شنبه ۹ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۶
دانش روز صنعت نشر جهان در اختیار ناشران قرار بگیرد

مدیر انتشارات تاش معتقد است ناشران برای استانداردسازی تولیدات خود باید آموزش‌های لازم را ببینند و در این میان اتحادیه ناشران و کتابفروشان می‌تواند نقش فراوانی داشته باشد.

انوشه صادقی‌آزاد، مدیر انتشارات تاش در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به لزوم انتشار کتاب استاندارد گفت: رقابت سالم بین ناشران در تولید کتاب موجب تولید آثار با کیفیت و مناسب می‌شود، در این میان سلیقه خواننده‌ها ارتقا یافته و آن‌ها می‌توانند تفاوت بین کتاب باکیفیت و بی‌کیفیت را تشخیص دهند.
 
وی ادامه داد: در این پروسه کسانی که عملا بدسلیقگی می‌کنند یا کتاب استاندارد تولید نمی‌کنند، به‌مرور از گردونه رقابت خارج می‌شوند یا اینکه تلاش می‌کنند خود را به این قافله برسانند.
 
صادقی همچنین درباره دلیل نبود نوآوری و خلاقیت در کتاب‌ها توضیح داد: کتاب یک شکل و ظاهر کاملا مشخصی دارد که هزاران سال است همان شکل را دارد و می‌توان گفت از معدود کالاهایی است که اگر به هزاران سال قبل و کتاب‌های خطی برگردیم همین شکل را داشته و اکنون هم با انواع و اقسام دستگاه‌های مدرن و جدید هم همان شکل را دارد و تحول چندانی در آن صورت نگرفته است.
 
وی با بیان اینکه  نباید تحولات دنیای مجازی و کتاب‌‌های الکترونیکی را از نظر دور داشت، عنوان کرد: ولی در کشورهای مدرن نیز کماکان تولید کتاب عمومی به شکل کاغذی (یا همان شکل اولیه‌اش)‌ حرف اول را می‌زند.
 
صادقی تاکید کرد: اینکه چرا آثار تکراری و شبیه هم هستند را باید به لحاظ هنری از گرافیست‌ها و ناشران که سفارش‌دهنده این محصول فرهنگی هستند پرسید، مسئولیت شکل و ظاهر تولید یک کتاب در نهایت به عهده‌ ناشر، گرافیست و ناظر چاپ یک مؤسسه فرهنگی است.
 
مدیر انتشارات تاش کمبود بودجه را یکی از دلایل این موضوع دانست و گفت: ممکن است با گرافیست‌های زیادی صحبت کنیم و بگویند سفارش طراحی کتاب آمد و ایده‌های متنوعی به ناشر دادیم اما او گفت این ایده‌ها با بودجه ما سازگار نیست. یا برخی ناشران برای صرفه‌جویی در هزینه‌های چاپ و صحافی با چاپخانه‌هایی قرارداد ببندند که به خاطر نداشتن امکانات مناسب کلا کار با کیفیت در آنجا تولید نمی‌شود.
 
وی با اشاره به گرانی مواد اولیه و هزینه‌های مختلف تولید کتاب در سال‌های اخیر، توضیح داد: ممکن است این هزینه برای یک ناشر چندان مقرون به صرفه نباشد که هزینه‌ اضافی روی کتاب انجام دهد زیرا مخاطب نیز باید در پرداخت این هزینه‌ها شریک شود و با وضعیت کنونی اقتصاد تحمیل چنین‌ هزینه‌هایی به مخاطب چندان کار درستی نیست.
 
صادقی با بیان اینکه نوآوری و خلاقیت در تولید کتاب در تعامل میان ناشر و گرافیست اتفاق می‌افتد، گفت: کمتر می‌توان ناشر و گرافیستی را پیدا کرد که کارشان با هم گره بخورد، یعنی ناشر فقط دنبال منفعت کتاب نباشد و دست گرافیست را باز بگذارد تا کتاب با شکل و ظاهر فنی خوبی منتشر شود یا گرافیست با در نظر گرفتن هزینه‌‌های تولید، پیشنهادی بدهد که علاوه‌ بر‌ اینکه کتاب شکل و ظاهر متفاوتی پیدا کند به لحاظ هزینه چندان به ناشر فشار مالی نیاورد.
 
وی با بیان اینکه کتاب‌‌هایی که متفاوت‌تر دیده‌ شده‌اند، توانسته‌اند جوایز خوبی را در طول سال دریافت کنند، گفت: وقتی این کتاب‌ها را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم ناشر برای تولید این دست کتاب‌ها موضوع کیفیت را مقدم بر منفعت مالی قرار داده و البته برخی از این کتاب‌ها علاوه بر اعتبار، منفعت مالی هم برای ناشران داشته‌اند.
 
ناشران مسئول استانداردسازی هستند
صادقی همچنین مسئول استانداردسازی کتاب را ناشران به عنوان یک بنگاه خصوصی دانست و گفت: ناشران معمولا با انجام این کار به نشر خود اعتبار می‌دهند، ناشری که از کاغذی متفاوت (البته بسته به اینکه تاجران چه جنسی به کشور وارد می‌کنند)، فونت انحصاری و متفاوت برای حروف‌نگاری و گرافیستی حرفه‌ای برای تولید کتاب خود استفاده می‌کند، قطعا کتابش در میان کتاب انبوه ناشران دیگر در کتاب‌فروشی‌ها بهتر دیده می‌شود و مخاطب سریع متوجه این تفاوت می‌شود.
 
وی با بیان اینکه ناشران برای استاندارسازی تولیدات خود باید آموزش‌های لازم را ببینند گفت: اتحادیه ناشران و کتابفروشان می‌تواند با تحقیق در روند رشد صنعت نشر در دنیا این دانش روز را در قالب بولتن یا برگزاری کارگاه‌های آموزشی در اختیار ناشران قراردهد تا آن‌ها بتوانند علاوه بر اینکه در جریان اخبار روز دنیای نشر قرار می‌گیرند خود را به لحاظ فنی به علم روز تجهیز کنند.
 
صادقی تاکید کرد: متاسفانه نبود این موضوع یکی از نقص‌های اتحادیه ناشران است و مسئولان آن نباید وظیفه خود را مختص به دادن حواله کاغذ یا تقسیم‌بندی غرفه‌های نمایشگاه کنند.
 
وی با بیان اینکه صنعت نشر مجموعه‌‌ای است از ناشران، گرافیست‌ها، چاپخانه‌داران، صحافان، ‌تاجران و توزیع‌کنندگانی که همگی باید دست‌به‌دست هم بدهند تا این صنعت بیش از این ضعیف نشود، یادآور شد: تنها و تنها ناشر مسئول استانداردسازی نیست،‌ بلکه اگر دیگر افرادی که از آن‌ها نام بردم به کمک ناشر نشتابند، هیچ تغییری در بهبود وضعیت کنونی نشر اتفاق نمی‌افتد.
 
مدیر انتشارات تاش بر لزوم ارتباط اعضای این مجموعه تاکید کرد و گفت: اعضای این مجموعه باید به صورت مرتب با یکدیگر ارتباط داشته باشند و با اطلاعاتی که بین آن‌ها رد‌وبدل می‌شود، علاوه بر اینکه اطلاعات خود را به‌روز می‌کنند، می‌توانند خلاء‌ها و کمبودهای موجود در این حوزه را جبران کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها