بررسی و ثبت خوراکهای سنتی زرتشتیان استان یزد در قالب طرح پژوهشی پژوهشکده مردمشناسی به انجام رسید.
مريم پهلوان شريف، كارشناس و مجری طرح «مطالعه انسانشناسی خوراك زرتشتيان استان يزد» گفت: یکی از مهمترین عناصر فرهنگی در میان اقوام و اجتماعات مختلف، خوراک و آیینهای مربوط به آن است.
به گفته این پژوهشگر حوزه مردمشناسی، خوراکهایی که طبخ میشود، طرز تهیه، کاربرد و چگونگی استفاده در میان اقوام مختلف شکل متفاوتی به خود میگیرد.
وی با بیان اینکه زرتشتیان یکی از قدیمیترین ادیان نظام یافته و اقوام ساکن در کشور ایران هستند که در گستره فرهنگ خود آیینهای بسیاری را به نمایش میگذارند اضافه کرد: زرتشتیانی که امروز ساکن شهر تهران هستند، مهاجرانی را تشکیل میدهند که اکثریت از دو شهر یزد و کرمان کوچ کردهاند.
پهلوان شریف ادامه داد: در این پژوهش محقق به مطالعه، بررسی و ثبت خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد میپردازد که شامل خوراکهایی است که در زمان و مکانهای خاص طبخ میشود و هر یک در فرهنگ زرتشتی مجموعهای از ارزشها، باورها و نگرشها را در قالب آیینهای متفاوت در برمیگیرد.
وی گفت: خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد، یک پژوهش مردم شناسی است که برای شناخت و بررسی موضوع، از روش مطالعات مردمشناسی چون مطالعه اسنادی، کتابخانهای، میدانی و تکنیکهای مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکت آمیز و مصاحبه عمیق با مطلعین زرتشتی که ساکن استان یزد هستند و سایر مطلعین زرتشتی در این حوزه بهره خواهد برد.
عليرضا حسنزاده، ريیس پژوهشكده مردمشناسی نیز درباره اين طرح گفت: یکی از حوزههای مهم پژوهشهای پژوهشکده مردمشناسی فرهنگ غذا در ایران است.
وی با اشاره به برگزاری همایش خوراک و فرهنگ توسط این پژوهشکده در سال ۱۳۸۴ و انتشار چند کتاب در این حوزه همچون غذا در آیینه فرهنگ و خوراک افزود: یکی از خروجیهای مطالعات مردمشناسی غذا در ایران اطلس مردمنگاری سرزمین است.
ريیس پژوهشكده مردمشناسی با مهم خواندن مسئله تغدیه و الگوهای متنوع آن در سطح جهان تصریح کرد: فراموش کردن الگوهای غذاهای بومی و اصیل هر کشور یعنی نابود شدن بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی آن کشور که طی سالیان طولانی برای شکلگیری آن تلاش شده است.
حسنزاده يكی از مهمترين راههای حفظ اين امر مهم را ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به این حوزه دانست و گفت: اين اقدام توسط پژوهشكده مردمشناسی در حال انجام است.
نظر شما