اخبار حوزه اندیشه در هفتهای که گذشت؛
از فراخوان ششمین همایش «پژوهش اجتماعی فرهنگی در جامعه ایران» تا چاپ کتابی از اشتراوس
برنامههایی با محوریت کتابهای اندیشه در هفتهای که گذشت در حوزه تاریخ و سیاست برگزار شد. فراخوان ششمین همایش «پژوهش اجتماعی فرهنگی در جامعه ایران»، برگزاری نشست بررسی کتاب «فلسفه و ناسیونال سوسیالیسم مورد هایدگر»، انتشار دومین شماره فصلنامه علوم اجتماعی «خردورزی» و چاپ کتاب «تعقیب و آزار هنر نوشتن» از مهمترین اخبار این حوزه در هفته گذشته بود.
کتاب «روانشناسی کاربردی شادکامی» منتشر شد
کتاب «روانشناسی کاربردی شادکامی» با رویکردی عملگرایانه، پژوهشهای علمی و تجربههای بالینی را ادغام میکند و انبوهی از استراتژیها را برای ایجاد شادی در خود و دیگران و به طور کلی در زندگی روزمره معرفی میکند. این کتاب که برای طیف وسیعی از مخاطبان و همچنین متخصصان سلامت روان مناسب است یک رویکرد گام به گام کاربردی و جامع را برای تحقق یک زندگی شاد ارائه میدهد. فصلها بر اساس رفتار درمانی عقلانی هیجانی و رفتار درمانی شناختی و تمرینهای مبتنی بر آنها نگاشته شدهاند و چشم اندازهایی را به نمایش میگذارند که شادکامی را به حداکثر میرساند. به علاوه کتاب شامل یک برنامه عملیاتی برای شادکامی شخصی شده است همچنین مثالهای موردی تمرینها و تأملاتی در کتاب آمده تا ایدههای انتزاعی را به عمل ملموس تبدیل کند.
ششمین همایش «پژوهش اجتماعی فرهنگی در جامعه ایران» برگزار میشود
ششمین همایش دوسالانه ملی «پژوهش اجتماعی فرهنگی در جامعه ایران» با عنوان اصلی «بازاندیشی در علوم اجتماعی ایرانی؛ علوم اجتماعی در کشاکش زمینهمندی و زمینهزدودگی» و محور ویژه «زنانگی و تحول اجتماعی-فرهنگی در ایران امروز» به همت انجمن جامعه شناسی ایران برگزار میشود. در راستای بهبود کیفیت برگزاری همایش، مهلت دریافت پروپوزال پنلها که پیش از این ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ تعیین شده بود، به مدت یک ماه و تا ۳۱ شهریور ماه تمدید میشود. دریافت خلاصه مقالات همچنان تا ۳۰ آبان ۱۴۰۲ فرصت دارد
بررسی کتاب «فلسفه و ناسیونال سوسیالیسم مورد هایدگر»
نشست علمی بررسی کتاب «فلسفه و ناسیونال سوسیالیسم مورد هایدگر» شنبه 4 شهریور 1402 با حضور و سخنرانی یاسر فراشاهینژاد، زانیار ابراهیمی و مازیار چابک برگزار شد. این کتاب نوشته اتو پوگلر است و مازیار چابک آن را ترجمه کرده است. زانیار ابراهیمی در نشست بررسی کتاب «فلسفه و ناسیونال سوسیالیسم» به صبغه نهیلیستی منظومه تصمیمگرایی در داستان حضرت ابراهیم اشاره کرد و گفت که همین زمینه باید در مورد هایدگر نیز مورد بررسی قرار بگیرد.
