مدیر کتابفروشی مهرگان درباره تاثیر مخرب افزایش قیمت کتاب میگوید: اگر کتابفروش قبلا میتوانست با یکمیلیون تومان، 50 جلد کتاب خریداری کند، این میزان به مرور به 45 جلد، 35 جلد و کمتر تقلیل پیدا میکند که به معنای آبرفتن توان مالی کتابفروش است.
وی افزود: چرخش و گردش مالی کتابفروشان خیلی پایین آمده است و اگر مجموعه کتابهایش کامل نباشد، در ارائه خدمات مناسب مشتری ناتوان است؛ علاوهبراین اگر موجودی قابلتوجه و کاملی داشته باشد، نسبت به تنوع فروش و کتابها نمیتواند از پس پاسکردن چکهایش بر بیاید.
بارانی با بیان اینکه کتابفروشان اینروزها با مشکل افزایش قیمت کتاب روبهرو هستند، توضیح داد: گاهی برخی کتابها ششماه تا یکسال در قفسه میمانند و پس از فروش، موقع جایگزین کردن چاپهای جدید با 30 درصد افزایش قیمت روبهرو میشویم.
وی تاکید کرد: کتابفروشان، طی ششماه نخست امسال نسبت به سال گذشته و سالهای قبل از آن با این مشکل بیش از هر زمان دیگری دست و پنجه نرم کردند؛ به جای اینکه هر کتابی که میفروشند بتوانند هزینههای زندگی و فروشگاه را پرداخت کنند باید برای کتابهای جدید هزینه کنند؛ بنابراین نتوانستهاند برداشت کنند و بازگشت مالی داشته باشند.
بارانی با اشاره به اینکه بهدلیل بالارفتن قیمت کتابها، سرمایه کتابفروشان نیز به مرور آب میرود، عنوان کرد: اگر کتابفروش قبلا میتوانست با یک میلیون تومان، 50 جلد کتاب خریداری کند، این میزان به مرور به 45 جلد، 35 جلد و کمتر تقلیل پیدا میکند که به معنای آب رفتن توان مالی کتابفروش است.
مدیر کتابفروشی مهرگان با بیان اینکه یکسال آینده، ضرر و آسیبهای کاهش توان مالی کتابفروشان مشخص میشود، گفت: هرچه کتاب گرانتر شود، مشتری آن کمتر میشود. قشر اهل مطالعه و فرهنگی، از نظر مالی نسبتا ضعیف هستند؛ بنابراین باید در قیمتگذاریهای کتاب به این قشر توجه شود.
وی در ادامه با اشاره به سختی حرفه کتابفروشی، توضیح داد: برخی افراد بر این تصور هستند که کتابفروشی یک فعالیت راحت و آسان است؛ درحالیکه اینگونه نیست، شما کتاب را در قفسه کتاب بگذارید و فکر کنید مشتری کتاب را از قفسه برمیدارد، همکاران معمولا روزی 10 تا 12 ساعت روی پا هستند و علاوه بر مشاوره به مخاطبان، باید مدام موجودی کتابها را چک کنند.
انباشت کتاب؛ یک چالش جدی
بارانی از انباشت کتاب بهعنوان یکی از چالشهای جدی اینروزهای کتابفروشان نام برد و گفت: امکان ندارد کتابفروشی را سراغ داشته باشید که بعد از حداقل 10 سال فعالیت، انباری از کتابهای باطله نداشته باشد و با انباشت کتابهایش روبهرو نباشد.
وی ادامه داد: اغلب ناشران و کتابفروشان، هر میزان هم که موفق باشند باز هم با انباشت کتاب روبهرو میشوند، زیرا معمولا دوچهارم یا یکسوم هر کتابی که به کتابفروشی میآيد باقی میماند و همین کتابهای یک جلدی در طول سالهای مختلف منجر به انباشت آنها میشود.
مدیر کتابفروشی مهرگان با بیان اینکه کتابفروشان باید حواسشان به این مساله باشد، عنوان کرد: من بسیاری از این کتابها را که اغلب چاپ قدیم هستند، در ورودی کتابفروشی گذاشتهام و به قیمت پایین میفروشم تا حداقل فضای کتابفروشی باز شود و خریدار داشته باشد.
تغییر سالانه کتابهای درسی؛ آفتی به جان محیط زیست
بارانی همچنین به آثار مخرب کتابهای درسی در محیط زیست اشاره کرد و گفت: در این کتابفروشی، قبلا کتابهای درسی را میفروختیم که الان دو سال است، آموزش و پرورش این کار را انجام میدهد، این کتابهای درسی که سالانه چاپ میشوند هزینههای زیادی برای محیط زیست دارد.
وی عنوان کرد: شاهدیم هر سال متن کتابهای درسی تغییر میکند که گاهی این تغییرات زیاد و گاهی کم و فقط در حد یک یا دو صفحه است، علاوهبراین کتابهای کمکدرسی و کمک آموزشی براین اساس تغییر میکنند و همین موضوع آسیبهای زیادی به همراه دارد.
بارانی با بیان اینکه سالانه کتابهای کمکآموزشی و کمکدرسی زیادی خمیر میشود، ادامه داد: این موضوع در دوره کنونی که قیمت کاغذ بالا است و برای تهیه و تامین آن مشکلات زیادی وجود دارد، آثار مخربی بر محیط زیست دارد اما متاسفانه به چنین تبعاتی توجه نشده است.
وی تاکید کرد: در این زمینه پیشنهاد میشود کتابها برای یک یا دو سال تغییری نداشته باشند و در این مدت مجموعهای از استادان و معلمان خبره هر درس دور هم جمع شوند و یک اثر ماندگار تولید کنند؛ نه اینکه هر سال شاهد تغییر کتابهای درسی و بعد از آن آثار کمکدرسی و کمکآموزشی باشیم.
نظر شما