دوشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۰:۰۰
«دستمال خیس ابر»؛ اشعاری برای پرورش و تقویت قوه تخیل و خلاقیت

مجموعه شعر کودک «دستمال خیس ابر» سروده غلامرضا بکتاش است که به موضوعاتی مانند آشنایی کودکان با مفهوم خانواده، ترویج مهربانی با حیوانات، درک مفهوم وطن‌دوستی و پرورش و تقویت قوه تخیل و خلاقیت پرداخته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مجموعه شعر «دستمال خیس ابر» شامل ۱۵ شعر با عنوان‌های «عاشق گنجشک باش»، «دارکوب»، «درخت مثلِ دختر»، «مورچه‌ها واژه‌اند»، «گلدانِ ذهن»، «پنجره»، «توجه»، «هر برگ سرخی»، «پرونده‌ی رود»، «در انتظار باران»، «دستمالِ خیس ابر»، «نام تو یک پرچم است»، «همکارِ ماه»، «باغِ خانواده» و «شاعر» است.
 
شعر «عاشق گنجشک باش» به مفهوم دوستی و مهربانی با حیوانات پرداخته است. شاعر در این شعر از کودک می‌خواهد که با همه حیوانات دوست باشد.

شعر «دارکوب» همان‌طور که از نامش پیداست درباره دارکوب است که چقدر هنرمندانه بر درخت لانه درست می‌کند، بی‌پرگار و بی مداد و ابزار.

در شعر «درخت مثلِ دختر»، بهار نم‌نم از آخر زمستان می‌آید و با خود نشانه‌هایی می‌آورد؛ شاعر در این شعر درختان را در بهار به دختری تشبیه کرده که به گردن‌شان گل و شکوفه آویزان کرده‌اند.

شعر «مورچه‌ها واژه‌اند»، درباره مورچه‌هاست؛ مورچه‌هایی که واژه‌های سرخ و سیاه هستند که ناشر آنها خداست؛ ناشری که بی‌اشتباه است. مورچه‌ها در همه جای جهان شعر پراکنده‌اند!
 
بکتاش در شعر «هر برگ سرخی» به توصیف پاییز می‌پردازد و برگ سرخ را نشانه آمدن پاییز در باغ می‌داند.

در شعر «دستمالِ خیسِ ابر» که عنوان کتاب هم برگرفته از همین شعر است، توصیف فصل بهار بیان می‌شود. شاعر در این شعر آمدن بهار و خانه‌تکانی عید را با دستمال خیس ابر و پاک‌کردن آسمان درهم تنیده و حال‌وهوای بهاری بسیار مطلوبی را به کودک منتقل کرده است.

«نام تو یک پرچم است» درباره امیرکبیر است؛ امیرکبیری که کارهای بسیاری انجام داده و نامش مانند خون در رگ‌های مردم جاری است.

یکی از پرمفهوم‌ترین شعرهای این مجموعه «باغِ خانواده» است که گل در باغ را به برادر و نهال را به خواهر تشبیه کرده است. شاعر در این شعر پدر و مادر را دو باغبان می‌داند و از خداوند می‌خواهد که آنها را حفظ کند.

در آخر کتاب هم یک شعر با عنوان «شاعر» است که بکتاش به توصیف خودش و بقیه شاعران پرداخته است. او شاعر را مانند عقابی می‌داند که در آشیانه‌اش تنها کتاب دارد و چشمان تیزبینی دارد و دائما در حال شکار سوژه است. یکی از دلایلی که بکتاش شاعر را به پرنده تشبیه کرده این است که شاعر به جای داشتن بال، با واژه و خیال پرواز می‌کند.
 
تصویرگری کتاب «دستمال خیس ابر» بسیار ساده ولی در عین جذاب است. مریم پیروزمهر در تصاویر به خوبی حس و حال شعر را دریافت کرده و تصویرگری کرده است؛ چرا که بین تصاویر و شعرها رابطه تنگاتنگی است. سبک تصویرسازی بیشتر شبیه کتاب‌های درسی دهه ۶۰ است؛ چون تصویرهای کتاب درسی‌های دهه ۶۰ در کنار سادگی، بسیار پرمفهوم و همراه با حس شادی بود و تصاویر این کتاب هم به همین صورت است.
 
از دیگر آثار غلامرضا بکتاش می‌توان «آفرین به آفتاب»، «رونویسی از بهار»، «در حیاط ما»، «یک سیب شیرین»، «نوجوانی درخت کاج»، «با دعای باران»، «تا رادیو خبر داد»، «با دو چشمم می‌چشم»، «حال غنچه خوب است»، «مورچه زحمتکش است»، «در دلم دریا بریز» و «مگر لب زیپ دارد» را نام برد.

انتشارات مهرک (واحد کودک و نوجوان انتشارات سوره مهر) مجموعه شعر کودک «دستمال خیس ابر» سروده غلامرضا بکتاش را با تصویرگری مریم پیروزمهر در ۲۴ صفحه مصور رنگی، شمارگان هزار و ۲۵۰ نسخه و به بهای ۶۵ هزار تومان منتشر کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها