کتاب «بیماریشناسی گیاهی نوین» تألیف مهدی نصر اصفهانی در هفت فصل بیماریهای گیاهی، علائم و عوامل ایجاد و پیشرفت بیماریها، ژنتیک مولکولی بیماریزایی و روشهای تشخیص بیماریهای گیاهی را بررسی میکند.
مدیریت بیماریهای گیاهی
مولف در صفحات نخستین کتابش درباره مفهوم مدیریت بیماریهای گیاهی نوشته است: «روشهای مدیریت بیماریها، ممکن است به سمت میزبان یا بیمارگر و گاهی اوقات به سمت هر دوی آنها معطوف باشد. روشهای مدیریت میزبان ممکن است متوجه کاهش نرخ رشد بیمارگر شده، درحالیکه روشهای مدیریت بیمارگر متمایل به افزایش نرخ مرگ و میر بیمارگر است. ازجمله راهکارهایی که برای جلوگیری از افزایش جمعیت یک بیمارگر قابل استفاده است، عبارتند از: قرنطینه گیاهی، استفاده از بذور و اندامهای تکثیری عاری از آلودگی، اتخاذ روشهای مناسب کشاورزی و روشهای فیزیکی و شیمیایی، استفاده از ارقام مقاوم، استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک، ایجاد مقاومت در ارقام حساس با استفاده از عوامل زنده و غیرزنده. علاوه بر این، مواد شیمیایی نیز برای کاهش جمعیت بیمارگران مورد استفاده قرار میگیرند.»
بیماریهای باکتریایی
«باکتریهای بیمارگر در گیاهان بیماریهای مختلفی ایجاد میکنند که علایم آنها شبیه علایم قارچهای بیماریزا است. پوسیدگیهای ریشه، لکهبرگیها، سوختگیها، شانکرها، پژمردگیها، پوسیدگی نرم میوهها و سبزیها و گالها برخی از علایم عمومی بیمارگرهای باکتریایی هستند. در بسیاری آلودگیها ایجاد ناحیه آبکی به دنبال بیرنگ شدن بافت آلوده، اولین نشانه قابل مشاهده بیماری است. باکتریها پس از اینکه از طریق روزنهها یا منافذ طبیعی وارد بافت گیاه شدند به سرعت در فضای بین سلولی تکثیر میشوند و آنزیمهای پکتولیتیک و سلولیتیک تولید میکنند که در پی خراب کردن اندامهای گیاهان، باعث گسستگی تیغههای میانی و لهیدگی بافتها میشود. هرچند علایم لکه برگی و سوختگی ممکن است شبیه همان چیزی باشد که توسط قارچها ایجاد میشود، عدم وجود اسپورها و سایر ساختارهای قارچی و حضور مشخصکننده اوز باکتریایی در بافتهای آلوده، آنها را از آلودگی قارچی متفاوت میکند.»
نخستین چاپ کتاب «بیماریشناسی گیاهی نوین» در 282 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 45 هزار تومان از سوی انتشارات تحقیقات آموزش کشاورزی راهی بازار نشر شده است.
نظر شما