویت زندگی آنهاست، رفتارهایی از خود نشان میدهد که زیاد با رفتارهای سلامت جسم همخوانی ندارد. طبق نموداری که تیم تحقیقاتی دکتر تروسینکو تهیه کرده است، معلوم میشود این افراد هرچند با خواندن داستان به خصوص داستانهای علمی تخیلی احساس خوبی پیدا میکنند ولی همیشه دچار اختلالات تغذیهای هستند.
یکی از اولین مضرات مطالعه عدم تحرک و افسردگی است که 19 درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی آنلاین تیم تحقیقاتی عدم تحرک را گزارش کردند و 12درصد نیز احساس غم و افسردگی را بعد از خواندن داستان اعلام کردند.
وی اعتقاد دارد میزان اختلالات تغذیهای در رابطه با مطالعه کتاب بستگی به نوع کتاب و حتی داستان مورد نظر دارد. وی میگوید: «بسته به ذائقه افراد هر داستانی از هری پاتر گرفته تا غرور و تعصب جین آستن در میزان اختلالات تاثیر متفاوتی دارد. افراد روی داستان تمرکز زیادی کرده و از تفکر منطقی به دنیای واقعی بازمیمانند و شاید یکی از دلایل اختلالات تغذیهای همین تمرکز بیش از حد روی داستانها و کتاب باشد.»
طبق نظریه استاد دانشگاه آکسفورد داستانهای علمی تخیلی یا داستانهای طولانی بیشتر روی افراد تاثیر دارد و موجب اختلالات میشود.
نظر شما