دوشنبه ۳ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۴
حفاظت از 12 میلیون برگ سند درباره مجلس در کتابخانه مجلس

​به گفته ایمانی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، بیش از 12 میلیون برگ سند راجع به مجلس دارد که آن‌ها را در اختیار تاریخ‌پژوهان قرار داده است.

بهروز ایمانی، مدیر پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در توضیح فعالیت‌های این کتابخانه گفت: کتابخانه مجلس شورای اسلامی، طبق اساسنامه‌ای که مجلس تعریف و تعیین کرده، یک نهاد تحقیقاتی و فرهنگی است؛ بنابراین یکی از اهداف و وظایف کتابخانه مجلس شورای اسلامی، اطلاع‌رسانی به جامعه علمی کشور است و از طریق چاپ کتاب در حوزه‌های مطالعات پارلمانی، ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی، به‌ویژه متون و نسخه‌های خطی، شناخته شده است.
 
او ادامه داد: مرکز پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی در سال 79 شکل گرفت تا براساس اهدافی که مجلس برای کتابخانه مجلس شورای اسلامی تعیین کرده است، فعالیت‌های تحقیقاتی انجام دهد.
 
ایمانی با اظهار اینکه کتابخانه مجلس شورای اسلامی در چند حوزه تحقیقاتی فعالیت می‌کند که شاخص‌ترین آنها احیا و انتشار متون و نسخ خطی است، بیان کرد: کتابخانه مجلس شورای اسلامی، نزدیک به 30 هزار نسخه خطی از آثار بزرگان فرهنگ اسلامی جمع‌آوری کرده است که حاکی از اصالت تمدنی ما هستند و چاپ و نشر آن‌ها فرهیختگی و دانشوری این تمدن را به جهان نشان می‌دهد.
 
او درباره فعالیت‌های مرکز پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کتابخانه مجلس، یک کتابخانه پارلمانی است؛ پس بخشی از فعالیت‌هایش در حوزه مطالعات پارلمانی است. این کتابخانه، وظیفه ذاتی دارد که درباره مجلس شورای اسلامی به‌خصوص در بخش اسناد، اطلاع‌رسانی کند؛ بنابراین نزدیک به 60 عنوان کتاب در حوزه مطالعات پارلمانی چاپ کرده و در اختیار نمایندگان مجلس قرار داده است.
 
پنج گروه علمی کتابخانه مجلس شورای اسلامی
ایمانی با اشاره به اینکه معاونت پژوهشی کتابخانه مجلس در سال‌های 95 و 96 شکل گرفته است، گفت: در این سال‌ها مدیریت پژوهشی کتابخانه، به معاونت پژوهشی تبدیل شد. برای این معاونت پژوهشی، پنج گروه علمی تعریف کردند که گروه تحقیق و تصحیح متون، مرتبط با گنجینه مخطوطات مجلس شورای اسلامی است و وظیفه‌اش تشخیص و تعیین متون ارزشمند در حوزه‌های مختلف علوم برای چاپ و نشر است.
 
او در معرفی دومین گروه علمی که مطالعات اسنادی این کتابخانه است، توضیح داد: وظیفه این گروه، با توجه به اینکه کتابخانه مجلس شورای اسلامی، دارای بیش از 12 میلیون برگ سند راجع به مجلس است، بازخوانی این اسناد و قرار دادن آن‌ها در اختیار تاریخ‌پژوهان معاصر است، به‌خصوص آن بخش از تاریخ معاصر که ارتباط با پارلمان دارد.
 
مدیر پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سومین گروه، گروه مطالعات پارلمانی است که وظیفه و هدفش، چاپ، نشر و اجرای پروژه‌های تحقیقاتی مربوط به مطالعات پارلمانی است؛ مانند انتخابات، کارکرد مجلس و دیگر مسائل که به حوزه پارلمان مربوط می‌شود.
 
او ادامه داد: یکی دیگر از گروه‌های علمی کتابخانه، گروه ایران‌شناسی است. با توجه به این‌که کتابخانه شماره دو مجلس شورای اسلامی که قبلا به‌عنوان کتابخانه سنا معروف بود، دارای منابع ارزشمندی در حوزه ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی است، لذا یکی از وظایفی که در اساسنامه کتابخانه تعیین شده، چاپ شماری از این آثار در حدود امکانات است. این گروه وظیفه دارد بخشی از این آثار و منابع را که دیگران درباره ایران نوشته‌اند، ترجمه کند.
 
ایمانی در معرفی پنجمین گروه علمی کتابخانه مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: گروه دیگر، گروه اسلام‌شناسی است که مانند ایران‌شناسی وظیفه دارد آثار شاخص در حوزه اسلام‌شناسی، به‌ویژه آثاری را که در تاریخ حقوق اسلامی، تاریخ پارلمان ایران، سیر و تطور حقوق و فقه اسلامی در قرون متمادی نوشته شده است، شناسایی و ترجمه کند و در اختیار محققان قرار دهد.
 
چاپ بیش از 470 عنوان کتاب
مدیر پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در طول فعالیت مرکز پژوهش کتابخانه مجلس، بیش از 470 عنوان کتاب چاپ شده، گفت: بیشتر کتاب‌ها در حوزه متن‌پژوهی و نسخه‌شناسی و فعالیت‌های مربوط به حوزه تراثی یعنی بازخوانی و احیای میراث گذشته اسلامی و ایرانی است. در کنار آن، در حوزه‌های دیگری هم کار کردیم که بخش مهمی از آن‌ها اسناد و فهرست‌نگاری نسخه‌های خطی است و تا امروز هم این فعالیت‌ها تداوم دارد.
 
ایمانی با بیان اینکه فعالیت‌ها در بخش پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی، به وسعت، کوشش و جوشش سال‌های گذشته نیست، ادامه داد: به خاطر یک سری مسائل که شاخص‌ترین آن‌ها امکانات مالی برای پژوهش است، از سرعت فعالیت‌ها کاسته شده، اما موتور معاونت پژوهش از حرکت باز نایستاده و هنوز هم به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهد.
 
حفاظت از تاریخ سیاسی کشور
مدیر پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی، درباره اسناد مربوط به مجلس که در این کتابخانه نگهداری می‌شود، توضیح داد: اسناد وابسته به مجلس، مثل اسناد انتخابات، اسناد عرایض و... در بخش اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می‌شود و ضمن صیانت، از این اسناد، فهرست‌نگاری از آنها صورت می‌گیرد و تعدادی اسناد شاخص از میان آن‌ها انتخاب و به‌صورت کتاب منتشر می‌شود.
 
ایمانی ادامه داد: بیشترین اسناد، مربوط به عرایض است، یعنی نامه‌هایی که مردم به رئیس، نمایندگان و کارگزاران مجلس نوشته‌اند. این‌ها برای ما اهمیت دارند و خواسته‌ها و شکایات مردم را منعکس می‌کنند.
 
او با اشاره به اسنادی که در قالب کتاب منتشر می‌شود، توضیح داد: شماری از اسناد، مانند اسناد انتخابات و استیضاح‌های مجلس، وقتی منتشر می‌شوند، به‌نوعی فرآیند تاریخی فعالیت‌های مجلس را بیان می‌کنند و چالش‌های این نهاد قانون‌گذاری را در طول تاریخ درباره مسائل مختلف کشور تشریح می‌کنند.
 
یکسری از اسناد محرمانه است
مدیر پژوهش کتابخانه مجلس شورای اسلامی با اشاره به جنبه امنیتی برخی از اسناد موجود در مجلس شورای اسلامی، بیان کرد: یکسری از اسناد محرمانه است و شرایط سیاسی و اجتماعی  کشور ایجاب نمی‌کند که همه اسناد در اختیار همگان قرار بگیرد.
 
او ادامه داد: همکاران بخش اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی تا حدی که می‌توانند اسناد را بازخوانی و فهرست‌نگاری می‌کنند، اما حجم این اسناد چندان است که سال‌ها طول می‌کشد که فهرست‌نگاری شود و اطلاعات آن‌ها در اختیار محققان و تاریخ‌پژوهان قرار گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها