جمعه ۳۰ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۰
تقریر روشمند اندیشه 6 متفكر دینی معاصر پیرامون عدالت اجتماعی

کتاب «نظریه اسلامی عدالت اجتماعی» مبتنی بر تبیین و تقریر روشمند اندیشه شش متفكر دینی معاصر پیرامون عدالت اجتماعی است كه بعد از بررسی آن‌ها توسط مؤلفان كتاب حاضر، به استخراج نظریه عدالت اجتماعی از خلال آن‌ها پرداخته شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «نظریه اسلامی عدالت اجتماعی» به همت هسته عدالت پژوهی مركز رشد دانشگاه امام صادق(ع) با ابتناء بر آراء شش متفكر اندیشمند حوزه عدالت اجتماعی توسط انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام به زیور طبع آراسته شده و در بازار نشر دانشگاهی در دسترس علاقه مندان حوزه عدالت پژوهی قرار گرفته است.

مركز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام كه از مراكز تاثیرگذار در پاسخ گویی به نیازهای علوم انسانی و اجتماعی است؛ توسط جمعی از نخبگان جوان هسته عدالت پژوهی اقدام به نظریه پردازی درباره عدالت اجتماعی كرده و اثر گران قدر و برجسته‌ای در این زمینه خلق كردند. این اثر را می‌توان گامی ارزشمند توسط جوانان گام دومی انقلاب اسلامی تلقی كرد.

هسته عدالت پژوهی مركز رشد، در سالیان اخیر برای برافراشته شدن هرچه بیشتر پرچم عدالت در عرصه نخبگانی و عمومی برنامه‌ها و اقداماتی را تدوین و اجرا كرده است. اثر پژوهی حاضر، یكی ازاین اقدامات است كه معطوف به كشف نظریه اسلامی در باب عدالت اجتماعی است. این پژوهش گروهی، طلیعه‌ای جهت گفتگو و بحث و تبادل نظرعالمانه در باب اندیشه اسلام پیرامون عدالت اجتماعی است.

موضوع عدالت اجتماعی، همواره به عنوان یكی از اهداف عالی نظام اقتصادی اسلام مطرح بوده است. دایره این عدالت بسیار گسترده است و همه ابعاد جامعه را شامل می‌شود كه از جمله آن، بعد اقتصادی این نوع عدالت است. عدالت اقتصادی در این معنا، مشتمل بر عدالت در توزیع فرصت‌ها، توزیع امكانات و توزیع ثروت در جامعه است.

از آن جایی كه اثر حاضر به صورت مستقیم به منابع دینی اولیه نپرداخته است، بهترین منبع ثانوی برای استخراج نظریه اسلامی عدالت اجتماعی، رجوع به مجموعه‌ای از متفكران و اندیشمندانی است كه با مبنای فكری مشترك، دارای شالوده و نظام فكری هستند كه بنا به اقتضاء حیات فكری و اجتماعی خویش، بخشی از نگاه خویش به عدالت اجتماعی را به صورت صریح یا ضمنی بیان داشته اند. 

این اثر مبتنی بر تبیین و تقریر روشمند اندیشه شش متفكر دینی معاصر(حضرت امام خمینی(ره)، مرحوم علامه طباطبایی، شهید بهشتی، شهید صدر، شهید مطهری و آیت الله خامنه ای(دام ظله العالی) پیرامون عدالت اجتماعی است كه بعد از بررسی آن‌ها توسط مؤلفان كتاب حاضر، به استخراج نظریه عدالت اجتماعی از خلال آن‌ها پرداخته شده است.

درانتخاب این متفكرین تاثیرگذاری آن‌ها در جریان اندیشه اجتماعی اسلامی معاصر، گستره، عمق و سطح مباحث این متفكران محل توجه بوده است نه جایگاه سیاسی و اجتماعی آن‌ها. لازم به ذكر است هیچ یك از این متفكران را نمی‌توان نظریه پرداز عدالت اجتماعی به معنای خاص دانست اما همگی آن‌ها با شدت و ضعفی متعرض بحث عدالت و به تبع عدالت اجتماعی شده‌اند.

نقطه قوت این اثر، توجه نویسندگان آن به مسئله شناسی درحوزه عدالت اجتماعی، آشنایی با ادبیات رایج عدالت، ورود به معارف اسلامی از سوی آنان و نیز داشتن نیم نگاهی به نظام سازی براساس عدالت اجتماعی است.

كتاب حاضر در هفت فصل تنظیم و تدوین شده است. در شش فصل ابتدایی، مقوله عدالت اجتماعی در اندیشه شش متفكر مذكور مورد بررسی و واكاوی قرار گرفته است. در فصل نهایی نیز بر اساس فراتحلیلی تفسیری، تقریری نو از عدالت اجتماعی مبتنی بر اندیشه این متفكران اسلامی معاصر صورت گرفته است. نظریه اسلامی عدالت اجتماعی كه در فصل آخر این كتاب به آن پرداخته می شود حاصل خوانش مجزای نظریه های شش متفكر معاصر دینی به صورت مستقل و سپس خوانش جمعی آن ها جهت ایجاد یك تركیب و شكل گیری نوعی نظریه جامع، مشترك و یكپارچه است.

این پژوهش که در 347 صفحه و به قیمت 55 هزار تومان به تازگی منتشر شده است، گامی ابتدایی برای فهم و درك جامع و مشترك نظریه عدالت اجتماعی در نگاه متفكران دینی معاصر است. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها