کتاب «جک ما به روایت خودش» مطرح میکند؛
توصیف مردی كه در كمتر از یك نسل انقلاب بزرگی در بازار چین به پا کرد
حاصل این کتاب توصیف مردی است كه در كمتر از یك نسل انقلاب بزرگی در بازار چین و تجارت الكترونیكی دنیا بدون هیچ تجربه قبلی از تجارت، تكنولوژی و صراحتاً موفقیت بهپا كرد. این كتاب برای كسانی است كه رؤیا و آرزویی دارند، یا كسانی كه لازم است «هرگز تسلیم نشو» را دوباره به یاد آورند.
دربخشی از کتاب به قلم نویسندگان آن میخوانیم: «جكما، یا مایون، متولد 10 سپتامبر 1964، یك كارآفرین و نیكوكار چینی است. او مؤسس و (تا زمان بازنشستگیاش در سپتامبر 2019) رئیس اجرایی گروه علیبابا، یكی از موفقترین شركتهای اینترنتی دنیاست. ما، با تخمین سرمایه خالص 37 میلیارد دلاری، یكی از ثروتمندترین افراد این سیاره است. سفر او به قله، واقعاً از هیچ به همه چیز رسیدن است. ما، قبل از تأسیس علیبابا یك معلم انگلیسی معمولی در كالج هانگژو بود. او در سفری كه در سال 1955 به سیاتل واشنگتن داشت توسط دوستی با اینترنت آشنا شد. با جستجو كردن كلمات آبجو و چین هیچ نتیجهای پیدا نشد و ما تصمیم گرفت یك شركت اینترنتی تأسیس كند و شبكهی گستردهی جهانی را به كشورش بیاورد. او از كدنویسی و كامپیوتر هیچچیز نمیدانست و تعداد محدودی از مردم چین میفهمیدند كه اینترنت چیست، چه برسد به اینكه پتانسیل آن را در بازار بدانند. همین باعث شد كه ما خودش را «نابینایی سوار بر یك ببر نابینا» بنامد. علیرغم تمام این موانع ما مصمم بود تجارت خود را آغاز كند. او از اقوام پول قرض كرد و دفتری با 17 شریك در آپارتمان كوچكش در هانگژو تأسیس كرد. در ابتدا شركت هیچ سودی نمیكرد. بعد خدماتش را رایگان كرد و سریع گسترش پیدا كرد و كم مانده بود جمع شود. علیبابا بعد از چند شروع غلط، سكویی برای تجارتهای كوچك و متوسط چینی ساخت، تا با خریداران بینالمللی ارتباط برقرار كنند و در سال سوم بالاخره شركت به سوددهی رسید. دید منحصربهفرد، روحیه مثبت و عزم بیپایان ما كمك كرد علیبابا مقتدرترین شركت تجارت الكترونیكی چین شود.
یكی از معروفترین شعارهای ما «هرگز تسلیم نشو»، نگرش ما را در مواجهه با طرد شدن در تمام زندگیاش نشان میدهد. او دوبار در امتحانات دانشگاه رد شد و در آخر جایی را قبول كرد كه خودش آن را «بدترین دانشگاه شهر من» مینامد. بعدها دانشكده تحصیلات تكمیلی هاروارد ده بار او را رد كرد. وقتی مرغ سوخاری كنتاكی به چین آمد، 24 نفر درخواست كار دادند و 23 نفر پذیرفته شدند. جك تنها كسی بود كه قبول نشد.
در سال 2015 فوربز او را یكی از 22 فرد قدرتمند سراسر دنیا نامید و در 2017 نام او را در لیست بزرگترین رهبران دنیا قرار داد. از آنجایی كه علیبابا در 19 سپتامبر 2014 به یك شركت سهامی عام تبدیل شد و ركورد 25 میلیون دلار را برای عرضهی اولیه زد. جك ما و شركتش به موضوعات داغ دنیای رسانه تبدیل شدند. او اولین كارآفرین سرزمین چین است، كه عكسش روی مجله فوربز چاپ میشود و با رهبرانی همچون پرزیدنت باراك اوباما مصاحبه تلویزیونی داشته است.
