مرکزی- آئین رونمایی از کتاب «آموزش سیاق» در جریان سفر دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور به اراک برگزار شد.
اسدالله عبدلی آشتیانی نویسنده کتاب در این آئین گفت: سیاق روشی در حسابداری قدیم است که در ثبت و ضبط ارقام و محاسبات دیوانی و تجاری کار برد داشته و خط و حساب سیاق، روش حسابداری دیوانی یا دولتی است که تاریخ حسابداری جهان را به عصر هخامنشیان میرساند. تدوین دفاتر دخل و خرج با به کارگیری این علم توسط دیوانسالاران صورت میگرفت که در امپراتوری وسیع ساسانی ساختار منظم و تخصصی خط ریاضیاتی برای نخستین بار پیریزی شده است.
این سند شناس و پژوهشگر افزود: ایرانیان را در شمار نخستین مردمان جهان در بودجهنویسی، ثبت دخل و خرج و ادارۀ امور مالی به شمار میآورند. نمونۀ بارز آن «علم سیاق» است که از زمانهای بسیار کهن ابداع و تاکنون به حیات خود ادامه داده است. البته این خط در طول تاریخ پرفراز و نشیب دیوانسالاری دچار تغییر و تحول تاریخی و شکلی شده است.
عبدلی آشتیانی افزود : سیاق در گذشته میان دولتمردان و بازاریان رواج داشته است. دولتمردان از سیاق برای ثبت دخل و خرج کشور و بازاریان به منظور مکتوبنمودن حسابهای نقد و جنس در مبادلات تجاریشان استفاده میکردند. در طول زمان این علم در مدارس تعلیم داده میشد و از مهمترین خاستگاههای آن، مکتبخانهها و مدارس علوم دینی بوده است. به مستوفیان و سررشتهداران دفتر استیفاء، گاهی «درازنویس» هم گفته میشده که خود سابقه پیش از اسلام دارد و در اصل درازنویسی دنباله محاسبات خط پهلوی است.
این نویسنده در ادامه گفت: قدمت سیاق دستکم به دورۀ ساسانیان بازمیگردد. کشورداران عصر ساسانی که شامل امرا، دیوانسالاران و محاسبان میشدند، برای بودجهنویسی و دخل و خرج کشور پهناور و امپراتوری خود از سیاق استفاده میکردند که پیش از سقوط این سلسله برای فاتحان جدید ناآشنا بود.
اسدالله عبدلی آشتیانی زاده 1346ش درشهر آشتیان از استان مرکزی، فرزند استاد تقی از سند شناسان و نسخه پژوهان در علم سیاق است. عبدلی آشتیانی طی سالها پژوهش و تحقیق و با تلاش شبانه روزی توانسته اند در این حوزه اطلاعات ارزشمندی جمع آوری و تدوین نماید.
این آئین با حضور مهدی رمضانی دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور و فرزاد مخلص الائمه استاندار و مسئولان استانی برگزار شد.
نظر شما