شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۲ - ۱۷:۴۰
از امتحان موجودی ناشناخته نسازید

حالا که فضای ذهنی‌تان درگیر درس و مدرسه نیست وقت خوبی است که با اضطراب امتحانات روبه‌رو شوید و بدانید چرا این حالت برایتان اتفاق می‌افتد؟ کتاب «امان از دست امتحان» در اینجا به کمک شما می‌آید.

سرویس کودک و نوجوان خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مدت طولانی از زمانی که عنوان دانش‌آموز مدرسه را داشتم می‌گذرد؛ اما هنوز هم گاهی خواب امتحان‌ها را می‌بینم. در این خواب‌ها ممکن است دیر رسیده باشم و زمان امتحان تمام شده باشد یا اینکه بی‌خبر و سرخوش وارد کلاس درس شوم و آنجا دوستان قدیمی خودم را ببینم که به شدت در حال درس‌خواندن هستند و از امتحانی حرف می‌زنند که من خبردار نبوده‌ام. در آن حالت وحشت‌زده از اینکه آیا زمان کافی دارم یا نه؟ و امتحان مربوط به کدام درست است؟ من هم فورا در فاز درس‌خواندن قرار می‌گیرم؛ ولی خب همه‌چیز زود تمام می‌شود و با آمدن معلم به کلاس، من از خواب می‌پرم و با خنده به خودم می‌گویم: «من که دیگر درس نمی‌خوانم، چرا نگران هستم؟».

امتحان برای هر دانش‌آموزی سخت است؛ برای دانش‌آموزانی که ما آنها را همیشه درس‌خوان و معدل ۲۰ می‌دانیم تا آنهایی که ضعیف هستند و اسم امتحان که می‌آید می‌خواهند فرار کنند. امتحان برای همه آنها مثل غولی ناگهانی در هر مرحله ظاهر می‌شود و فقط هم این دانش‌آموزان هستند که می‌توانند آن را از بین ببرند و پشت سر بگذارند.

اکنون که در روزهای فصل تابستان به سر می‌بریم خبری از امتحان‌های مدرسه نیست؛ اما ممکن است به هر حال برای کلاس‌های دیگری باز هم در این‌روزها مشغول امتحان باشید. اصلا یک قدم عقب‌تر می‌آییم. حالا که فضای ذهنی‌تان درگیر درس و مدرسه نیست وقت خوبی است که با اضطراب امتحانات روبه‌رو شوید و بدانید چرا این حالت برایتان اتفاق می‌افتد؟ یا اصلا پشت سر گذاشتن امتحان با چه روشی امکان‌پذیر است؟ راهی وجود دارد که درگیر فشار و استرس امتحان نشویم و آن زمانی که به نگرانی و دلشوره می‌گذرد با خیال راحت‌تری به درس‌خواندن بگذرد؟ 

کتاب «امان از دست امتحان» در اینجا به کمک شما می‌آید. این کتاب به نویسندگی و تصویرگری ترور رومین است که با ترجمه شهرزاد فتوحی از سوی انتشارات نردبان منتشر شده است.
نویسنده در این کتاب به بررسی تأثیر امتحان بر دانش‌آموزان می‌پردازد و سعی می‌کند با آوردن نکات و مثال‌های مختلف، امتحان را در چشم دانش‌آموزان راحت‌تر جلوه دهد و کمک کند با آن کنار بیایند و با تنش کمتری درس بخوانند.

کتاب خط داستانی مشخصی ندارد؛ اما سبکی که در نظر گرفته است و جملات آن، از همان ابتدا ما را جذب می‌کند. فضاهایی که در کتاب ترسیم می‌شود برای همه ما آشناست. اگر دانش‌آموز باشیم، بارها آن را تجربه کرده‌ایم؛ مثل زمان‌هایی که آرزو می‌کنیم ناگهان اتفاقی بیفتد و امتحان لغو شود یا آنقدر درگیر فکر کردن به خود امتحان می‌شویم که زمان درس‌خواندن را هم از دست می‌دهیم.

اگر معلم باشیم هم برایمان آشناست؛ زیرا دانش‌آموزانِ خود را در آن شرایط دیده‌ایم که با شنیدن اسم امتحان چه قیافه‌ای به خود می‌گیرند یا حتی اگر پدر و مادر باشیم نیز شنیده‌ایم که بارها فرزندمان که دانش‌آموز است از امتحان گله می‌کند. به‌طور کل مشخص می‌شود که مسئله «امتحان» چه فشاری برای دانش‌آموزان به دنبال دارد. به همین دلیل این کتاب در بیان اینکه ممکن است دانش‌آموزان چه احساسات مختلفی را در مواجهه با امتحان تجربه کنند، موفق بوده و سعی نکرده است بگوید امتحانات فقط برای برخی سخت است که توان یادگیری ندارند!

نکته‌هایی که گاهی جنبه روان‌شناسی به خود می‌گیرند در کتاب گنجانده شده است؛ مثل پیداکردن انگیزه برای درس‌خواندن، داشتن نظم و ترتیب، فرارنکردن از موقعیت، خوشحال‌شدن برای موفقیت در امتحان و افتخارکردن به خود و اینکه به جای احساس ناراحتی در زمان امتحان بد به دنبال کمک‌گرفتن از بقیه و‌ مشورت باشیم. علاوه‌بر این‌ها، کتاب «امان از دست امتحان» به ما می‌فهماند که این فشار و اضطراب برای همه به شکلی مختلف خود را نشان می‌دهد؛ مثلا برای دانش‌آموز درس‌خوانی که همیشه باید زیاد درس بخواند تا نمره بالا بگیرد و پاسخگوی انتظارات بقیه باشد.

«دلشوره‌ی امتحان چیست؟ وقتی به خاطر نگرانی از امتحان نمی‌توانی درست فکر کنی، دلشوره داری. دلشوره‌ی امتحان نمی‌گذارد خوب تمرکز و توجه کنی. احساس می‌کنی که با طناب‌های پلاستیک مثل توپ محکم بسته شده‌ای.».

کتاب راحت‌خوان است و لحن طنز نویسنده در برخی جملات هم کمک کرده است تا از حالت خشک و رسمی بیرون بیاید. نویسنده خواسته است این اثر صرفا کتابی نشود که مخاطب نکاتش را مثل زمان امتحان حفظ کند. قلم ساده و روان نویسنده بدون آنکه بخواهد از مثال‌های سخت و غیرملموس استفاده کند و کوتاهی جملات، باعث می‌شود اثر در زمان کم، نکات جالبی را به مخاطب منتقل کند. تصویرگری کتاب هم به خوبی فضای کتاب را تکمیل کرده است.

بیان‌کردن نکاتی برای غلبه بر فشار و استرس امتحان، نشان‌دادن شرایط مواجهه دانش‌آموز با امتحان و در آخر نکته‌هایی برای بهتر درس‌خواندن، کتاب «امان از دست امتحان» را در زمینه کتاب‌های آموزشی قرار داده است و به ما می‌فهماند که: «فکر نکن امتحان دردسر یا بلاست، بلکه راهی‌ست برای اینکه تو چیزی یاد بگیری و نشان دهی که چه چیزهایی بلدی». با مطالعه این کتاب شما هم می‌توانید یاد بگیرید که از امتحان موجودی ناشناخته برای خودتان نسازید و از آن نترسید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها