حسن استادآقا در گفتوگو با خبرنگار ایبنا با بیان اینکه پس از گذشت یک دهه ناچار به فروش دستگاه چهاررنگ به خاطر پرداخت دستمزد نیروی کار شده است، افزود: پیش از سال جدید 6 کارگر در چاپخانه داشتیم که با فروش دستگاه چاپ چهاررنگ ناچار شدیم فقط یک نیروی دفتری و 2 کارگر را نگه داریم.
این فعال حوزه صنعت چاپ استان فارس، کل صنعت چاپ و نشر کشور را مبتلا به چنین مشکلاتی عنوان کرد و افزود: کاغذ فوقالعاده گران شد و در پی شیوع کرونا کارخانههای تولید کاغذ متوقف شدند و عملا کار برای چاپخانهها غیرممکن شده است.
استادآقا با بیان اینکه اصلا برای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مهم نیست چه به روز ما میآید، وعدههای داده شده را در حد حرف دانست و گفت: آنقدر عزت نفس داریم که نخواهیم با وجود اینکه سازمانها اطلاعات ما را دارند، درخواست یاری کنیم.
وی با اشاره به اینکه وضع دیگر چاپخانههای شیراز هم بهتر از چاپخانه «پرواز» نیست، افزود: وضع چاپ و نشر مدتهاست که دچار بحران است زیرا وابسته به صنعت تبلیغات است و آنها هم به سوی ساخت اپلیکیشن روی آوردهاند.
این چاپخانهدار شیرازی اضافه کرد: معدودی از صنایع در استان فارس پیدا میشوند که نیاز به کار چاپ داشته باشند اما کارهایی مانند چاپ بروشور، پوستر، کاتالوگ و... به واسطه نبود کاغذ و گرانی محدود شده است.
وی اعطای مجوزهای بیشمار دیجیتال و غیردیجیتال در فارس را مشکل دیگر صنعت چاپ استان عنوان کرد و افزود: بسیاری از کارها برای چاپ نیز از استان فارس راهی دیگر نقاط کشور میشوند به خاطر اینکه تعرفه چاپ شهرهایی مانند تهران، اصفهان و قم پایینتر است.
مدیر چاپخانه پرواز شیراز، افزود: سازمانهای دولتی هم که موظف هستند درصدی از نیاز خود را به چاپخانههای درون استانشان بدهند، یا زیر بار نمیروند یا سازمانهایی برای خودشان درست کردهاند که دارای چاپخانه دارند.
وی با بیان اینکه پس از 10 سال ناچار به فروش دستگاه چاپ چهاررنگ این چاپخانه قدیمی شده است، گفت: البته تقریبا این دستگاه مستهلک شده بود؛ ما توانایی اینکه بتوانیم ماشین چاپ را بهروز کنیم نداریم و دولت خدماتی ارایه نمیکند که به نوسازی ماشین آلات چاپ بپردازیم.
استادآقا از سویی تحریم را دیگر مشکلی دانست که سد راه نوسازی ماشینهای چاپ عنوان کرد و افزود: از آنجا که دستگاه چاپ جزو «های تکنولوژی»ها است گرانی خدمات فنی و تعمیر این ماشینها را مشکل ساخته است.
وی حتی بازار انتخابات مجلس یازدهم را هم مرحمی برای زخم چاپخانهها ندانست زیرا تبلیغات نامزدها به سوی فضای مجازی رفته است و بیشتر تمایل به چاپ بنر داشتند.
استادآقا صنعت چاپ را دچار دلّالیسم دانست و گفت: عدهای کارها را در دست گرفته و به شهرهای دیگر میبرند و کمتر کسی به کیفیت اهمیت میدهد.
وی توجیه اقتصادی صنعت چاپ در شیراز را در ارتباط مستقیم با کارخانجات و صنایع عنوان کرد و گفت: بیشتر این صنایع دارای دستگاههای چاپ هستند یا فقط کارهایشان را به یک چاپخانه میدهند.
مدیر چاپخانه پرواز شیراز تعطیلی بسیاری از صنایع قدیمی استان فارس را موجب بحران صنعت چاپ استان دانست و افزود: وقتی که تولیدکننده و کارخانجات از چرخه تولید باز میماند چرخه اقتصادی صنعت تبلیغات و چاپ هم به تبع آن کُند میشود.
وی دستهای پنهان صنایع چاپ را دلیلی برای خروج اقلام چاپی از استان فارس اعلام کرد و گفت: برخی سهمیههای کاغذ و فیلم و زینک و رانتی مانند کد اقتصادی دارند که فضا را برای تعرفه ارزان فراهم میسازد.
استادآقا نیاز سازمان و ارگانها به اقلام چاپی را منوط به رعایت قانون دانست و گفت: ادارات موظف هستند چاپ اقلام مورد نیاز خود را از استان خارج نکنند اما کار را به دلال میسپارند و دلال چاپ را به بیرون از استان میبرد. حتی ممکن است دولت از این ماجراها خبر نداشته باشد اما حقیقتی است که وجود دارد و به دلیل محدود بودن بودجه سازمانهاست.
مدیر چاپخانه پرواز شیراز مشکلات صنعت چاپ را «چرخه گرفتاری» نامید و تصریح کرد: ایجاد دولت الکترونیک و حذف کاغذ هم مزید بر علت و اتوماسیون موجب کاهش مصرف کاغذ شده است که در واقعیت باعث کاهش آسیب به محیط زیست و مدیریت هزینه میشود.
به گفته استادآقا، بالاخره پس از گذشت یک دهه، شیراز صاحب اتحادیه چاپخانهداران شد و برای جلوگیری از گرفتاریهای صنعت چاپ کارهایی کردند اما اعضای آن توان اجرایی ندارند و بیشتر چاپخانهدار هستند و باید سالها کار کنند تا کارآزموده شوند.
وی با بیان اینکه دست و بال اتحادیه چاپخانهداران شیراز بسته است، افزود: این اتحادیه دارای مکان و بودجه نیست و از سویی چاپ هنر و صنعت به شمار میرود بنابراین باید زیر مجموعه اداره «صمت» باشد اما متولی آن فرهنگ و ارشاد اسلامی است؛ چنانچه زیر نظر صمت باشیم، قضیه فرق میکند و مانند دیگر صنایع میتوانیم آنچه را نیاز داریم، از وزارت صمت تقاضا کنیم.
یادآوری میشود، چاپخانه پرواز شیراز به صاحب امتیازی یدالله استادآقا در شهریورماه 1359 تاسیس و در سالهای اخیر به عنوان کارآفرین نمونه کشوری برگزیده شد.
نظر شما