سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۹:۱۹
موضوع «سطح آلفا» پرداختن به عرفان‌های نوظهور و مدرن است

غلامحسین صدیقی نویسنده و منتقد ادبی موضوع رمان «سطح آلفا» را عرفان معرفی کرد و گفت: در«سطح آلفا» عرفان‌های نوظهور و مدرن در تقابل با عرفان اسلامی موضوع داستان قرار می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در قم، غلامحسین صدیقی نویسنده و منتقد ادبی در نشست چهل‌و‌چهارمین عصرانه داستان که عصر سه‌شنبه در سالن آسمان حوزه هنری قم برگزار شد، درباره رمان «سطح آلفا»، گفت: سطح آلفا امواجی است که در هنگام بیان رابطه ذهن و مغز اهمیت پیدا می‌کند و امواج آلفا و عوارض بحث از آن با فراواقع در ارتباط است.

وی افزود: ما در این رمان با ماورا سروکار داریم و نویسنده به‌درستی رئالیسم جادویی  را  برای بیان مضمون خود انتخاب کرده است، چرا که رئالیسم جادویی با فرض امکان حضور ماوراء در متن واقعیت متعارف بنیاد گذاشته شده است که به نظرم انتخاب خوبی بوده تا بتواند از ابزارهای آن استفاده کردند.

صدیقی با اشاره به ابزارهای این سبک اشاره کرد و گفت: در رئالیسم جادویی می‌خواهیم واقع و فراواقع را واقعی نشان دهیم آنچنانکه واقعی هستند، مثل زندگی و مکاشفات عرفا اما در عین حال در دام سوررئالیسم نمی‌افتیم و به سمت وهم نمی‌رویم بلکه در دو سطح ظاهر و باطن با واقع سروکار داریم. 

این منتقد ادبی در ادامه بیان کرد: برای باورپذیر کردن داستان‌های رئالیسم جادویی، نویسندگان از ذهنیت راوی یا از یک زاویه دیدی بدون شخصیت مرکزی استفاده می‌کنند، این موضوع باعث می‌شود که خواننده درباره اصل اتفاق افتادن موضوع دچار شک و تردید نشود.

مهمان چهل‌و‌چهارمین عصرانه داستان بیان کرد: موضوع داستان عرفان است و به‌نوعی عرفان‌های نوظهور و مدرن است که در قیاس با عرفان سنتی مطرح می‌شود. در پیرنگ و توالی صحنه‌ها تلاش نویسنده قابل تقدیر است و فصل‌ها کشمکش‌ها را می‌سازد و داستان جلو می‌رود. در واقع ما در این رمان با دو  تبار عرفای اسلامی و عرفان‌های نوظهور مواجه هستیم. 

صدیقی یادآور شد: با توجه به اینکه تغییر اساسی برای شخصیت برهان اتفاق می‌افتد، و هدف‌ها و تصمیم‌های او داستان را پیش می‌برد، برهان کارکتر اصلی داستان است.

وی بیان کرد: لحن، حاصل نگرش نویسنده به موضوع است. در عین حال لحن‌ شخصیت‌ها در داستان سازگار است با نگرشی که به موضوع دیالوگ دارند. در عین حال فضاسازی خوبی اتفاق افتاده است و لحن و فضاسازی با مضمون رمان هم‌خوان و همراه است.
 

در بخش دیگری از این نشست سفانه الهی، نویسنده کتاب به روند نگارش اثر اشاره کرد و گفت: چند دهه است اقبال مخاطب نسبت به داستان با موضوع گرایش معنویت‌های جدید بیشتر شده است که موضوعشان رسیدن به آرامش درون است.

نویسنده رمان «سطح آلفا» ادامه داد: سال‌ها پیش برای من این موضوع‌ها جذاب بود و در ادامه موضوعاتی همچون تفکر مثبت و قدرت ذهن فکر و در کنار این‌ها فیلمی به‌نام «راز» من را درگیر کرد، من سعی کردم در این‌باره مطالعاتی انجام دهم، بنابراین کلاس رفتم، مربی دیدم و به این نتیجه رسیدم که از طریق بینش دینی به راحتی می‌توانستیم مسیر را طی کنیم و به آرامش برسیم اما زاویه پیدا کردیم و از راه اصلی دور شدیم.

وی تصریح کرد: طرح رمان «سطح آلفا» برای ۱۰ سال پیش بود اما در جلسات داستانی تغییراتی در روند داستان ایجاد شد و مورد قبول افتاد. دوباره تحقیقات عمیق‌تری آغاز کردم که بتوانم این داستان را بنویسم.

به گزارش ایبنا؛ نقد و بررسی رمام «سطح آلفا» با حضور غلامحسین صدیقی منتقد ادبی، سفانه الهی نویسنده «سطح آلفا» به میزبانی رویا حسینی مجری کارشناس جلسه و جمعی از علاقه‌مندان به ادبیات داستانی در سالن آسمان حوزه هنری قم برگزار شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها