چند سالی میشود که دوستداران کتاب با اعلام فراخوانهایی و با همت و کمک مردم با هدف دسترسی کودکان به کتاب، اقدام به راهاندازی کتابخانه در مناطق محروم کردهاند. «عباسعلی سپاهی یونسی» شاعر، نویسنده، روزنامهنگار، فعال فرهنگی خراسانی ساکن مشهد و یکی از اعضای گروه «کارهای خوب» امسال و در زمان شیوع کرونا با کمک علاقمندان به ترویج کتابخوانی، کارهای متنوعی انجام داده است؛ یکی از آنها راهاندازی یک کتابخانه کوچک در یکی از نقاط دور و مرزی مناطق شرق کشور است.
سپاهی یونسی و رفقایش این بار به سراغ «سرکلوکی» روستایی از توابع بخش بمپشت شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان رفتند و کتابخانهای ساده را ایجاد و تجهیز کردند؛ روستایی محروم در مرز ایران و پاکستان که حدود هزار نفر جمعیت دارد.
وی ادامه داد: در این بازدیدها آنچه که از نزدیک مشاهده میکردم، محرومیت این استان بود؛ چون همزمان با سیل شده بود و هر فردی تلاش میکرد کمکی به همنوعان خود انجام دهد تا اینکه به دلیل محرومیتهای موجود تصمیم گرفته شد تا کمکها ادامهدار باشد. از طرفی با دیدن وضعیت موجود و با توجه به نوع فعالیت من که کتاب و رسانه است، تصمیم گرفتم اگر قرار است اتفاق خوبی برای بچهها رقم بخورد، از راه کتابخوانی باشد.
یونسی سپاهی با تاکید بر اینکه اعتقاد دارم تا زمانی که علاقمندان واقعی به مطالعه و کتاب وجود نداشته باشد، اگر چند هزار کتاب هم ببرید، موفقیتی به دست نخواهید آورد، گفت: این ایده و فکر تا بهمنماه سال گذشته در من وجود داشت تا اینکه برای یک مراسم رونمایی از کتاب و جشنواره شعر فجر به زاهدان دعوت شدم. در حاشیه مراسم موضوع را با چند نفر از دوستان در میان گذاشتم و در ادامه با کمک علاقمندان این حوزه کتابهایی را برای راهاندازی کتابخانه جمعآوری کردیم.
وی افزود: متاسفانه شیوع بیماری کرونا در کشور و ممنوعیتهای اعلام شده، باعث ایجاد وقفه در راهاندازی کتابخانه شد. با توجه به این که کرونا تمامشدنی نبود و باید با حفظ پروتکلهای بهداشتی با آن کنار آمد، به مدت یک هفته از محل کارم مرخصی گرفتم و راهی بمپشت با فاصله 500 کیلومتری از زاهدان شدم.
وی افزود: به محض رسیدن به فرودگاه زاهدان با یک خودروی سواری راهی خاش و سپس به سمت سراوان روانه شدم. شب را در همین شهر ماندم و صبح زود به روستای سرکلوکی رفتم تا از نزدیک وضعیت روستا را ببینم از سراوان تا این روستا 3 ساعت و نیم راه بود و از یک قسمتی آسفالت جاده تمام میشد و مسیر برای تردد بسیار سخت بود.
سپاهی عنوان کرد: ابتدا در ذهن داشتم تا قفسههای معمولی به شکل جعبههای میوه را تهیه کنم تا مردم بدانند با امکانات کم هم میتوان کتابخانه تاسیس کرد اما زمانی که ایده خود را با نجار مطرح کردم، هزینه هر قفسه را 500 هزار تومان برآورد کرد که در پایان مبلغ بسیاری میشد؛ در همین راستا تصمیم گرفتم جعبههای میوه را پیدا و رنگآمیزی کنم اما گفته شد در حال حاضر جعبههای میوه موجود در بازار پلاستیکی است و میتوان با پالت این کار را انجام داد.
این عضو گروه کارهای خوب اظهار کرد: یک اتاق در روستای سرکلوکی که انباری بود و سالها هیچ ساکنی نداشت و به همین خاطر نیز پشت بام آن به دلیل بارش باران فروکش کرده بود، به عنوان مکان کتابخانه در اختیار ما گذاشته شد، با توجه به وضعیت نامناسب اتاق چند فُرغون خاک و نخاله بردیم و با استفاده از دو کارگر وضعیت آن را مناسبسازی کردیم و در دو روز رنگآمیزی را انجام دادیم.
یونسی سپاهی با بیان اینکه در مدت 3 روز آمادهسازی انجام و رنگآمیزی انجام شد، گفت: از رنگهای جذاب برای لذت بردن کودکان زمان حضور در کتابخانه استفاده کردیم و دیوار نیز کاهگل شد.
این عضو گروه کارهای خوب ادامه داد: البته در کتابخانه یک سری کتاب برای بزرگسالان نیز گذاشته شده که در حوزههای روانشناسی، تربیت فرزند و مسائل کاربردی است چون هیچ منافاتی با کتابهای شعر یا رمان ندارد و میتواند ذهن خواننده را روشن کند.
یونسی سپاهی، گریزی هم به یکی از خاطرات سفر خود زد و گفت: یکی از روزها که مشغول آمادهسازی کتابخانه بودیم، چند کودک با تعجب به کار ما نگاه میکردند و در آخر با سئوال از اینکه چه کاری انجام میدهیم، جواب آنها را دادم در ادامه از این کودکان پرسیدم که چه کتابهایی را خواندهاند و آنها تنها از کتابهای درسی خود نام میبردند و اشاره به محتوای آن داشتند. این باعث شد تا توضیحات بیشتری در مورد سایر کتابها مانند داستان و شعر به آنها بدهم، روز بعد این کودکان همراه با چند کودک دیگر دوباره به محل ساخت کتابخانه آمدند و برای من شکلات آورده و میپرسیدند آیا کتابخانه آماده شده است؟
سپاهی از هزینه 5 میلیون تومانی برای راهاندازی این کتابخانه خبر داد و گفت: در حال حاضر پیگیر ساخت کتابخانه دیگری در همان محدوده دهستان بمپشت هستیم. البته بعد از اتمام آن در نظر داریم تا روستاهای استان خراسان را که نیازمند کتابخانه هستند، تجهیز کنیم؛ کما اینکه در سفر به تربت جام با چند نفر از دوستان علاقمند به کتاب صحبتهایی حول این محور انجام شده است.
نظر شما