وی با اشاره به جنگهای اتفاق افتاده در دو دهه اخیر پیرامون ایران، افزود: امروز دشمنان با وجود ناکامیهای به دست آورده، دست از کینهورزی برنداشته و همچنان به انجام فعالیتهای مخرّبانه در راستای نابودی هویت انقلاب اسلامی ایران ادامه میدهند. در میان وظیفه ما در این دوران پر چالش مصون سازی کشور از این خطرات از طریق کاهش آسیب پذیری زیرساختهای حساس و مهم است.
هاشمینیا، پدافند غیرعامل را صلح آمیزترین و اثربخشترین روش دفاعی خواند و گفت: پدافند غیرعامل دارای اصولی از جمله مکان یابی و انتخاب عرصههای ایمن از جغرافیای کشور است به عبارتی دیگر پدافند غیرعامل یعنی بدون استفاده از سلاح میزان آسیبپذیری نیروی انسانی، تاسیسات و تجهیزات را کاهش دهیم و به توزیرع قدرت غیرعاملی در جامعه پرداخته شود.
کتابخانههای عمومی بازوی پدافند غیرعامل
مدیرکل حراست نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به سیاستهای نهاد در حوزه پدافند غیرعامل در 13 بند، افزود: نقش کتابخانههای عمومی به عنوان فرهنگسراهای اجتماعی در جامعه شامل دو مورد است؛ نقش اول را به عنوان مخاطب، گنجینه دانش کشور و محل رفت و آمد عموم مردم و فرهیختگان را ایفا میکنند و در نقش دوم به عنوان دانشگاههای غیررسمی مردم هستند که هدفشان آموزش و ترویج موضوعات مرتبط با پدافند غیرعامل در جامعه هدف خود فعالیت میکند.
وی در خصوص اجرای دو نقش کتابخانهها در حوزه پدافند غیرعامل، گفت: در قسمت اول کتابخانههای عمومی باید مفاد پدافند غیرعامل را شامل رعایت اصول ساختمانی در احداث کتابخانهها، پیشبینی نقاط امن در کتابخانهها در هنگام بروز حوادث طبیعی و غیرطبیعی، آگاهسازی کارکنان از شرایط بیمهنامهها ساختمان کتابخانهها، اجرای تمهیدات لازم برای نگهداری از نسخ کمیاب خطی، سنگی و ... ، حفاظت دیجیتالی از این منابع و مهمترین آنها آشنایی کتابداران با چگونگی مقابله با حوادث در پیش رو و اتفاق افتاده و امنیت فضای سایبری است، اجرا کنند.
وی تصریح کرد: اما در نقش دوم کتابخانههای عمومی باید به عنوان بازوی پدافند غیرعامل در نقش آموزش مردم اقدامات لازم را انجام دهند، به طور مثال میتوان به آموزش و اطلاع رسانی همگانی در رابطه با انواع بیماریهای جسمی و روحی و راههای پیشگیری و درمان آنها و حفظ امنیت اجتماعی در کتابخانهها با نصب دوربینهای مدار بسته، نصب سیستمهای هشداردهنده، آموزش کتابداران در رابطه با تخلیه اطلاعات تلفنی و ... اشاره کرد.
پدافند غیرعامل به معنای کاهش آسیب پذیری
در این مراسم همچنین حجت الاسلام علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی با اشاره به برگزاری این وبینار گفت: امیدوارم برگزاری وبینار «آشنایی با پدافند غیرعامل در کتابخانههای عمومی» باعث افزایش دانش ما در حوزه پدافند غیرعامل شود.
وی در رابطه با تعریف پدافند غیرعامل افزود: پدافند غیرعامل به معنای کاهش آسیب پذیری نیروهای انسانی، تجهیزات و اسناد یک سازمان و کشور را در مقابله با عملیات خصمانه و مخرب دشمن در مواقع بحران است. ممانعت از دستیابی دشمن به اطلاعات در حوزه تهاجمات فرهنگی و جنگ نرم یک از اقدمات پدافند غیرعامل محسوب میشود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی با اشاره به بحث جنگ نرم دشمن با هدف گیری نسل جوان جامعه، افزایش دانایی و آگاهی کتابداران را به عنوان افسران جبهه دانایی با موضوع پدافند غیرعامل را مهم خواند.
کتابداران در حوزه پدافند غیرعامل وظیفه ترویج کتابخوانی را بر عهده دارند
جواد نجفی، مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری خراسان رضوی هم در این وبینار با تبریک هفته پدافند با استانداران، بخشداران، مدیران و تمامی کسانی که به نحوی وظیفه حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی را بر عهده دارند، گفت: حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی باعث رشد و تعالی جامعه موثر است و در این میان کتابداران وظیفه مهم پدافندی فرهنگ سازی و رشد و تعالی فرهنگ در سطح جامعه را ایفا میکنند.
وی افزود: در واقع کتابداران در حوزه پدافند غیرعامل وظیفه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی را برعهده دارند.
در پایان این مراسم حمید قاسمی، معاون مجموعه پدافند غیرعامل ورئیس تهدیدات خاص و سایبری استانداری خراسان رضوی گفت: بحث پدافند غیرعامل در کتابخانههای عمومی شامل 2 قسمت میشود که میتوان را راستای آن اقدامات لازم را انجام داد، قسمت و شرط اولیه شامل حفاظت، امنیت و ایمنی کالبد کتابخانههای و فضای احداث آنها و همچنین اسناد و مدارک موجود در کتابخانههاست و اما بخش دوم و اصی آن مباحث آینده نگری و برنامه ریزی دراز مدت است که با توجه به بیانات مقام معظم رهبری سازمان پدافند غیرعامل در آن حوزه تشکیل شد و ساز کارها را از دستگاههای اجرایی مطالبه میکند.
وی افزود: پدافند غیرعامل در کتابخانههای عمومی به صورت مردم محور و اجتماع محور است تا بتوانیم با استفاده از ظرفیت آنها سطح فرهنگ عمومی که عقل بالفعل جامعه است و اخلاق فردی که عقل بالفعل فردی است را ارتقاء دهیم. این امر باعث افزایش آگاهی جامعه نسبت به محیط و مباحث پیرامون کشور میشود که نتیجه آن اجرای اهداف سازمان پدافند غیرعامل است.
در ادامه این وبینار جلسه پرسش و پاسخ با کتابداران و با حضور حمید قاسمی، معاون مجموعه پدافند غیرعامل و رئیس تهدیدات خاص و سایبری استانداری خراسان رضوی در خصوص نقش کتابخانهها در پدافند غیرعامل برگزار شد.
نظر شما