شنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۵
رجوع به آثار نویسندگان اقلیمی‌نویس

یوسف قوجق، نویسنده ادبیات داستانی سه اثر تألیفی در فضای اقلیمی و بومی کشورمان را برای مطالعه در تعطیلات نوروزی به مخاطبان پیشنهاد داده است.

یوسف قوجق در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سه اثر داستانی «گرگ‌های دهکده برفی» اثر منصور علیمرادی، «گذر از کوه کبود» نوشته محمدعلی علومی و «بازگردانده‌شده» به قلم انوشه منادی را برای مطالعه در تعطیلات نوروزی به مخاطبان علاقه‌مند به ادبیات نوجوان معرفی کرد. وی درباره قلم منصور علیمرادی به عنوان یک نویسنده بومی‌نویس گفت: به تصور من او داستان‌نویس و اقلیمی‌نویس درجه یکی است. تقریبا همه کتاب‌هایش را خوانده‌ام و بر این عقیده‌ام که برای مخاطب نوجوان بسیار خوب می‌نویسد. علیمرادی در آثارش از نشانه‌های بومی استفاده می‌کند و درحقیقت می‌توان گفت او، روستانویس خیلی خوبی است؛ زیرا از عناصر مرتبط به طبیعت، نمادپردازی مناسبی انجام می‌دهد.

قوجق، ویژگی مشترک نوع نگارش هر سه نویسنده‌ای را که معرفی کرد، عمق داستان‌هایشان دانست و توضیح داد: داستان‌های این دوستان نویسنده‌ای که نام بردم، عمق دارند، معناگرا هستند و مخاطب را به چالش دعوت می‌کنند؛ یعنی در داستان‌هایشان فقط شرح ماوقع نمی‌نویسند. نمادگرایی خیلی خوبی در آثار دیده می‌شود و علاوه‌بر اینکه کتاب‌ها خوش‌خوان هستند، محتوا و درون‌مایه‌شان نیز از سطحی‌نگری به دور است. این مسئله، امتیاز مثبتی به شمار می‌آید.

وی افزود: نویسندگان این سه کتاب علاوه‌بر نوع روایت، انتخاب زاویه‌دید و لحن و زبان کارهایشان نیز حساب‌شده و هوشمندانه است و به این دلیل، آثارشان را دوست دارم. در عید فرصتی در اختیار بچه‌ها قرار می‌گیرد که بتوانند این کتاب‌ها را بخوانند. برای من هر کتابی که از این نویسندگان می‌خوانم به مثابه یک کارگاه آموزشی است و به همین خاطر، برای نوجوانان نیز فرصت خوبی است که بتوانند این آثار را بخوانند و در آنها تأمل و تعمق و دقت کنند که چطور داستان بنویسند و روایت کنند. در هر صورت، مطالعه این کتاب‌ها فرصت خوبی برای یادگیریِ فکر کردن و نوشتن است.
کتاب «گرگ‌های دهکده برفی»: این رمان، روایت نوجوانی تک‌افتاده در برف به نام «مهیار سفیدکوهی» است که در یک کوهستان وحشی گیر افتاده است. برف، راه‌های خروجی منطقه را بسته است و مهیار تک‌وتنها در کلبه‌ای چوبین به مدت چندماه زندگی می‌کند. او برای حفظ حیات مجبور است به شیوه‌های مختلف غذا پیدا کند و با حیوانات وحشی، خشونت طبیعت و تنهایی آزاردهنده نیز بجنگد. فضای این داستان، فضایی برفی، مه‌آلود و خشن است. تعلیق نفس‌گیر و کشش روایت باعث می‌شود خواننده به راحتی کتاب را زمین نگذارد. ترس، تنهایی و طنز از درون‌مایه‌های اصلی «گرگ‌های دهکده برفی» است.
کتاب «گذر از کوه کبود»: علی، علاقه‌مند به شعر و نویسندگی است و موسی، پسری باوقار و متین. آن دو به همراه هوشنگ و نادر اهل بم هستند. آنها در کنار هم روزهای نوجوانی را با ماجراهای مختلف طی می‌کنند. دغدغه اصلی‌شان کوه کبودی است که طبق گفته‌های بزرگ‌ترها، پر از اشباح و هیولاست. روزی آنها تصمیم می‌گیرند برای اعلام اعتراض خود، برای آزادی معلم‌شان که توسط ساواک دستگیر شده است، از کوه کبود عبور کنند.
کتاب «بازگردانده‌شده»: این داستان، روایتگر زندگی سه دوست است که در غیاب مردهای روستا مجبور به اداره خود و خانواده‌هایشان هستند. آنها به روایت زندگی عادی خود و جغرافیای جنگ برای ما می‌پردازند. در اواسط کتاب است که بچه‌ها سایه‌ی بلند جنگ بر زندگی خود را حس می‌کنند. «به‌روژ» راوی ماجراست و «ژیار» و «پش‌کات» دیگر قهرمانان کتاب.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها