کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران نشستی را برای یادبود استاد محمدتقی دانشپژوه برگزار میکند.
این نشست ساعت 15 و 30 تا 19 برگزار میشود و در حاشیه مراسم نمایشگاهی از آثار دانشپژوه نیز به نمایش گذاشته میشود.
محمدتقی دانشپژوه کتابدار، کتابشناس، فهرستنگار، نسخهشناس، محقق، مصحح، و صاحبنام در نشر متون ناشناخته زبان فارسی، استاد دانشگاه، و عضو پیوسته فرهنگستان زبان فارسی در سال ۱۲۹۰ خورشیدی در خانوادهای روحانی و هنرمند در آمل بهدنیا آمد. جدش میرزا گلعلی خطی خوش داشت و با نوشتن قرآن کریم زندگی پارسایانهای را در دهکده درکا میگذراند. پدرش حاج میرزا احمد درکایی دیلارستاقی لاریجانی از مجتهدان و فقیهان بنام آمل و لاریجان بود.
دانشپژوه دریچهای از کتابهای خطی و گنجینههای ایرانی به روی دنیا گشود و نشان داد که ذخایر عظیمی در ایران وجود دارد، و این بزرگترین خدمتی بود که او به ایران و دنیای اسلام و عالم کتابداری کرد. حاصل زندگی علمی دانشپژوه بیش از ۵۰ کتاب و صدها مقاله است. اولین اثر او ترجمه «النکت الاعتقادیه» شیخ مفید است که در سال ۱۳۲۴ بهچاپ رسید و پس از آن کتابها و مقالات او، که بیشتر در فلسفه، منطق، و ادبیات و علوم قدیم است منتشر شد.
وی بنیانگذار نشریات فرهنگ ایران زمین و نیز نسخههای خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران با همکاری ایرج افشار بوده است. دانشپژوه در سالهای کهولت و ناتوانی نیز همچنان به تحقیق و مطالعه مشغول بود. مجملالحکمه و بستان العقول فی ترجمان المنقول، آخرین کتابهای تصحیحی او هستند که بعد از درگذشتش بهچاپ رسیدهاند. وی کتابخانه غنی خود را، که یادگار سالها پژوهش و تحقیق بود، وقف کتابخانه عمومی مجتبی مینوی کرد.
نظر شما