یکشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۱
پیشرفته‌ترین نظریه‌های فیزیکی به ساده‌ترین زبان

فرانک کلوز نویسنده کتاب «معمای بی‌نهایت» تلاش کرده است پیشرفته‌ترین نظریه‌های فیزیکی را به ساده‌ترین زبان ممکن بیان کند و وی در این راه از ادبیات عامه‌فهم بهره گرفته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) دو هزار سال می‌شود که دانشمندان پیش از آنکه به درک درستی از اتم برسند، می‌دانستند که عنصر اصلی ماده از ذرات بسیار ریزی که حول یک هسته می‌چرخند، تشکیل شده است. کتاب «معمای بی‌نهایت» نوشته فرانک کلوز نویسنده آلمانی‌تبار، داستان چگونگی پیدایش نظریه میدان را روایت می‌کند.
 
محتوای این اثر معطوف به یک شگفتی واقعی ریاضی است که فیزیک‌دانان ذرات بنیادین  را در نیمه اول قرن گذشته سردرگم کرده بود. تورج حوری مترجم این اثر و پژوهشگر فیزیک در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا با اشاره به وجود بنیان محکم ریاضیات در این اثر گفت: «این مسائل پشتوانه ریاضی محکمی دارد که بیان آن مهارت خاصی می‌طلبد و نویسنده به خوبی توانسته این رسالت را به سرانجام برساند. در واقع خودش هم یک نظریه‌پرداز فیزیک هسته‌ای است.»
 
شاید هر فردی با نظر به عنوان کتاب تصور کند که با دنیایی از مرز و راز جهان فیزیک از نگاه دانشمندانش مواجه خواهد شد، اما این تصور کاملا برعکس خواسته نویسنده است. حوری، فرانک کلوز را به دلیل ادبیات انتخابی خود در کتابش تحسین می‌کند و می‌گوید: «کتاب در ارتباط با آخرین نظریه‌های فیزیک نظری در نیمه دوم قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم است و بیشتر به نظریه میدان کوانتومی اشاره می‌کند. به عبارت دیگر نویسنده تلاش کرده است پیشرفته‌ترین نظریه‌های فیزیکی را به ساده‌ترین زبان ممکن بیان کند و وی در این راه از ادبیات عامه‌فهم بهره گرفته است تا مسائل فنی و پیشرفته فیزیک را به اطلاع مخاطبان علاقه‌مندش برساند.»
 

 
فرانسیس ادوین کلوز (فرانک کلوز) متولد 24 جولای 1945 فیزیک‌دان ذرات بنیادی و استاد بازنشسته فیزیک دانشگاه آکسفورد است. شهرت او علاوه‌بر تحقیقات علمی به علت سخنرانی‌ها و تلاش‌هایش برای عامه‌فهم کردن علوم است.
 
و اینک آقای توفت را معرفی می‌کنم
در بخشی از کتاب نویسنده تلاش کرده است برخی از اثرگذارترین دانشمندان را که در پیشبرد نظریه میدان کوانتومی تاثیرگذار بودند را به وضوح معرفی کند؛ توفت یکی از دانشمندانی است که به شدت نویسنده مجذوب فعالیت‌های علمی وی بوده است در این کتاب می‌خوانیم: «چه چیزی خرارت توفت را از ما و از نسلی از دانشمندان شناخته شده قبلی متمایز می‌کند؟ سال‌ها بعد از او پرسیدم اگر از آغاز هنگامی که عزم اثبات بازبهنجارش‌پذیری نیروی ضعیف را کردی از عظم کاری که می‌خواستی انجام دهی آگاه بودی، باز هم ان را شروع می‌کردی؟ جواب او افشاگرانه بود: در آن زمان احساس می‌کردم که هر کاری که می‌توانم انجام دهم. چنان جذب مسئله شده بودم که اهمیت به دشواری آن نمی‌دادم مسئله این بود که می‌خواستم آن را حل کنم.» حوری هم به عنوان مترجم این اثر به مخاطبان بخشی را برای مطالعه ویژه پیشنهاد می‌دهد که در ارتباط با توفت است، وی می‌گوید: «به اعتقاد من جالب‌ترین بخش کتاب که اتفاقا کتاب با آن هم شروع می‌شود سخن نویسنده درباره خرارت توفت است؛ در کل نویسنده تلاش کرده است به جنبه‌ای از فعالیت دانشمندان بپردازد که کمتر کسی به آن توجه داشته است.»
 
معرفی دانشمندان و نوع دیدگاهشان در علم و نظریه‌های فیزیک همواره یکی از موضوعات مورد توجه برای علاقه‌مندان بوده است. هر فصل این کتاب به معرفی دیدگاه دانشمندانی اشاره دارد که در تقابل یا در توافق یکدیگر بوده‌اند. فاینمن، شوینگر، توموناگا، عبدالاسلام، یانگ، میلز و واینبرگ فیزیک‌دانانی هستند که کلوز به طور مفصل درباره آنان سخن گفته است.
 
حوری در طول چند ماه به ترجمه این اثر پرداخت وی شرایط ترجمه یک اثر علمی را در ایران را سینوسی دانست و گفت: «ترجمه این کتاب نزدیک به چهار یا پنج ماه طول کشید؛ متاسفانه وضعیت ترجمه آثار علمی در کشور ما به روز نیست و از کمیت بالایی هم برخوردار نیست. در اصل وظیفه کتاب‌های علمی کمی سنگین‌تر از دیگر کتاب‌هاست و این کتاب‌ها باید عده زیادی را به تفکر وابدارد در حالی که برخی کتاب‌های ترجمه شده با موضوعاتی جذاب بیشتر کسل‌کننده هستند تا اینکه نظر مخاطبان را به خود جلب کرده باشد. متاسفانه در حال حاضر کتاب‌های تالیفی هم در زمینه‌های گوناگون دانش عمومی کم است. رسالت اصلی کتاب این است که علم را در جریان جامعه قرار دهد.»

«معمای بی‌نهایت» در 352 صفحه، با شمارگان یک هزار و صد نسخه، به قیمت 37هزار تومان بهار امسال در قفسه‌های کتاب‌فروشی‌ها نشست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها