لقد کان لکُم فی رسول الله اسوةً حَسَنةً (احزاب/ 21)
رسول خدا، الگوی زیبازیستن است.
بهرهگیری از ظرفیت داستانی برای شناختن و شناساندن سیرة نبی اکرم(ص) که زیباترین و متعالیترین اسوه والگو برای رسیدن به حیات طیبه است، ششمین دوره خود را پشت سر گذاشت.
در این دوره از جشنواره، در خلال یک سال برگزاری جلسات هفتگی نقد و بررسی در فضای مجازی، ضمن نقد و بررسی ویژگیهای فنی داستانهای منتخب دورههای پیشین، ابعاد مختلف سیره پیامبر(ص) در روند داستانی مورد بررسی قرار گرفت و شرکتکنندگان در این جلسات علاوه بر آشنایی بیشتر با فنون داستاننویسی درباره سیره پیامبر اکرم(ص)، با شیوه نشاندادن سیره و سلوک آن حضرت در قالب داستان کوتاه، آشنا شدند.
داستانهای این دوره در ابعاد مختلف از جمله:
- توصیف سبک زندگی و سلوک پیامبر خاتم(ص)،
- نشاندادن بازتاب سیره پیامبر خاتم(ص) در زندگی مردم زمانه ما،
- و همچنین بازسازی و ارائة تصویری از موقعیتهای زندگی ایشان مانند هجرت، پیشرفت محسوسی داشته است.
در این دوره ۲۰ درصد داستانها به ارائه تصویری از زندگی و سیره و سنت ایشان پرداخته بودند، ۴۵ درصد داستانها شامل نمونههایی از بازتاب سیره نبی اکرم(ص) در زندگی مردم ، و ۳۵ درصد از داستانها تصاویری از موقعیتهای مختلف زندگی ایشان در قالب داستان کوتاه بود. بنابراین در پرتو آموزشهای ارائهشده در جلسات نقد، عملاً سعی شد که نویسندگان را از فضای تاریخی صرف که به بازنویسی زندگی نبی اکرم(ص) منتهی میشد، فاصله داده و به سمت نشاندادن تأثیر ویژگیهای رفتاری پیامبراکرم(ص) در زندگی روزمره انسان معاصر سوق دهد.
به همین منظور در جشنواره ی ششم شاهد ۸۰ درصدی داستانهای معاصر و ۲۰ درصدی داستانهای تاریخی صرف بودیم.
این رشد چشمگیر داستانهای معاصر و تنوع روایتگری داستان و بهرهگیری از تکنیکهای داستانپردازی، چه در سطح بازنویسی و چه در سطح بازآفرینی زندگی نبی اکرم(ص) با بهرهگیری از زبان داستانی خوب و منسجم در این دوره در جهت نشاندادن سیره ایشان سبب ارتقای سطح کیفی داستانها شده است.
این رشد کیفی، انتخاب آثار ممتاز از میان ۲۵۴ اثردر بخش بزرگسال، کار داوری را بسیار دشوار کرده بود. به نظر می رسد صرف نظر از انتخاب تعدادی از آثار به عنوان برگزیدگان این دوره، حداقل ۴۰ اثر قابل انتشار در این دوره از جشنواره داشته باشیم. لذا باید قدردان تلاش صادقانه، خالصانه و عاشقانه همه یاریگران و همدلان و همکاران این جشنواره بود.
امید است در تداوم این راه، شاهد و ناظر حضور بیشتر، شکوفایی افزونتر و اعتلای حوزه ادبیات داستانی در جهت شناخت و معرفی تصویری دقیق از سیره رسول اکرم(ص) برای بهرهگیری انسان امروز باشیم.
داستانهای تقدیری بدون ترتیب اولویت عبارتند از:
داستان تپههای بیخواب و بادهای مسلمان نوشته احمد دادخداپور
داستان راند هفتم نوشته محمد محمدسیفی
داستان سفر به دیار تل عفر نوشته حسین زحمتکش زنجانی
این آثار به دلیل ساختار داستانی مناسب، سوژهای قابل توجه، زبان داستانی و نثری روان، از سوی هیأت داوران شایسته تقدیر شناخته شدهاند.
رتبههای بالاتر:
رتبه سوم به داستان پله آخر نوشتة زینب توقع همدانی تعلق گرفت
رتبه دوم به داستان سبزقبا نوشته امیر حسین روح نیا تعلق گرفت
و رتبه اول به داستان بختآور نوشته نجیبه فیروزی تعلق یافت
هیات داوران در بخش بین الملل از داستان «اوکسیجین» نوشته «فاطمه محمد صباغ» از کشور لبنان تقدیر بهعمل میآورد.
هیأت داوران امیدوار است در دورههای بعد جشنواره، به داستان و داستانهایی دست یابد که هرکدام قدرتمندانهتر از دیگری، سطح ادبی جشنواره را بالاتر برده، زمینهای برای ظهور و بروز ادبیات قدسی را فراهم آورد.
هیأت داوران بخش بزرگسال ششمین دوره جشنواره خاتم
محمدرضا سنگری، مجیدقیصری، حمیدرضا شاهآبادی، محسن پرویز، زهرا زواریان
هیات داوران بخش بین الملل: موسی بیدج، فاطمه پرچگانی.
نظر شما