دومین شماره فصلنامه علوم اجتماعی «خردورزی» منتشر شد
دومین شماره فصلنامه علوم اجتماعی «خردورزی» ویژه خرداد 1402 با عکس جلدی از مرحوم عماد افروغ در 340 صفحه و قیمت 140 هزار تومان منتشر شد. «خردورزی» در معرفی خود میگوید: «خردورزی مجلهای اندیشه محور، آزاد، مستقل و با هویت اسلامی است که تأملی دارد بر تطبیق مبانی علوم انسانی و اسلامی بر مسائل و انگارههای شناختی انسان در جامعه مدرن؛ بدین منظور با رویکردی اندیشمندانه، سعی در تجمیع آثار و آرای اندیشمندان و متفکران ژرف اندیش و آزادمنش در موضوعات متعدد و متنوع دارد. این مجله وضعیت کنونی تکثر آرای روشنفکران و تشتت آرای فلاسفه غرب را فرصتی مغتنم جهت ایجاد فضای گفتمانی اندیشمندان دینی و غیر دینی میداند. خردورزی در تلاش است که با توجه به انگارههای ذهنی اقشار ،نخبگانی در موضوعات مختلف حوزه دین و اندیشه از خاستگاه اندیشمندان اسلامی فضایی فکری و گفتمانی را ایجاد کند این مجله محفلی برای کنش ارتباطی است که در بستر آن، متفکران ژرف اندیش و آزادمنش در جایگاهی برابر و مبتنی بر منطق و استدلال به بحث و گفت وگو و طرح دیدگاه های خود میپردازند.»
این مجله مطالب خود را در چند حوزه با عناوین «حکمرانی و انقلاب اسلامی»، «حکمرانی و عدالت اسلامی»، «حکمرانی و هوش مصنوعی»، «قدرت نظری» و «فصل کتاب» در اختیار علاقهمندان قرار میدهد.
«تعقیب و آزار هنر نوشتن» به پیشخان آمد
«تعقیب و آزار هنر نوشتن» عنوان کتابی است به قلم لئو اشتراوس که با ترجمه یاشار جیرانی و شروین مقیمی و به همت نشر ققنوس روانه بازار نشر شده است. این کتاب در 271 صفحه، شمارگان 770 نسخه و بهای 175 هزار تومان در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است. همانطور که مترجمان در یادداشت ابتدای کتاب اشاره میکنند؛ این اثر علیرغم نام عامه پسند و در عین حال روشنفکر پسندش دشوارترین و ضد روشنفکرانهترین آثار اشتراوس است. به این معنا که هماهنگی ذاتی میان اندیشه و جامعه یا پیشرفت فکری و پیشرفت اجتماعی را پیش فرض نمیگیرد. درواقع این اثر دقیقا برای نفی این هماهنگی و احیای بدیلی برای فهم نسبت اندیشه و جامعه، یا شهر، نوشته شده است؛ بدیلی که بیان حقیقت در شهر یا جامعه یا توافق میان حقیقت یا محصولات تفکر و جامعه را نه یک هدف ،آرمان یا وظیفه بلکه نوعی مسئله میبیند.
از سوی دیگر همانطور که اشاره شد این اثر را باید یکی از دشوارترین آثار اشتراوس دانست؛ به این معنا که او در این کتاب میکوشد با توجه به هدف یا موضوعش، یعنی هدف يا موضوع ظاهراً ناممکن توضیح تأییدآمیز هنر نوشتن (یا مبتنی بر نزدیکی به موضوع یا انتخاب راهی بین اطاعت ناممکن و تخطی فاحش) هنری که خود با صورتی از افشا و پوشیدهسازی «حقیقت» توأمان است به کمترین میزان ممکن افشا کند و به بیشترین میزان ممکن بپوشاند.
کتابهای «اخلاق و اقتصاد» و «فراسوی اقتصاد» رونمایی شدند
مراسم رونمایی و نقد و بررسی کتابهای «اخلاق و اقتصاد» تالیف یوهان خرالانت و «فراسوی اقتصاد» تالیف یان ات از انتشارات «دُکسا» برگزار شد. در این مراسم مصطفی ملکیان، فرهاد نیلی، هادی صمدی و حسین بیات بحث و تبادل نظر کردند. مصطفی ملکیان گفت: در این دو کتاب بیان شده وقتی گفته میشود اخلاق در شادکامی مهم است؛ مساله التزام به مکتب خاص اخلاقی نیست بلکه مساله این است که روحیه اخلاقی داشته باشیم.
نظر شما