وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جشن ملی صنعت چاپ:
روز چاپ فرصتی برای رصد کردن فرصتها و تهدیدهای این صنعت است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جشن ملی صنعت چاپ با اشاره به اهمیت این صنعت گفت: روز ملی صنعت چاپ فرصتی است هم برای اینکه اهالی چاپ گرد هم بیایند و عملا فرصتها، تهدیدها و آسیبهای موجود را رصد کنند.
وی افزود: چاپ به عنوان صنعتی که در فضای صنایع و فراصنایع و حوزه محصولات و خدمات نقشهای قابل توجهی داشته و دارد، امروز تنها به عنوان یک صنعت مطرح نیست بلکه به عنوان یک فراصنعت مطرح است.
صالحی با بیان اینکه صنعت چاپ تنها به عنوان یک حوزه اقتصادی مطرح نیست بلکه در فضای جهانی و بینالمللی به عنوان یک حوزه مولد اقتصاد ارزش افزوده بالا مطرح است، عنوان کرد: صنعت چاپ در کشور ما نیز به عنوان حوزهای که دارای فضای اشتغال قابل توجه است اهمیت دارد؛ آنچنانکه بین پنج تا هشت هزار چاپخانه با بیش از ۱۰۰ هزار شاغل مستقیم و غیرمستقیمی در این حوزه در حال فعالیت هستند.
وی ادامه داد: صنعت چاپ حوزهای است که تراز واردات و صادرات در آن تراز مناسبی نیست و در سالهای اخیر با وجود همه تلاشهایی که در حوزه صنعت چاپ در داخل اتفاق افتاده است بیش از ۸۰ هزار تن محصولات وارداتی در حوزه صنعت چاپ داریم و در حوزه واردات ۱۰ هزار تن و در این میان فاصله قابل توجهی در این تراز وارداتی و صادراتی وجود دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگر صحبتهای خود با اشاره به اهمیت صنعت چاپ، گفت: صنعت چاپ به عنوان یک صنعت، یک عامل تاثیرگذار در حوزه اقتصاد و هم به دلیل مناسباتی که با عرصه فرهنگ داشته و دارد باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و روز ملی صنعت چاپ فرصتی است هم برای اینکه اهالی چاپ گرد هم بیایند و عملا فرصتها، تهدیدها و آسیبهای موجود را رصد کنند.
وی با بیان اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالهای اخیر نسبت به حوزه چاپ نگاه ویژهای داشته است، افزود: ما معتقدیم باید چاپ را به عنوان یک صنعت فعال، خلاق، مولد و موثر دید، اگرچه چاپ در کل جهان و ایران با حوزه نشر و مکتوب آغاز شد اما امروز فضای چاپ بسیار متنوع و متکثری را در بر میگیرد و در حیطههای متنوعی از محصولات و خدمات و حوزه مکتوب به معنای نشر کتاب و مطبوعات بخش محدودی از فعالیتهای چاپ را به خود اختصاص میدهد.
صالحی تاکید کرد: طبق مطالعاتی که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شد به این نتیجه رسیدیم که مساله صنعت چاپ را به عنوان یک صنعت جدیتر ببینیم. این احساس وجود داشت که گاهی نگاه فراگیر فرهنگی به صنعت چاپ موجب شده است که این صنعت با فاصله از صنایع دیگر حرکت کند به همین دلیل نتایج مطالعات منتهی به این شد که باید صنعت چاپ را به عنوان یک رده و شاخه در کل صنایع ایران تلقی کنیم تا از خدمات آن مجموعه برخودار شود.
به گفته وی، با این نگاه بحث تفویض بخش صنعتی چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح و تفاهمنامهای در این زمینه امضا و آییننامههای مرتبط با آن در کمیسیون فرهنگی دولت مطرح شد و اکنون در هیات دولت در دست بررسی است. دراین میان معقتدیم که وزارت صنعت باید پای کار این صنعت بیاید، صنعتی که در جهان و منطقه ظرفیتهای قابل توجهی دارد که نباید از این ظرفیت غفلت شود.
صالحی با اشاره به گرایش دومی که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دنبال میشود، گفت: واگذاری حوزههای تصدیگری به تشکلها و اتحادیههای صنفی برای ما اهمیت دارد و با همین دیدگاه جشنواره امسال در اختیار اهالی این صنف قرار گرفت و این نگاه موجب میشود مسئولیتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه چاپ کمتر میشود.
وی یادآور شد: در حوزه صنعت چاپ دو اتفاق میتواند رخ دهد نکته اول بحث بهبود محیط کسب و کار صنایع به طور کلی و صنعت چاپ به طور خاص است که در این زمینه طی جلسهای که خدمت مقام معظم رهبری بودیم ایشان تاکید کردند که موانع کسب و کار حوزه اقتصادی را باید با سرعت بیشتری رفع شود و در جلسه امروز هیات دولت نیز رییس جمهوری بر اجرای مباحث آن جلسه تاکید کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به بسته حمایتی وزارت صنعت، معدن و تجارت توضیح داد: این وزارتخانه بستهای برای بهبود محیط کسب و کار با نگاه رفع موانع را به زودی به هیات دولت میآورد و این بسته میتواند در زمینه بهبود صنایع و مشاغل میآید به کمک صنعت چاپ بیاید.
وی همچنین درباره لزوم تسریع کار کارشناسی بحث تفویض اختیارات به وزارت صنعت نیز گفت: موضوع دیگر مسیر تغییر و تکمیل شرح وظایف بین وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت است که در مسیر اجرایی شدن است و دستورالعمل و آییننامههای آن در حال آمادهسازی است تا با شرایط شفافی این نقل و انتقالات را پشت سر بگذاریم و با سرعت این دوره گذار را طی کنیم. البته فراموش نکنیم این جابجایی که با نگاه حمایتی از صنعت چاپ انجام شد و نباید به گونهای باشد که با کمبودهای کارشناسی اخلالی در کار داشته باشند.
صالحی تاکید کرد: از فعالان، تشکلها و اتحادیههای صنفی صنعت چاپ نیز انتظار دارم با توجه به ظرفیتهای موجود در چاپ کشور برای اینکه صنعت چاپ ایران بالنده و موفق باشد، متحدتر باشند این موضوع به کمک صنعت چاپ میآید و اکنون فضای خوبی در این تشکلها وجود دارد و در کنار هم بودن و اتحاد و اقتدر تشکلهای این حوزه به کمک صنعت چاپ خواهد بود و هرچه این اقتدار و اتحاد بیشتر باشد، این صنعت قویتر و مقتدرتر خواهد بود.
وی از توجه به افزایش بهرهوری به عنوان عامل مهم دیگری در صنعت چاپ نام برد و یادآور شد: صنعت چاپ در فضای داخلی به افزایش بهرهوری و نگاه مدیریت بهرهوری نیازمند است و ضروری است که فعالان این حوزه این نگاه را بیش از گذشته داشته باشند که حوزه بهرهوری امروز نیازمند دانش و مهارت است و نسلهای دوم و سوم این حوزه نگاه تازه خود را با تجربه پیشکسوتها آمیختهاند و ما چشمانداز خوبی را در این توالی نسلها میبینیم.
نظر شما