وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم بزرگداشت محمود زند مقدم گفت: کار مردمنگار بابصیرت دیدن خطهای سفید لابهلای متن است و مجموعه «حکایت بلوچ» مردمنگاریای است که در اتحاد، اتفاق و اجتماع با مردم رخ میدهد.
وی با اشاره به محتوا و فرم مجموعه «حکایت بلوچ» افزود: این مجموعه باب خاصی را در مردمنگاری ما باز کرد و اگر بتوانیم این نگاه را که پیش از این تنها در سفرنامههایی چون ناصرخسرو قابل مشاهده است ادامه دهیم به دستاوردهای بیشتری دست خواهیم یافت چراکه این نوع مردمنگاری به جای پرکردن پرسشنامه و چیزهایی از این دست تکنگاریهایی حاصل از زندگی است.
صالحی در ادامه انواع مختلفی از مردمنگاری در ایران را برشمارد و اضافه کرد: در دهههای اخیر مردمنگاریای در ایران وجود داشته که بیشتر حاصل مصاحبه و پژوهش است اما مردمنگاریای که در کتاب «حکایت بلوچ» اتفاق میافتد حاصل اتحاد، اتفاق و اجتماع با مردم است. بهعبارت دیگر مردمنگاری زند مقدم متفاوت است چراکه در این مردمنگاری باید با مردم زیست طولانیای داشته باشیم تا بتوانیم افق زبانی و فرهنگی آنها را روایت کنیم.
وی تاکید کرد: این کار رویکرد تازهای را در سفرنامهنویسی آغاز کرد و از سوی دیگر مردمنگاری او ژانری است که در ارتباط وجودی با مردم اتفاق میافتد و شاید پیش از این ما این نوع مردمنگاری را در آثار آلاحمد و ساعدی میبینیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه زند مقدم با توجه به اینکه دکترای برنامهریزی دارد با همین نگاه وارد سیستان و بلوچستان میشود اظهار کرد: از همین منظر توسعه برای او یک مسأله است و البته درباره توسعه نیز ادبیات متعددی وجود دارد مبنی بر اینکه توسه چگونه رخ میدهد. در اینجا باید مدنظر داشت که توسعه در سرزمین ما به جای متروپل جهانی باید محلی و منطقهای باشد و توسعه انسانی در منطقه انسانی میتواند بهوجود بیاید. زند مقدم نیز با همین نگاه برنامهریزی توسعه وارد سیستان و بلوچستان میشود و بیان میکند که چگونه میتوانیم از منطقه به مرکز برویم و بعد به ولایات.
صالحی در ادامه با اشاره به اینکه زند مقدم در کتاب «حکایت بلوچ» حاشیهها و نادیدهها را در نظر گرفته است افزود: برای دیدن بخشهای نادیده جهان سفرنامهها به ما کمک میکنند و کار مردمنگار بابصیرت دیدن این خطهای سفید لابهلای متن است. نگاهی که ترکیبی از یک پهنه وسیع در یک گستره اقلیمی را ببیند و انسان حس کند به عمق چند صد ساله تاریخ میرود.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقتی شناخت هم پهنه اقلیمی را در بر بگیرد و هم تاریخ را بیان کند، نوعی شهود است و این شهود باید نقطهای اتفاق بیفتد.
صالحی در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه مجموعه «حکایت بلوچ» اثری منحصر به فرد است گفت: ما در این کتاب تصویرپردازیهای مهمی را مشاهده میکنیم که حاکی از اصالت است اما قدرت تصویرسازی زند مقدم در این کتاب آن را تخیلی نمیکند و در عینحال جذابیت یک رمان را دارد. زبان خلاق، قدرت واژگان و شعر و نفس توأمان بهگونهای که هم روانی نثر را داشته و هم بُرندگی شعر این اثر را به کاری کمنظیر تبدیل کرده است.
نظر شما