جك ما كه به داشتن تواضع، صمیمیت و شخصیت شاد و بانشاط معروف است، یك نماد تجاری بسیار محترم در چین است. جای تعجب ندارد، چرا كه علیبابا در تغییر تجارت كشور و كارآفرینی مفید و راهگشا بوده است. نهتنها یك شبكه درجه یك برای انجام معاملات تجاری داخلی و خارجی، بلكه حتی متد جدیدی برای پرداخت آنلاین ایمن (علیپی) به وجود آورده است. قبل از علیبابا چین دریایی از میلیونها شركت كوچك و متوسط بود كه بهسادگی نمیتوانست با مشتریان برای دریافت دستمزد ارتباط برقرار كند. ما و تیمش نزدیك دو دهه تلاش كردند تا محیط تجاری مثبت و سودآوری را برای این كارها بسازند و جك ما دائماً از این فكر كه خواست سهامداران علیبابا باید بر خواست مشتری و كاركنان پیشی بگیرد، پرهیز میكند و آن را به چالش میكشد. زیرا تمركز علیبابا روی قدرتمند كردن صاحبان شركتهای تجاری كوچك و متوسط است، میلیونها نفر از آنها توانستهاند زندگی آبرومندی داشته باشند و خانوادههایشان را تأمین كنند. این مسئولیتی است كه هیچوقت به نظر نرسیده وقتی ما به آینده و هدف علیبابا برای كمك به «2 میلیارد مصرفكننده در بازار جهانی آنلاین» نگاه میكند آن را سرسری بگیرد. ما كه نسبت به كاركنانش بسیار بخشنده است، یك رئیس اجرایی معمولی نبوده است. او به پرداخت تمام هزینههای عروسی و اجرای نمایش بالماسكه «آیا میتوانی امشب عشق را احساس كنی» در دهمین جشن سالگرد علیبابا و تقلید از مایكلجكسون در هجدهمین سال تأسیس شركت معروف است.
بازنشستگی ما از ریاست علیبابا هم، برای حفظ روحیه بخشندهاش است. ما كه شغلش را به عنوان یك معلم شروع كرده، میگوید كه همیشه در علیبابا مثل معلمها رفتار كرده است و اكنون شركتی كه تأسیس كرده را ترك میكند، تا دوباره به كلاس درس بازگردد. این بار او فقط یك مدرس نیست، بلكه یك فرد نیكوكار نیز هست و از ثروت فراوانش برای ارتقای آموزش و پرورش و اصلاح آن استفاده میكند. ما به عنوان یك مدرس اهمیت پرورش كاركنان بااستعداد را میداند و اغلب میگفت: «اول مشتری، دوم كاركنان، و سوم سهامداران» و او بعد از 20 سال یك تیم كاملاً توانا را در علیبابا ترك میكند. مدیرعامل فعلی دنیلژانگ به عنوان جانشین ما انتخاب شده است و 86 هزار و 833 نفر از كاركنان را با سن زیر 5/31 سال هدایت خواهد كرد. دنیا در حال تماشای این است كه چطور علیبابا بدون مؤسس دوراندیش خود پیش میرود.
این كتاب قصد دارد با سخنانِ خودِ جك ما كه از مقالات، صحبتهای عمومی، مصاحبههای تلویزیونی و غیره نقل شده است، شناخت بهتری از او برای خوانندگان سراسر دنیا فراهم كند. اگرچه ما انگلیسی صحبت میكند و اغلب در رسانههای ایالات متحده مصاحبه میكند، ولی صدها ساعت وقت صرف كردیم تا از رسانههای چینی هم مطالبی را از جمله پوششهای خبری بزرگترین روزنامههای چین و برنامههای تلویزیونی و همینطور سخنرانیهای جلسات دائمی مدیران شبكه كه نمایش سیار در چند شهر به ما و همكارانش اجازه میدهد به كاربران محلی علیبابا درباره خدمات و بهترین تمرینهای تجاری آموزش دهند، استخراج كنیم. نقل قولهای این منابع از چینی ترجمه شدهاند و دید با ارزش ما را دربارهی كارآفرینی، ارزشهای تجارت، تجارت الكترونیكی، خیریه، رقابت و غیره برای اولین بار در دسترس خوانندگان انگلیسیزبان قرار داده است.
حاصل كار توصیف مردی است كه در كمتر از یك نسل انقلاب بزرگی در بازار چین و تجارت الكترونیكی دنیا بدون هیچ تجربهی قبلی از تجارت، تكنولوژی و صراحتاً موفقیت بهپا كرد. این كتاب برای كسانی است كه رؤیا و آرزویی دارند، یا كسانی كه لازم است «هرگز تسلیم نشو» را دوباره به یاد آورند.»
کتاب «جک ما به روایت خودش» به قلم سالک لی و باب سانگ و به ترجمه مریم دریانی با شمارگان نسخه و به بهای 47 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات بذر خرد روانه بازار نشر شده است.
نظر شما