یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۹
تاسیس موسسات مدیریت جمعی برای پیگیری حقوق مالکیت معنوی

موسسات مدیریت جمعی از سوی پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری (اعضای خود) مسئولیت پیگیری و رصد میزان استفاده از آثار صدور مجوز بهره‌برداری از آثار و دریافت حق و تکلیف طرح شکایت و دریافت خسارت را به عهده دارند.

خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)؛ حامد سهرابی، مدیرکل دفتر حقوقی و مالکیت فکری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یادداشت خود درباره لایحه حمایت از مالکیت فکری به نقاط قوت این لایه پرداخته و پیش‌بینی تاسیس موسسات مدیریت جمعی را از‌جمله نو‌آوری‌های این لایحه می‌داند. متن این یادداشت را در ادامه می‌خوانید:

تاسیس موسسات مدیریت جمعی برای پیگیری حقوق مالکیت معنوی
لایحه حمایت از مالکیت فکری در راستای عمل به الزامات قانونی ازجمله بند الف ماده ۴۵ قانون برنامه چهارم توسعه مبنی بر طراحی و استقرار کامل نظام جامع حقوق مالکیت معنوی ملی و بین‌المللی و پیش‌بینی ساختارهای اجرایی لازم بند واو ماده ۱۰۴ قانون برنامه پنجم توسعه مبنی بر ایجاد همسویی قوانین و مقررات بخش تجاری کشور با قوانین و مقررات اتحادیه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ازجمله سازمان تجارت جهانی و بند ۲ راهکارهای اجرایی ارتقاء علم و فناوری کشور مصوب ۱۳۸۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور و تبصره‌های آن با هدف تقویت حمایت از پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری در سال 1390 به دولت ارائه شده و پس از سه سال بررسی در کمیسیون‌های فرعی و اصلی دولت در سال 1393 برای طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.

در تدوین این لایحه که هم اکنون در مجلس شورای اسلامی در انتظار بررسی و تصویب است، تلاش شده قوانین حوزه حقوق مالکیت ادبی و هنری منسجم شود. در حال حاضر در حوزه ادبی و هنری قوانین متعدد و مقررات پراکنده در قوانین دیده می‌شود و بخشی به تعاریف واژگان و اصطلاحات فنی به کار رفته در این لایحه اختصاص یافته که بدون تردید در مرحله اجرا به خصوص به قاضی و بازپرس کمک خواهد کرد.

ذکر مصادیق جدیدی از حقوق مادی در راستای حمایت بیشتر به‌ویژه برای هنرمندان مجری و همچنین ارائه تعریف از هر یک از مصادیق حقوق معنوی اختصاص مقررات این فصل به استثنائات حوزه ادبی و هنری ازجمله برای اشخاص ناتوان مانند نابینایان به منظور ایجاد توازن بین حق دسترسی به دانش و حق مالکیت ادبی هنری و همچنین پیش‌بینی ضمانت اجرای مدنی و کیفری موثر و مناسب و اقدامات موقت و تامینی و گمرکی از نکات مثبت این لایحه است.

پیش‌بینی تاسیس موسسات مدیریت جمعی از نوآوری‌های این لایحه است که به پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری در مدیریت و پیگیری حقوق قانونی‌شان بسیار کمک خواهد کرد. موسسات مدیریت جمعی که در برخی از کشورها سابقه یکصد ساله دارند از سوی پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری (اعضای خود) مسئولیت پیگیری و رصد میزان استفاده از آثار صدور مجوز بهره‌برداری از آثار و دریافت حق و تکلیف طرح شکایت و دریافت خسارت را به عهده دارند.

 با توجه به مزایای لایحه حمایت از مالکیت فکری که به آن‌ها اشاره شد امید است که با نگاه مثبت نمایندگان مجلس شورای اسلامی این لایحه که یکی از مطالبات جدی هنرمندان و نویسندگان و دیگر پدیدآورندگان است هر چه سریعتر جامه  قانونی به تن پوش شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها